Ordu'da köşe kapmaca

Ordu'da köşe kapmaca

Fındık hasatı böncesinde başlayan ve fındık hasatı başlamasına rağmen hala devam eden Ordu ya gelen fındık işçilerinin eskiden konakladıkları Melet Irmağı kenarına bu sene valilik tararından konaklama izni verilmemesi yerel basının yanı sıra ulusal basın

 Fındık hasatı böncesinde başlayan ve fındık hasatı başlamasına rağmen hala devam eden Ordu ya gelen fındık işçilerinin eskiden konakladıkları Melet Irmağı kenarına bu sene valilik tararından konaklama izni verilmemesi yerel basının yanı sıra ulusal basınını da gündemindeki yerini koruyor.

 Milliyet Gazetesinde yer alan "Ordu'da köşe kapmaca " adlı  haber;

Ordu Valisi"nin fındık toplamaya gelen mevsimlik işçilere "şehir içinde konaklama yasağı" getirmesi Doğu illerinden gelen işçilerin tepkisini çekti. Vali ise yasağın, terör tehdidinden değil, "sağlık koşulları" nedeniyle konulduğunu savunuyor

 

Ordu"nun Perşembe ilçesinde, Şanlıurfa"dan gelen çoluk çocuk 200 işçinin kaldığı çadırları jandarma kaldırttı.

Doğu ve Güneydoğu illerinden her yıl binlerce insanın fındık toplamaya geldiği Ordu"da bu yıl başlatılan “şehir içinde konaklama yasağı”, günlük 20 YTL yevmiye için şehre gelen işçilerin tepkisini çekti.
Ordu Valisi Ali Kaban, daha önce şehir içinde konaklama yapılan yerin sağlık koşullarının uygun olmaması nedeniyle izin verilmediğini, güvenlik ve terör tehdidi gibi bir gerekçenin asla söz konusu olmadığını savundu. Kurduğu çadırlar jandarma ekipleri tarafından kaldırılan işçiler ise, konaklama alanları olmadan çalışmalarının mümkün olmadığını, bu şekilde bir daha Ordu"ya gelmeyeceklerini söylüyor.
Türkiye"nin en büyük fındık üreticisi illerinden biri olan Ordu"da mevsimlik işçi krizi yaşanıyor. Doğu illerinden her yıl yaklaşık 8 bin işçinin fındık toplamaya geldiği Ordu"da geçen yıllarda yaklaşık 2 ay kalan işçiler, Melet Irmağı kenarında kurdukları çadır ve barınaklarda konaklıyorlardı. Bu yıl ise Ordu Valiliği, bir genelge yayınlayarak işçilerin şehir içinde çadır kurmalarına yasak getirdi. Valilik, işçilerin Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası aracılığıyla çalışacakları yeri önceden tespit edip, direkt olarak bahçelere gitmeleri uyarısında bulundu.

İşçiler tedirgin
Bu uyarıdan haberi olmayan işçiler şehre geldiklerinde jandarmanın engellemesiyle karşılaştılar. Bazı işçiler kiraladıkları minibüslerle geldikleri Ordu"nun dışında araçların içinde konaklarken, birçok işçi de, şehrin dış kesimlerinde çadır kurdu. Jandarma çadır kurulmasına da karşı çıkınca işçiler ve güvenlik görevlileri arasında hem kovalamacalar, hem de tartışmalar yaşanmaya başladı.
Şehrin dışında yol kenarlarında duraklayan tıka basa dolu minibüsler, işçileri bölgeye getiren ve bahçe sahipleriyle anlaşmayı sağlayan “dayıbaşı”ların bahçe ayarlamasını bekliyor. Yol kenarında tedirgin şekilde bekleyen işçiler gazetecileri bile görünce hemen kaçıyor.

"Türk vatandaşıyız" isyanı

Şanlıurfa"dan dört aile olarak gelen işçiler de Ordu"da “sefalet içinde” bekleyenlerden. Şehir merkezinin dışında bir viyadük altında, derme çatma çadırlarını kurarak konaklamak istediklerini belirten İbrahim Gül ve Mehmet Kozak, geçen hafta sağanak yağmur yağarken jandarma ekiplerinin gelerek çadırların kaldırılması uyarısında bulunduklarını anlattı. Gül, “Çadırları söktük. Sonra bir bahçe sahibiyle anlaştık. Onun evinin yanına çadırları tekrar kurduk. Ama perişan olduk. Çoluk çocuk yaklaşık 30 kişi buz gibi soğukta yatarak hastalanıyoruz. Tuvalet yok, doğru dürüst yemek yok. Geldiğimize pişman olduk, ancak dönüş parası da yok” diyor.
Ordu"nun Perşembe ilçesine bağlı Efirli mevkiine yaklaşık 1 hafta önce Şanlıurfa"dan gelerek çadır kuran işçiler de dün Jandarma ekiplerinin uyarısıyla karşılaştı. Jandarma, 30"a yakın çadırda çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan yaklaşık 200 Urfalı “fındık işçisi”nden çadırlarını toplamalarını istedi.


Jandarma yetkilileri ise, Efirli"de dere yatağının bitişiğinde bulunan alanın, barınma için tehlikeli olduğunu, dere yatağının taşması durumunda işçilerin çok zor durumda kalacağını belirtti.
Getirdiği işçilerden yüzde 10 komisyon alan “dayıbaşı” Şükrü Başkut da, “Biz de Türk vatandaşıyız ve buraya çalışmaya geliyoruz. Bizim kalacak başka yerimiz yok, neden ayırım yapıp burada barınmamıza izin vermiyorlar? Burada kalmadan doğrudan fındık bahçesine bile gitsek 4-5 gün sonra o bahçede işimiz bitiyor. Yeni bahçe bulana kadar bir yerde konaklamak zorundayız” dedi.



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.