Kızartma yağlarını defalarca kullanmayın

Kızartma yağlarını defalarca kullanmayın

Kızartmalık yağın uzun süreli kullanımının insan sağlığı açısından risk oluşturuyor.

Kızartmalık yağın uzun süreli kullanımının insan sağlığı açısından risk oluşturuyor.


Ege Üniversitesi İzmir Atatürk Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen “Uluslararası Gıda, Beslenme ve Kanser Sempozyumu”nda konuşan Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Ahmed Kayacıer, kızartmalık yağın uzun süreli kullanımının insan sağlığı açısından risk oluşturduğunu söyledi.

Kızartma işleminin gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir işleme tekniği olduğunu açıklayan Doç.Dr.Kayacıer, “Genel olarak kızartma işlemi, ürünün derin bir yağ içerisine daldırılması ve pişirilmesi işleminden ibarettir.

Bu süreçte temel amaç, hızlı pişirme işleminin yanında ürüne farklı bir tat ve lezzet kazandırmaktır. Kızartma işlemi esnasında ürün ile yağ arasında ısı ve kütle transferleri ile bir dizi reaksiyon oluşumu sonucu olarak yağda çeşitli fiziksel ve kimyasal değişimler meydana gelmektedir” dedi.

Kızartmalık yağlarda ısının etkisiyle trans yağ asidi oluşumunun meydana geldiğini belirten Doç.Dr.Kayacıer, “Bu yağ asitleri kötü kolestrolü arttırarak, kalp damar hastalığı riskini yükseltmektedir.

Bazı çalışmalar yağın kızarması esnasında oluşan oksidasyon ürünlerinin kanserojen etkili olduğunu ortaya koymaktadır” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.