Marmara'da yeni Ordu!

Marmara'da yeni Ordu!

Güzelim doğası, sahil şeridinde yeşille mavinin birleştiği eşsiz doğa harikası ilimiz, ilçe, belde ve köylerimize kadar uzanan geniş bir yelpazedeki coğrafyada yaşayan insanlarımız, ekonominin getirileri ve çaresizlikler sonucu ekmek parası kazanmak için

ORDU"NUN EKONOMİ PROFİLİ VE
MARMARADA YENİ ORDU !

Güzelim doğası, sahil şeridinde yeşille mavinin birleştiği eşsiz doğa harikası ilimiz, ilçe, belde ve köylerimize kadar uzanan geniş bir yelpazedeki coğrafyada yaşayan insanlarımız, ekonominin getirileri ve çaresizlikler sonucu ekmek parası kazanmak için büyük şehirlere göç ederek mekan tutmak zorunda kalmışlardır.
Şüphesiz Marmara bölgesinde İstanbul başta olmak üzere, Ege, Akdeniz, İç Anadolu ve diğer bölgelerdeki Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir ve Antalya gibi büyük kentlere göç eden Ordu insanı bulunduğu her ortamda kendini ispat ile başarı kapılarını aralamışlardır.
Son yıllarda hızla artan ekonomik güçlükler nedeniyle göç veren ilimizin daha aktif ve üretken ikinci bir Ordu nüfusu bu suretle İstanbul"da doğmuştur.
Yeni oluşan Ordulu nüfusu, mevcut İlimizdeki nüfusa oranla daha verimli ve üretken bir yapıya ulaşmış ve sosyal, kültürel ve ekonomik manada üst düzey sanayici, iş adamlarımız ve bürokratlarımızla buralarda da başarıyı yakalamışlardır.
Yıllardır yöremizde izlenen çarpık ekonomi politikaları yüzünden bölgemizin turizm, sanayi, tarım ve hayvancılık konularında yeterli devlet desteğinden yoksun kalması ise, Karadeniz"in diğer illerinde olduğu gibi, ilimizin de önemli ölçüde göç vermesine neden olmuştur.
Bugün İstanbul denen metropolde yaşayan Ordulu nüfusun, Sivas, Kastamonu ve Giresun"dan sonra dördüncü sırada yer alması ise hemen her sektörde işçisi, memuru, bürokratı ve iş adamları ile İstanbul, Ankara ve İzmir"e yerleşen kentli Ordu nüfusu, doğduğumuz ilin nüfusunun üzerine çıkmışsa bunun bir nedeni vardır. Elbette bu neden göç olsa gerek... Önemli olan bu nüfusu rasyonel halde değerlendirebilmektir. Pek tabiidir ki bu durumun Ordu ilimizin gelişmesi ve kalkınmasına da olumlu yansımaları olmalıdır.
Geçmişte insanlarımız memleketlerinde başta fındık olmak üzere, elde ettikleri ek gelirleri ile yaşamış olduğu kentlerde daha rahat ve huzurlu iken, bugün tam tersi işler hale gelmiştir. Artık İlimizin tek geçim kaynağı olan fındık ürününün para etmemesi, kendini amorti edemez duruma gelmesi ise tabloyu terse çevirmiş ve bu kaynaktan yararlanmak yerine artık büyük kentlerdeki kazanımları ile insanlarımız geriye dönerek bölgelerine yatırım yapmanın hesapları içerisine girmişlerdir. Bu da konunun ikinci sevinilecek yanıdır.
Geçmişten günümüze Ordu Ekonomisine baktığımızda, bireysel bazda önemli ölçüde gelişim göstermiş, ancak bireysel başarıları ile Ordu ve Karadeniz ekonomisine önemli kazanımlar sağlayan kuruluşlar devletten aynı desteği görememiştir. Turizm yatırımları yönünden de bireysel başarıları ile önemli şahsiyetler ön plana çıkmaktadırlar. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız fındık sanayicisi Sayın Ömer AYDIN ile aynı sektörde ihracatçı Poyrazlar grubu ve yine Kendini Ordu Sanayiine ve turizmine atayan tarihsel özelliklerimizi yansıtmada değerli şahsiyet Ergin KARLIBEL Ordu ilimizin önde gelen şahsiyetlerindendir. Fındık ve Yağ üretiminde Ordu Yağ Sanayi A.Ş."yi dünya markası yapan Sayın Yaşar PAMUK da bunlardan biridir.
KASTOB tarafından 14 Temmuz 2007 Tarihinde Ordu"da yapılan 3. Karadeniz Kurultayı kapsamında İlimizin sorunları açık ve net olarak ortaya konularak tartışmaya açılmıştır.
Ordu ilimizin tarihsel özellikleri Prof. Dr. Bahaeddin YEDİYILDIZ, Fındık ürününün dünü, bugünü ve yarını Fiskobirlik Yönetim Krl. Başkanı Yaşar PAMUK, Arıcılık Ziraat Y.Müh. Bahri YILMAZ, Deniz Ürünleri, hayvancılık ve alternatif tarım olanakları Prof.Dr. Turan GÖKDENİZ, Sanayileşmede ve ekonomide Ordu Profili Ticaret Odası Başkanımız Ömer AYDIN, Ordu İlinde Yerel Yönetimlerin Sorunları hakkında Belediye Başkanımız Seyit TORUN, İlimizin Kültür Sanat ve Turizm Özellikleri hakkında Prof. Dr. Cemil YAPAR ve eğitimde Ordu Üniversitesi ve geleceği hakkında Üniversitemizin Rektörü Prof. Dr. Haluk KEFELİOĞLU görüşlerini dile getirmişlerdir.
Geçmişten günümüze Ordu İlimizin sorunları hep aynı kalmıştır. Ancak her şeye rağmen yine de bazı kazanımlar elde edilmiştir. Vergi verme konusunda Ordu Yağ Sanayi A.Ş. Ülke genelinde altıncı, Karadeniz bölgesi içinde ise birinciliği almıştır.

İlimizin olmazsa olmazları ve yapılması gerekenler :

(1)OR-Gİ HAVAALANI Projesinin bir an önce hayata geçirilmesi.
(2)ORDU ÜNİVERSİTEMİZİN Sahiplenmesi ile Tıp Fakültesi, diğer fakülte ve yüksek okulların faaliyete geçirilmesi için sadece devlet desteğini beklemek yerine Ordu ve dışında yaşayan top yekun halk desteğinin sağlanması.
(3)Turizm yatırımlarının desteklenmesi ve yayla yollarımızın asfaltlanması
(4)Fındık Üreticisinin korunması ve düz arazilerdeki ekim alanlarının daraltılarak özellikle OR-Gİ bölgesi ürünlerinin fiyatının diğer bölgelere nazaran farklı tutulması.
(5)Ordu arıcılığının ve bal üretiminin marka haline getirilmesi
(6)Tersaneler yerine yat limanlarının oluşturulması
(7)Çevre kirliliği ile dere yataklarımızın temiz tutularak çöp sorunlarının giderilmesi.
(8)Boztepe"ye yapılması düşünülen Teleferik çalışmalarının sonuçlandırılması.
(9)Ordu Merkez Çevre Yolu ile Dere yolu projeleri ile ara bağlantı yollarının asfaltlanarak gidilebilir hale getirilmesi.
(10)Spor ve Sağlık sektörüne gerekli destek ve katkının sağlanması. Ordu Devlet Hastanemizde kurulan ve Prof. Dr. İsmet DİNDAR"ın kendi insanının ayağına getirdiği açık kalp ameliyatı ve anjiyo ve stent takılma işlemleri ile modern ve çağdaş sağlık hizmetlerinde ve her hususta desteklenerek katkıda bulunulması temennilerimizdir. (Gerek alet – edavat, gerekse kalifiye personel, doktor ve hemşire konularında) Özellikle Ordu insanı için kendini vakfeden değerli hocamıza teşekkürü borç biliyor ve her konuda en büyük destekçisi olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.

İstanbul"da Ordu İlimizdeki nüfusu aşan bir sayıda yaşayan ve buraları yurt ve mekan edinen yeni İstanbullu Ordu nüfusunu sahiplenmenin geleceğimizi sahiplenmek demek olduğunun bilinciyle onlara kucak açmalı, onlarla bir ve tek yumruk olmalı, diri ve Ordulunun saygınlığını el üstünde tutmalıdır.

İşte ORDEF olarak tüm sivil toplum kuruluşlarımızla bu büyük kentte bulunduğumuz her platformda camiamızla bir bütün içerisinde olmak ve her iki kesimi birleştirerek bu gücümüzü hissettirmek için varız.
Ekonomisi dibe vurmuş bir Ordu yerine, daha güçlü, ekonomik özgürlüğüne kavuşmuş güçlü ve geleceği aydınlık olan saygın bir Ordu.... Camiası ile MARMARADA YENİ ORDU ile ORDU"DA yaşayan Orduluların birlikteliği için varız diyor ve Geriye dönerek, şairin dediği gibi “Orada Uzaklarda bir köy var, gezmesek de gitmesek ve görmesek de o köy bizim köyümüz” elbette bu sebeplerden dolayı Ordu İlimiz orada yaşamasak da bizlerin vazgeçilmezidir. En derin sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
Salih Ziya CÖRÜT
ORDEF Genel Başkanı











HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.