Karadeniz'in acı gerçekleri

Karadeniz'in acı gerçekleri

Prof Dr. Ömer Çaha 6 aydır üzerinde çalıştığı raporla Karadeniz Bölgesinin acı gerçeklerini gözler önüne serdi.

Prof Dr. Ömer Çaha 6 aydır üzerinde çalıştığı raporla Karadeniz Bölgesinin acı gerçeklerini gözler önüne serdi.

İşadamları Kaçıyor
Karadeniz Bölgesi"nde nitelikli insan gücünün sermeye ile birlikte sürekli olarak dışarıya göç ettiğini belirten Ömer Çaha, “Bölgede belli bir sermaye gücüne ulaşan insanlar burada fazla bir gelecek görmedikleri için sermayelerini başka bölgelere taşıyarak sanayi yatırımlarını buraya yapmamaktadırlar. Boşalan nitelikli insan gücünün yerini bölgeden gelen daha az nitelikli insanlar dolduruyor” dedi.

Topraklar Bölünüyor
Karadeniz bölgesindeki tarım politikalarını değerlendiren ve bölgede sürdürülebilir tarım politikasının olmadığına değinen Çaha, Toprakların miras yoluyla bölünmesi, bölgede tarımsal sanayinin gelişmemesi, yeterince soğuk hava deposunun olmaması ve insanların sadece kendi ihtiyaçları kapsamında küçük çaplı hayvan besiciliği yapması bölgenin önemli sorunlarındandır” dedi.

Teşvik Gözden Geçirilmeli
Karadeniz Bölgesi"ndeki her soruna çözüm önerisi sunulan raporda, Türkiye"de 46 ilde uygulanan teşvik yasasının yeniden gözden geçirilmesi, tarımsal sanayinin geliştirilmesi, planlı ve sözleşmeli tarımsal üretime geçilmesi, organize hayvancılık bölgeleri kurulması, fındık ve bağlı ürünler için yeni pazarlar oluşturulması gibi çözüm önerileri sunuldu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.