Kene virüsüne karşı yeni umut

Kene virüsüne karşı yeni umut

Kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı virüsüne yakalananların daha kolay iyileşmesini sağlayacak olan plazma çalışması yapılıyor.

Kenelerden geçen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı virüsüne yakalananların daha kolay iyileşmesini sağlayacak olan plazma çalışması yapılıyor.


Daha önceden KKKA virüsüne yakalanan ve iyileşen bir kişinin kanından alınan plazma KKKA hastalığına yakalanan insanlara verilerek daha hızlı iyileşmesi sağlanacak.

Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmaların ikinci yılında Tokat'ta daha önceden kene ısırması sonucu KKKA virüsüne yakalanan ve iyileşen 10 kişinin kanından plazma alındı.

Sağlık Bakanlığı organizasyonu ile Ankara Refik Saydam Hıfzısıhha Merkezi Başkanlığından gelen dört kişilik bir ekip tarafından Vali Recep Yazıcıoğlu Devlet Hastanesinde kene hastalığını geçirip yenen 10 gönüllü kişinin kolundan bağlanan bir cihazla kan alınarak plazması alındıktan sonra kan diğer koluna geri verildi.

Tokat'ta çalışmalarını tamamlayan ekibin hastalığın yoğun olarak görüldüğü Yozgat ve Çorum'da da çalışma yapacağı kaydedildi. Konu ile ilgili bilgi veren Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Fatih Şua Tapar, kenelerden geçen KKKA virüsüne maruz kalıp iyileşen bir kişinin bu hastalığa karşı ömür boyu bağışıklık kazandığını tahmin ettiklerini söyledi.

Bundan hareketle KKKA virüsüne karşı bağışıklık kazanan kişilerden alınan plazmaların hastalığa yakalanan kişilere verilmek suretiyle iyileşmesinin sağlanabileceğini ifade eden Tapar, "Bazı enfeksiyon hastalıklarında antikorların etkinliği ömür boyu sürer.

Örneğin kızamık hastalığını bir kez geçiren ve iyileşen bir çocuk bir daha hayatı boyunca kızamığa yakalanmaz. KKKA hastalığı için de ömür boyu bağışıklık yaptığı düşünülmektedir" dedi.

KKKA HASTALARINA PLAZMA DESTEĞİ VERİLECEK
Tapar, KKKA hastalığının tedavisinde kullanılabilecek bir ilaç olmadığının altını çizerek, "Hastalar için yapılan yatırılarak izlenmesi ve kanlarında eksilen hücrelerin yerine koymasıdır.

Bu şekilde hastaların çok büyük kısmı iyileşmektedir. Ancak geç başvuran hastalar ile bazen de kişiye has bazı özellikler nedeniyle bu iyileşme süreci zor olmakta ve genelde olduğundan daha uzun sürmektedir. Bu tür hastalarda iki yıldır deneme aşamasında olan bir tedavi yaklaşımı da daha önce hastalığa yakalanıp iyileşen hastalardan alınan plazmaların yeni vakalarda kullanılmasıdır.

İyileşen hastaların kanlarında hazır antikorlar bulunmaktadır. Yeni hastalara bu plazmaların verilmesi durumunda onlara fazladan antikor desteği sağlanmış olmakta ve iyileşme daha kolay sağlanmaktadır. Geçen yıl olduğu gibi bu yılda ilimizde plazma toplanması çalışması yapılmıştır" diye konuştu.

Geçtiğimiz yıl alınan plazmaların denemesinde olumlu sonuçlar alındığını ifade eden Tapar konuşmasına şöyle devam etti: " Denemelerin bu yıl da olumlu sonuç vermesi ve plazma kullanımının tedavide yeri olduğu bilimsel olarak anlaşıldığında laboratuar ortamında üretilmesi de sağlanabilecektir. Belki busene hastalardan son kez plazma alındı.

Eğer kesin olarak kullanılabilir denildiği zaman önümüzdeki yıl laboratuarda üretilen plazmalar kullanılacak. Plazma ile aşıyı birbirine karıştırmamak gerekiyor.

Plazma sadece hastalara verilir, antikor içerir. Sizin vücudunuzda antikor oluşturuyor ama bunu oluşturması için biraz süre gerekiyor. Bu arada durumunuz kötüleşiyor. Ama siz antikoru hazır olarak verirseniz bu arada ki süreyi kazanmış oluyorsunuz."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.