Kandıralı fındıkçıların fiyat tepkisi sürüyor

Kandıralı fındıkçıların fiyat tepkisi sürüyor

Fındık alım fiyatının 4 YTL olarak açıklanmasına tepki gösteren çiftçiler, hükümetin bakış açısını değiştirmesini ve tarıma gereken değerin verilmesini istedi.

Fındık alım fiyatının 4 YTL olarak açıklanmasına tepki gösteren çiftçiler, hükümetin bakış açısını değiştirmesini ve tarıma gereken değerin verilmesini istedi.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı'nın fındık alım fiyatını 4 YTL olarak açıklaması üreticileri ayağa kaldırdı. Kocaeli'nin Kandıra ilçesine bağlı Teksen köyündeki fındık üreticileri bu açıklamaya ve tarımın içinde bulunduğu sıkıntılara tepki gösterirken, AKP hükümetini eleştiriyor. Açıklanan alım fiyatının 'tarıma vurulmuş büyük bir darbe' olduğu dile getirildi.

"Peşkeş çekildik"
Üreticilerden Mustafa Aydoğmuş, fındığın fiyatının 1.80 YTL olduğunu ve bu fiyatın tüccarlar için açıklandığını belirterek, uygulamanın ülke genelindeki 10 milyon fındık üreticisini perişan ettiğini söyledi. Çiftçilerin bilmedikleri bir güce karşı adeta peşkeş çekildiğini savunan Aydoğmuş, "Bir çuval fındık karşılığında 250 YTL para alınıyordu.

Şimdi ise çiftçinin yüzü gülmüyor. 'Fındığı gücü olan yetiştirsin, gücü olmayan yetiştirmesin' diyorlar" dedi. Aydoğmuş ayrıca, fındık ağaçları 2-B orman arazisi içinde bulunan üreticilerin fındıklarının da TMO tarafından alınmayışından şikayet etti.

"Üretim yapacak imkanlar sunulmalı"
Sunay Arı da, çiftçiye üretim yapacak imkanların sunulması gerektiğini vurgulayıp, "Üretim yapılacak imkanlar sağlansın yeter. Gübre ve mazot fiyatının düşürülmesi gerekiyor.

Aksi halde tarım gelişemeyeceği gibi, çiftçi de kar edemez'' dedi. Belediyenin hizmet eksikliğinden kaynaklı su sorununun önemli boyutlarda olduğuna da değinen Arı, suyun ormandan sağlandığını belirterek, suyun kayıt altına alındığı dönemde üreticilere suyun artırılacağının ve tarifelerin düşük tutulacağının söylendiğini aktardı.

"Tarımı bitirdiler"
Çiftçilerden Ziya Çapraz, hükümetin tarım politikasının çiftçiyi içinden çıkılmaz bir duruma getirdiğini ifade ederek, şu görüşleri savundu: "Türkiye'de tarım bitmiştir. Toprağın üstüne gübre dökemeyen arkadaşlar oldu bu yıl.

Benim anladığım kadarıyla AB'ye tarımdan geçinen nüfusun düşürülmesi için verilmiş bir söz var. Peki küçülünce bu insanları nerede istihdam edeceksin? İşsizlik artmış durumda. Tarımsız sanayi olmaz. Başbakan bir açıklama yaparak fındığın fiyatını düşürdü, binlerce çiftçi açıkta kaldı. Peki sen fındık fiyatını düşürüyorsun da, buna karşılık tüketim noktasında neyin fiyatı düşürüldü? Mazotun fiyatı sürekli artarken biz bu ülkede nasıl geçineceğiz?''

Ziraat Odası da tepkili
Kandıra Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Ziyaattin Soykan ise ülke tarımını, gelecek yıllarda daha kötü bir tablonun beklediğini söyleyerek, şu noktalara dikkat çekti: "Çiftçi şu anda bir boşluk içinde. Böyle bir şey çiftçinin başına daha önce hiç gelmedi.

 2008-09 üretimi sonunda insanların nasıl geçineceği belli değil. Türkiye'de her yıl 900 bin ton fındık üretiliyor. Fakat işçinin parası verildiği zaman üreticiye hiçbir şey kalmıyor. Fındıktaki kota uygulaması iyice sertleşiyor. Kriz yakın gelecekte hayvancılığa da yansıyacak. Vergi borçlarını ödemek için arazi satacağız."

Solhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.