Kumsal Kafe yıkılacak
Ordu'da Valilik ile Belediye arasında aylardır sorun haline gelen ve sahilin denizle birleştiği yerde bulunan Kumsal Kafe-Restaurant konusunda son kararı Vali Ali Kaban söyledi.
Ordu'da Valilik ile Belediye arasında aylardır sorun haline gelen ve sahilin denizle birleştiği yerde bulunan Kumsal Kafe-Restaurant konusunda son kararı Vali Ali Kaban söyledi.
KUMSAL KAFE YIKILACAK
(İhlas Haber Ajansı) Söz konusu restoranın yasaya aykırı olarak kıyı kenar çizgisinde bulunması ve kira sözleşmesine aykırı olarak eklentiler yapılarak büyütülmesi üzerine olaya el koyan Vali Kaban, 9 yıl önce yıkılması yönündeki mahkeme karar dosyasını tozlu raftan indirerek uygulanmasını istedi.
Şehrin en ünlü gezinti parkuru olan sahil kordonunda bulunan ve imar planında park alanı olarak ayrılmasına rağmen yasaya aykırı olarak inşa edilen Kumsal Restaurant-Çay Bahçesi hakkında Ordu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2000 yılında aldığı 'tecavüzün men'i ve binanın yıkılması' kararı 9 yıl sonra Vali Ali Kaban tarafından uygulandı. 9 yıl önce mahkemenin yıkım kararına rağmen Maliye Bakanlığı, talep üzerine söz konusu tesisi 10 yıllığına Ordu Belediyesi'ne kiraya verdi.
Söz konusu tesis için Ordu Belediyesi ile Ordu Defterdarlığı arasında 19 Mart 2002 tarihinde kira sözleşmesi imzalandı. Ordu Belediyesi de tesisi üçüncü şahıslara kiralayarak işletilmesine izin verdi. Ancak yıkım kararı olmasına rağmen işletilen, hatta dalgalardan etkilenmemesi için Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kayalarla etrafına koruma bandı oluşturulan tesis, yıllar içerisinde etrafına yeni eklentiler yaparak büyütüldü.
Geçen yıl göreve başlayan Ordu Valisi Ali Kaban, 9 yıl önce yıkım kararı alınmasına rağmen bugüne kadar yıkılmayan, hatta devlet korumasında büyütülmesi sağlanan tesisin dosyasını tozlu raflardan indirerek işleme koydu.
TESİS TAHLİYE EDİLECEK
Talimat üzerine harekete geçen Ordu Defterdarlığı, söz konusu tesisin yıllar içerisinde fazladan 336 m2'lik bir alanı işgal ettiğini belirledi. Sözleşme hükümlerine uyulmadığını gören Ordu Defterdarlığı, Ordu Belediyesi ile olan kira sözleşmesini 28 Ağustos 2008 tarihinde tek taraflı olarak feshetti.
Defterdarlık 29 Ağustos 2008 tarihinde Ordu Belediyesi'ne yazdığı 1647 sayılı yazısıyla Ordu Belediyesi'nden taşınmazın boş olarak teslimini istedi.
Ordu Belediye Başkanlığı ise Ordu Defterdarlığı'na gönderdiği 13 Ekim 2008 tarihli cevabi yazısında "kiracının mevcut durum itibarıyla kiralanan alandan fazla bir yeri kullandığına dair yapılan bir tespitinin bulunmadığını" belirterek, yapılan tespitler ile ölçümlerin gönderilmesini talep etti.
Bu talep üzerine Ordu Defterdarlığı, Ordu Belediyesi'ne 21 Ekim 2008 tarihli yazı ile taşınmazın yıkılmasına ait Ordu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 2000 yılı kararı, Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü'nce yapılan tespit ve Kadastro Müdürlüğü'nce yapılan ölçüme ait yazı ve krokileri Ordu Belediye Başkanlığı'na gönderdi.
Defterdarlık ayrıca, belediyeye 15 günlük süre vererek taşınmazın boş olarak teslimi edilmesini istedi ve yapılmadığı takdirde Kıyı Kanunu'na aykırı olmasından dolayı yıkılacağını belirtti. Bunun üzerine Ordu Belediye Başkanlığı, 07 Ocak 2009 tarihli yazısında yıkım kararı bulunan tesisin içerisinde halen kiracı bulunması tahliye için zaman istedi. Tesis önümüzdeki günlerde tahliye edilecek.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.