Müftü Ana'nın sözleri bomba etkisi yarattı

Müftü Ana'nın sözleri bomba etkisi yarattı

ORDU'nun Mesudiye İlçesi'nde görevli İlçe Müftüsü Faruk Ana'nın Ordu Valiliği'nin Şehit Aileleri için düzenlediği yardım kampanyasına karşı çıkarak, 'Doğu'da ölenlerin şehit olmadığını' ileri sürdüğü iddiası ortalığı karıştırdı.

ORDU'nun Mesudiye İlçesi'nde görevli İlçe Müftüsü Faruk Ana'nın Ordu Valiliği'nin Şehit Aileleri için düzenlediği yardım kampanyasına karşı çıkarak, 'Doğu'da ölenlerin şehit olmadığını' ileri sürdüğü iddiası ortalığı karıştırdı.

Ordu Valiliği'nin 22 Ekim 2007'de başlatıp, 31 Aralık 2007'de sona erdirdiği Şehit Ailelerine Yardım Kampanyası'yla ilgili olarak, Vali Said Vakkas Gözlügöl tüm ilçe kaymakamlarına ve resmi kurumlara kampanyayı duyurmak için yazı yazdı. Yazılı bildiri karşısında Mesudiye Kaymakamlığı da kampanya kapsamında 3 kişilik bir komisyon oluşturdu. İşte herşey o zaman başladı.

İddialara göre, Mesudiye Kaymakamı Sezgin Üçüncü'nün görevlendirdiği komisyon üyeleri, Şehit Aileleri Yararına düzenlenen kampanyayla ilgili olarak Mesudiye Müftülüğü'ne gitti.

İlçe Müftüsü Faruk Ana'yla karşılaşan komisyon üyesi memurlar, burada hiç de ummadıkları bir cevapla karşılaştı.

İddialara göre İlçe Müftüsü Faruk Ana, komisyon üyelerine "Doğu'da ölenler şehit sayılmaz. Ben yardımda bulunmayacağım. Yok Ordu Valisi istiyorsa da alın siz 1 lira" diyerek komisyon üyelerine gönderdi.

'Soruşturma duyulmadı'

Bunun üzerine 3 komisyon üyesi memur, kendi aralarında bir tuttanak tanzim edip, Müftü'yü Mesudiye Kaymakam'ı Sezgin Üçüncü'ye şikayet etti. Bunun üzerine Kaymakam Üçüncü, Müftü hakkında idari soruşturma başlattı. Ancak bu soruşturma kamuoyuna yansımadı.

'İsimsiz mektup ortalığı karıştırdı'

30 Ocak 2008 tarihinde Mesudiye Kaymakamlığı'na isimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu geldi. İddiaya göre, 29 Ocak 2008 tarihli ve 'Sayın Kaymakamımız' diye başlayan mektupta olan bu olaylar da aynen yazıldı. Ayrıca yine İlçe Müftüsü Faruk Ana'nın fitre ve zekat paralarında da bir takım yanlışlıklarının olduğu iddia edildi. Olay aynı zamanda basına sızdı. Erdoğan Erişen'ın kaleminden 31 Ocak 2008 tarihli Cumhuriyet Gazetesi'nde çıkan haber de, ortalığı iyice karıştırdı.

'Valilik, Kaymakamlık ve Diyanet İşleri ayağa kalktı'

Haberden sonra başta Ordu Valiliği olmak üzere, Diyanet İşleri Başkanlığı da Ordu Müftüsü Tacettin Seviç'i arayarak konuyu incelemesi ve araştırmasını istedi. Ordu Valiliği de haberi ihbar kabul ederek Mesudiye Kaymakamlığı'nın soruşturmasını takibe aldı.

'Vali Gözlügöl: İdari ve disiplin soruşturması başlattık'

Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl olaya el koyduklarını belirterek, "İlçe müftüsü hakkında Mesudiye Kaymakamlığımıza isimsiz ve imzasız bir ihbar mektubu geliyor. Bu mektup üzerine Mesudiye Kaymakamlığımız da hemen idari ve disiplin soruşturması başlattı. İşlemler ve soruşturma devam ediyor" dedi.

Vali Gözlügöl, Mesudiye İlçe Müftüsü Faruk Ana'nın "Doğu'da ölen askerler şehit sayılmaz. Ben yardımda bulunmayacağım. Yok Ordu Valisi istiyorsa da alın siz 1 lira" şeklindeki sözleri söyleyip söylemediği konusunda da, "Evet, haberde bu sözleri söylediği ileri sürülüyor. Ama onu şu anda bilemiyoruz. Ancak biz bu kampanyayı, İl genelindeki tüm daire ve resmi kurumlara yazdık, duyurduk. Bu sözleri, görevli komisyon üyelerine söyleyip söylemediğini de araştırıyoruz. Bu, ancak olayla ilgili soruşturma kapsamında ortaya çıkar. Şu an soruşturma resmen başlatılmış durumda. Bu soruşturmayı da hem idari, hemde disiplin yönünden Mesudiye Kaymakamlığı yapıyor. Ordu Valiliği de konunun takipçisi." dedi.

'İl Müftüsü şok oldu'

Olayı Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan gelen telefonlar ve gazete haberlerinden sonra öğrenen Ordu İl Müftüsü Tacettin Seviç de adeta şok yaşadı. Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan konuyu araştırmasına yönelik talimat aldığını söyleyen İl Müftüsü Sevinç, basın mensuplarıyla yaptığı sohbette, "Doğu'da ölenlerin şehit olup olmadığını tartışmaya gerek var mı ? Yıllardır şehit cenazelerine gidiyoruz. Ama bu konuyla ilgili olarak açıklama yapma yetkim yok. Kaymakamlık soruşturma başlattı, bizde bu soruşturmayla ilgili bilgileri alıp, Ordu Valiliği ve Diyanet İşleri Başkanlığı'yla görüşürüz. Soruşturmayı Ankara mı, biz mi açacağız veya sürdüreceğiz buna karar vereceğiz. Ama söz konusu şikayet isimsiz ve imzasız bir mektupla yapılmış. Bu mektupta yazılanların da doğru olup olmadığını bilemiyoruz" dedi.

Ordu İl Müftüsü Tacettin Sevinç, Mesudiye Müftüsü Faruk Ana'nın 3 yıl önce Mesudiye Müftülüğü'ne atandığını, geçtiğimiz Salı günü de Mesudiye İlçe Müftülüğü'nden ilişiğini kestiğini, olayın ortaya çıktığı günde, Ankara'ya gitmek üzere, ya yolda, ya da Diyanet İşleri Başkanlığı'nda olabileceğini, ama nerede olduğunu bilmediğini söyledi.

'Kaymakam telefonlara çıkmadı'

Basın mensuplarının yanında Ordu Vali Vekili Adem Yılmaz ve İl Müftüsü Tacettin Sevinç'le telefonla görüşen Mesudiye Kaymakamı Sezgin Üçüncü de, basın mensuplarının telefonlarına cevap vermedi. Kaymakam Üçüncü'nün sekreteri her arandığında kendisinin telefonla görüştüğünü belirterek, sadece arayanların isim ve telefonlarını not aldı. Ordu Valiliği, 22 Ekim 2007'de başlatmış olduğu 'Şehit Ailelerine Yardım Kampanyası'nı, 31 Aralık 2007'de sona erdirmiş, iki aylık süre sonunda da, hem il içinden, hem de il dışından yapılan bağışlarla toplam 149.886,13 YTL. yardım toplayarak, toplana yardımları da Ordu'daki 118 şehit ailesine eşit miktarlarda dağıtıldığını daha önce duyurmuştu.

Faruk Ana kimdir ?

1974 Yılı Ordu'nun Kumru İlçesi'nde doğdu. İlköğrenimini Kumru"da, Orta ve Lise öğrenimini Ordu İmam-Hatip Lisesinde tamamladı. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi"nden mezun oldu. 1997 yılında İmam-Hatip olarak Diyanet İşleri Başkanlığında görev aldı. 2002 Yılında Konya Selçuk Eğitim Merkezi, Müftülük ve Vaizlik İhtisas Kursunu (30 aylık) tamamladı. Aynı yıl Kumru ilçe vaizi oldu. 2003 yılında Malatya ili Pütürge ilçe Müftüsü olarak atandı. 12.12.2005 tarihinden itibaren Ordu ili Mesudiye İlçe Müftüsü olarak görev yapmaktadır. "İslam Ailesinde (Fertlerin Karşılıklı İlişkilerinden Doğan) Haklar ve Görevler" adında basılmış bir de kitabı olan Müftü Faruk Ana, evli ve bir kız çocuk babası.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.