Kazlar ve insanlar...

Kazlar ve insanlar...

'Kazlar V şeklinde uçarlar. Bunun nedenlerini biliyor musunuz ?

Bizde aşağıda ki yazıyı internetten almamızın yanında Yalçın Pekşen"in köşe yazısından aldığımızı yanına ekliyoruz. Her ne kadar Peşken de internetten almış olsa da yazıyı biz onun köşesinden aldığımız için kaynak olarak Pekşen"i gösteriyoruz.
“ Aşağıdaki yazı İnternette dolaşıyordu, çektim aldım. Neden olmasın? Benim yazılarımın bir çoğu da internette dolaşıyor ve isteyen alıp 'internette buldum' diye kullanıyor. İnternet böyle bir şey. Her şeye sahipleniyor ama sahibine haber vermiyor.

O yüzden kendi malınızmış gibi okuyun:

'Kazlar V şeklinde uçarlar. Bunun nedenlerini biliyor musunuz?

1- V şeklinde uçarken her kanat çırpıldığında arkadaki kazı kaldıran bir hava akımı yaratılır. Kazlar bu hava akımını kullanarak uçuş menzillerini yüzde 70 oranında arttırırlar. Böylece tek başlarına gidecekleri yolun iki katını gidebilirler.

Kıssadan hisse: Bir hedefi olan ve buna ulaşmak için bir araya gelen insanlar hedeflerine daha kolay varırlar.

2- Bir kaz V grubundan çıktığı anda güçlük çekmeye başlar. Çünkü diğer kazların yarattığı hava akımının dışında kalır. Genellikle gruba geri döner ve yoluna devam eder.

Kıssadan hisse: Eğer kafamız bir kaz kadar çalışıyorsa, bizimle aynı yöne gidenlerle işbirliğini sürdürmeliyiz.

3- V grubunun başında giden kaz hava akımından yararlanamaz. O yüzden daha çabuk yorulur. Ancak yorulunca en arkaya geçer ve bu kez hemen arkasındaki kaz lider konumunu alır. Bu değişim sürekli yapılınca her kaz grubun her noktasında yer almış olur.

Kıssadan hisse: Yaptığınız her işi, yeri ve zamanı geldiğinde başkasına bırakmak gerekiyor.
________________________________________


4- Uçuş hızı yavaşladığında gerideki kazlar, daha hızlı gitmek için öndekileri bağırarak uyarır.

Kıssadan hisse: İlerlemek ve yol almak için bazen başkalarının uyarılarına gereksinim duyarız. Bundan alınmamalı, uyarıları sevinç ve takdirle karşılamalıyız.

5- Gruptaki bir kaz hastalanır ya da bir avcı tarafından vurulup uçamayacak duruma gelirse, düşen kaza yardım etmek üzere gruptan iki kaz ayrılır ve onun yanına gider. Yeniden uçabilene ya da ölümüne kadar başında bekler. Daha sonra kendilerine başka bir kaz grubu bulurlar. Hiçbir kaz grubu, kendilerine bu şekilde katılmak isteyen kazları reddetmez.

Kıssadan hisse: İnsan olmak sadece insanlara özgü değildir.
________________________________________


Öykü bu kadar ama madem ki, kazlarla insanlar arasında bir paralellik kurulmuş, ben de aynı yöntemi kullanarak Kaz Anayasasına bir katkıda bulunayım:

Madde 6: Bir kaz uçmaktan sıkılır ve V'den çıkıp aramıza katılırsa hemen kümese konur. Vergi dönemlerinde maliye uzmanlarının aklına sadece kümesteki kazlar gelir ve dışardakilere göre daha kolay olduğu için sadece kümesteki kazlar yolunur. Dışardakilere kimse dokunmaz.

Kıssadan hisse: Yolunmak istemiyorsanız V'den ayrılmayın ve uçmaya devam edin. “


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.