Muhasebeciler günlerini buruk kutluyor

Muhasebeciler günlerini buruk kutluyor

Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oadası'ndan yapılan açıklama da her sene 1-7 Mart da kutlanan Muhasebeciler gününü bu sene buruk kutlayacakları açıklandı.

                Muhasebeciler Gününde Buruk Kutlama
                    70 bin muhasebecinin uykusu kaçtı


Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Oadası'ndan yapılan açıklama da her sene 1-7 Mart da kutlanan Muhasebeciler gününü bu sene buruk kutlayacakları açıklandı.

  Açıklamayı yapan Oda Başkanı Ertuğrul Yüksel: Maliye Bakanlığı, mesleğin sahibi olan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Odalarına bilgi vermeden her zaman ki alışkanlığı olan “ben yaptım oldu mantığı” ile muhasebeci mali müşavirlik yasasını değiştirmeye çalışıyor" dedi.

Toplam 78 Oda, 75 bin üye meslek mensubu ile 15 bin stajyerden oluşan serbest muhasebeci mali müşavir camiası; çalışma yaşamlarını yeniden yapılandıran yasal değişiklik hazırlıklarını eleştirdi.

Hazırlık sürecinde bağlı odalardan ve çatı örgütleri olan TÜRMOB"tan ( Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği ) yeterince katkı alınmadığını belirten serbest muhasebeci, mali müşavir odalarının başkanları, 1-7 Mart Vergi Haftası kapsamındaki 1 Mart Muhasebe Gününün buruk kutlandığını ifade etti.

TÜRMOB yönetimi ve oda başkanları İstanbul, Ankara, İzmir başta Türkiye genelinde pek çok ilde yaptıkları basın toplantılarıyla, tasarının, mesleki sorunları çözmekten uzak olmasının yanı sıra kayıt dışı ekonomi ile mücadele ruhundan yoksun olduğunu belirtti.

 

TÜRMOB ve bağlı odaların başkanları ekonominin ihtiyaçları doğrultusunda tabanın katılımıyla hazırladıkları alternatif tasarıyla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, maliye Bakanı Kemal Unakıtan başta olmak üzere hükümete öneri ve eleştirilerini sunduklarını açıkladılar. Tasarının zenginleştirilmesi ve uzlaşma zemininde yasa hazırlanmasının beklendiğini ifade eden başkanlar “ Vergi gelirlerinden sorumlu olan Gelir İdaresinin doğal müttefiki olan serbest muhasebeci mali müşavirlerin çalışma yaşamını düzenleyen 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Müşavirlik Kanunu"nda değişiklik söz konusu. Mesleğin yasal altyapısını oluşturan yasanın günümüz koşullarının gerisine düştüğü açıktır. Ancak “ Serbest Muhasebeciye, Mali Müşavirlik yolunu açması” bakımından meslek camiasında heyecan uyandıran değişiklik tasarısı, aceleye getirilmesinin de etkisi ile ciddi hatalar ve eksiklikler içermektedir” açıklamasını yaptılar. 

 

Tasarının TÜRMOB"un öneriyle zenginleştirilmesini isteyen Başkanlar, haksız rekabet, tahsilât, yetki karmaşası, mesleğe dışarıdan girişler gibi mesleki sorunlara çözüm getirmek bir yana verimli çalışma açısından çağın gereklerini dikkate almayan düzenlemelere karşı olduklarını belirtti.

 

Türkiye genelinde yapılan basın toplantılarında şu noktalara vurgu yapıldı:

MESLEKİ SORUNLAR DİKKATE ALINMALI, ÖZERK YAPIYA KATKI SUNULMALI:

 

Tasarı; mükellef ile Gelir İdaresi arasında köprü işlevi gören meslek mensubunu beklentilerini karşılamaktan uzaktır.

Haksız rekabet, tahsilât, mesleğe dışardan girişler, yetki karmaşası gibi sorunlara çözüm getirmek bir yana, hızlı karar alma ve verimli çalışma açısından çağın gereklerini dikkate almayan düzenlemeler içermektedir.

 

Tasarı yürürlükteki yasaya göre bile kıyaslandığında işleyişi ağırlaştırmakta, adeta hantal yapıyı besleyici hükümler içermektedir.

Getirilen tasarıyla sınavların bir bölümü Maliye Bakanlığı"nın gözetimine alınıyor. Mesleğe girecek Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirlerin sınavı Bakanlık gözetimine alınıyor ve meslek örgütü adeta Maliye Bakanlığı"na bağlı bir daire başkanlığına dönüştürülmeye çalışılıyor. Gerek siyasi parti gerek sendika ya da meslek kuruluşu olsun, sivil toplum örgütlerine müdahalenin faturasını Türkiye yakın tarihinde de ödemiştir.

 

Son söz olarak diyoruz ki; Özerk meslek kuruluşları demokrasinin temel taşıdır; seçimlerde demokratik açılıma katkı sağlayacak düzenlemelerde bizde varız. Yeni mağdurlar yaratmayacak kayıt dışıyla mücadelenin alt yapısını sağlayacak ve birkaç yıl sonra yeniden değiştirilme ihtiyacı doğurmayacak düzenlemelerin getirilebilmesi için tasarının yeniden ele alınmasını, hazırlık sürecinde katkılarımızın alınmasını talep ediyoruz.

 

 Maliye Bakanlığının tek taraflı tutum ve davranışı karşısında bu dönem 1 Mart Muhasebeciler Gününü buruk kutluyoruz.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.