"Kepenk kapatma davası..."

"Kepenk kapatma davası..."

Giresun lu Hemşehrimiz Osman Bayazit aşağıdaki yazıyı yollamış. Aynen yayınlıyoruz. 'KEPENK KAPATMA DAVASI...' Balbay, bugun Cumhuriyet'teki kosesinden AKP'ye yuklenmisti. Ergenekon Operasyonu kapsaminda bu sabah gozaltina alinan Cumhuriyet Gazetesi A

Giresun lu Hemşehrimiz Osman Bayazit aşağıdaki yazıyı yollamış. Aynen yayınlıyoruz.


'KEPENK KAPATMA DAVASI...'

Balbay, bugun Cumhuriyet'teki kosesinden AKP'ye yuklenmisti.

Ergenekon Operasyonu kapsaminda bu sabah gozaltina alinan Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Mustafa Balbay gazetedeki kosesinde "Kepenk kapatma davasi" baslikli yazisiyla AKP'ye yuklenmisti

Iste Balbay'in bugunku kose yazisi:

Siyaset, AKP'ye yonelik kapatma davasina kilitlendi ama, ekonomiden gelen haberler toplum gundeminin su zemine oturdugunu gosteriyor:

Kepenk kapatma davasi...

Piyasadaki durgunluga enflasyon, enflasyona elektrik zamlari, butun bunlarin ustune AKP'nin kendisinden ve cevresinden baska bir sey dusunmeme, her olumsuzlugu da kapatma davasinin ustune yikma densizligi eklenince gercek dava "kepenk kapatma" oldu...

Ankara Ticaret Odasi'nin rakamlarina gore, icinde bulundugumuz durum, 2001'den daha ciddi. 2001'de yeni kurulan her 100 sirkete karsilik 35 sirket kapanmisti. 2008'in ilk 5 ayinda bu rakam 100'e karsi 54 oldu.

Turkiye Esnaf ve Sanatkârlari Konfederasyonu (TESK) Baskani Bendevi Palandoken kepenk kapanmalarinin yani sira bir baska gercege dokunuyor:

"Veresiye defteri kabardi... Raflar bosaliyor..."

Gidis, uzun suredir sessizligini koruyan, neredeyse Turkiye Istirahat Odalari Birligi'ne donusen Ziraat Odalari Birligi'nin ust yonetimini de hareketlendirmis gorunuyor.

Tablonun ozeti su:

Geleneksel olarak sesini fazla yukseltmeyen kesimler de gidisten yakinmaya basladi.

***

Bize gore son aylarin en guzel demeci ekonomiden sorunlu Devlet Bakani Mehmet simsek'in elektrik zammi degerlendirmesiydi. Bakan bey buyurdu ki:

"Elektrige zammi vatandasin tasarrufa yonelmesi icin yaptik."

Bu mantikla sorunlar cozuluyorsa, o zaman gida fiyatlarini yukseltin. Vatandas acliga alissin, yemek yemeden calismayi ogrensin. Nasreddin Hoca ornegi, tam acliga alisinca... Isler yoluna girsin!

Bu gidisle evde ampul yakmak da luks hale gelecek...

Elektrige yilbasinda yuzde 20, yil ortasinda yuzde 21 zam yapildi. Toplam yuzde 40'in ustune cikiyor ama, bu hesap yanlis. Sanayide kullanilan elektrige yapilan yuzde 22'lik zam kime yansitilacak?

Herhalde hukumete degil!

Tabii ki tuketiciye... Bu durumda yurttasin elektrik zammindan etkilenme orani yuzde 60'a kadar cikacak...

Elektrik Muhendisleri Odasi Genel Baskani Musa Çecen'in hesabina gore, 4 kisilik ailenin salt elektrik gideri 100 YTL'yi bulacak. Dun, asgari ucret aciklandi:

503 YTL...

Asgari ucretle gecinmeye calisan bir ailenin butcesinin yuzde 20'si elektrige gidiyor. Bu durumda gecinebilene artik elektrik carpsa fark etmez... Yuksek gerilim hatti bile mutfaktaki gerilime viz gelir!

***

AKP iktidariyla birlikte neredeyse tumuyle unutulmaya yuz tutmus bir tanim var:

uretim ekonomisi!

Ee, tuketmenin tadi varken, uretmenin lafi mi olur?

Tuketim ekonomisinin yanina bir de satis ekonomisini ekledin mi, oldu bitti... AKP iktidari doneminde Turkiye'nin toplam borcu 150 milyar dolardan 500 milyar dolara cikarken, ayni zaman diliminde 200 milyar dolarlik satis yapildi... Gercek anlamda borcumuzun 700 milyar dolari buldugunu soylemek abartma olmaz.

6 yilda kolay yoldan satilabilecek butun degerleri bitiren hukumet, gundemine toprak satisini almis gorunuyor. GAP bolgesindeki altyapi yatirimlari buradaki topraklari daha da cazip hale getirecek... Sonra gelsin petro-dolarlar.

Arap ulkeleri gelecekte gida urunlerinin petrol urunlerinden daha degerli hale gelecegini goruyor, yatirimini ona gore yapiyor.

Ya biz?

Siyasette atis...

Ekonomide satis...

Mustafa Balbay-Cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.