Kuğular açlıktan telef oldu

Kuğular açlıktan telef oldu

Her yıl Baltık ülkelerinden sıcak ülkelere göç ederken Ordu'ya da uğrayarak bir süre konaklayan kuğular, bu yıl aşırı soğuk ve açlık tehdidiyle karşılaşına 18 tanesi öldü.

Her yıl Baltık ülkelerinden sıcak ülkelere göç ederken Ordu'ya da uğrayarak bir süre konaklayan kuğular, bu yıl aşırı soğuk ve açlık tehdidiyle karşılaşına 18 tanesi öldü.

Ordu İl Çevre ve Orman Müdürlüğü Milli Parklar ve Doğal Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü Mühendisi Ufuk Duman, her yıl Ordu'ya gelen ve kontrol altında tutulan kuğularda 18'inin soğuk ve açlık kurbanı olduğunu söyledi.

  Duman, "Özellikle kanatlı hayvan ölümleriyle ilgili olarak kayıtlarımızda sadece kuğu ölümleri var. Yapılan ihbarlar, çalışmalar ve rutün olarak bizim ekiplerimizin yapmış olduğu kontrollerde son 2 ay içerisinde toplam 18 kuğu öldü. Bunlardan 3-4 tanesi, bilinçsiz avcılar veya ördek avcılarının hatalı avlanmaları sonucu öldü" dedi.

Kuş gribi yüzünden Ordu il geneklinde kanatlı ölümleri yaşanmadığına da dikkat çeken Milli Parklar ve Doğal Hayatı Koruma Şube Müdürlüğü Mühendisi Ufuk Duman, "Bu konuya çok ciddi önem verdiğimiz ve Tarım İl Müdürlüğü ekipleriyle de koordineli yaptığımız çalışmalar sonucunda, yaptığımız tespitlerde kuş gribi yüzünden kanatlı hayvan ölümleriyle karşılaşmadık.

  Ancak kuğular, çok yoğun geçen kış şartları, kuzeyde yaşanan yoğun kar ve fırtına, aşırı yorgunluk ve aç kalmaları yüzünden, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin altında seyretmesi, konakladıkları ırmak ve dere kenarlarında beslenme yataklarının azlığı, dere yataklarında rahat edememeleri gibi sebeplerden ölebiliyorlar. Çünkü kuğular, çok hassas bir yapıya sahiptirler. Ölümlerin de bu bağlamda olduğuna dair ekiplerimizin tespitleri var" dedi.

Ordu'da şehir merkezinden geçerek Karadeniz'e dökülen Civil Irmağı havzasında yaklaşık 30, Melet Irmağı havzası, sahil kıyısında bulunan ilçe ve bölgelerde yaklaşık 150 kuğu bulunuyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum