Komşuyla doğalgaz ortaklığı

Komşuyla doğalgaz ortaklığı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ile Suriye'nin benzer olan jeolojisinden yararlanmak istediklerini, birlikte petrol ve doğal gaz arayabileceklerini...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Türkiye ile Suriye'nin benzer olan jeolojisinden yararlanmak istediklerini, birlikte petrol ve doğal gaz arayabileceklerini, bunların ticaretini yapabileceklerini belirtti.
Güler, Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sufian Allao ve bazı enerji şirketlerinin üst düzey yöneticileriyle bir araya geldi. Toplantıda konuşan Güler, petrol ve doğal gaz konusunda yapacakları ortak çalışmalar, doğrudan elektrik ticareti ve iletimi, madenler ve endüstriyel mineraller olmak üzere çalışmalarını 3 başlık altında toplayabilecekleri bildirdi.

Güler, Türkiye'nin Suriye ile benzer jeolojiyi taşıdığını ifade ederek, "Benzer olan jeolojiden yararlanmak istiyoruz. Birlikte petrol ve doğal gaz arayabiliriz, bunların ticaretini yapabiliriz" dedi. Mısır gazı için Suriyeliler'in "akıllıca" bir iş yaparak, Halep'i Kilis'e bağlayacakları belirten Güler, şunları kaydetti:

"Türk müteahhitler de o ihaleye girebilecekler. Mısır gazının da Halep üzerinden Türkiye'ye gelme imkanı var. 1,5-2 milyar metre küp gazın taşınmasına müsait... Bu dostluğumuzu çok daha pekiştirecek. İleriye dönük olarak da daha fazla elektrik ticaretini Türkiye üzerinden yapabiliriz. Gaz işimiz tamam. Elektrik işimiz de tamam olunca biz bayağı güçlü oluruz. Biz bu çalışmayı petrol aramayla da zenginleştirmek istiyoruz." Hilmi Güler, Suriye'de çok iyi kalitede quartzlar olduğu ifade edildiğini belirterek, "Bizde de soda var. Çok iyi cam fabrikası kurulabilir. Bor da verebiliriz" dedi.



"Türkiye ile Suriye'nin işbirliği yapacağı ufuklar çok geniştir"



Suriye Petrol ve Madeni Kaynaklar Bakanı Sufian Allao ise Suriye'nin petrol üreten bir ülke olduğunu ifade ederek, ülkenin 1995-1996 yılındaki günlük üretiminin 600 bin varil olduğunu ve bu rakamın bugün 385 bin varile gerilediğini söyledi.

Suriye'nin doğal gaz arama çalışmalarının da gelişme kaydettiğini anlatan Allao, doğal gaz için tahmin edilen rezerv miktarının 700 milyon metre küp olduğunu, kesinleşmiş miktarın ise 410 milyon metre küp olduğunu bildirdi. Allao, ülkedeki tahmin edilen petrol rezervlerinin ise 24 milyar varil, kesinleşen miktarın ise 20 milyar varil olduğunu anlatarak, halihazırdaki siyasetin petrol arama üzerinde yoğunlaştırıldığını ifade etti.

Arama çalışmaları yaparken bu alanda uluslararası işbirliklerine de önem verdiklerini belirten Allao, şu anda 5 şirketle işbirliği halinde olduklarını kaydetti. Allao, Türk petrol şirketleriyle de yeni alanlarda veya eski alanların geliştirilmesinde çalışmaktan mutluluk duyacaklarını dile getirerek, iki ülke arasında ortak bir şirket oluşturulmasının da düşünüldüğünü söyledi.

Bu şirketin arama tarama çalışması yapabileceğini, petrol alanındaki diğer hizmetleri de üstlenebileceğini kaydeden Allao, bölgesel düzeyde de doğal gaz alanında da işbirliğine gidilebileceğini anlattı. Konuşmasında Arap doğal gaz boru hattından da bahseden Allao, bu projenin Mısır bölgesinden Türkiye sınırlarına kadar uzanacağını, projenin toplam uzunluğunun ise bin 200 kilometre olduğunu söyledi.

Allao, şunları kaydetti:

"Bunun 600 kilometrelik bölümü Suriye toprakları içinde kalacak. İlk bölüm 314 kilometreden oluşuyor. Biz bunu bitirdik. Humus'la Türk sınırı boru hattı 230 kilometredir. Bu projeyi de biran önce bitirebilmek için son aşamasını ikiye böldük. Şimdi birinci bölüm Halep ile Kilis arasındaki 62 kilometrelik ihaleyi çıkarıyoruz. Türk şirketlerin ihaleye katılmasından mutluluk duyacağız. Bu büyük bir proje. Boru hattı inşaatı ve istasyonların oluşturulmasını kapsıyor. İhale için son teklifler 20 Şubat 2008 tarihinde alınacak. Bu ihaleye Türk şirketlerinin katılmasını ümit ediyorum."

Bakan Allao, Suriye'deki diğer işbirliği fırsatlarından da söz ederek, "Türkiye ile Suriye'nin işbirliği yapacağı ufuklar çok geniştir. Türkiye ve Suriye, kardeş ve dost ülkelerdir. Gönüllerimiz açıktır. Önerilerinizi, öğütlerinizi dinlemeye her zaman hazırız" dedi. Bu arada, daha önce toplantıda yer alacağı duyurulan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ve Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari, toplantıya katılmadı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.