Kahve pişiricileri can güvenliğini tehdit ediyor!

Kahve pişiricileri can güvenliğini tehdit ediyor!

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, plastik kahve pişiricilerin can güvenliğini doğrudan tehdit ettiği bu sebebten kullanılmaması gerektiği konusunda halkı uyardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, plastik kahve pişiricilerin can güvenliğini doğrudan tehdit ettiği bu sebebten kullanılmaması gerektiği konusunda halkı uyardı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, standartlara aykırı özellikler taşıyan plastik mini kahve pişiricilerinin, kaynama suyuna dorudan elektrik akımı geçirmeleri nedeniyle can güvenliğini doğrudan tehdit ettiğini belirterek, bu ürünlerin piyasaya arzının yasaklandığını, piyasada var olanların toplanacağını ve imha edileceğini açıkladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlığının "Piyasa Gözetim ve Denetim" yetkisi çerçevesinde piyasada var olan ürünlerle ilgili denetim çalışmaları yürüttüğünü belirterek, "Son zamanlarda, Bakanlığımıza iletilen şikayetler çerçevesinde plastik mini kahve pişiricilerle ilgili bir denetim başlatılmıştır.

Bu denetim yanı sıra AB Hızlı Bilgi İletişim Sistemi RAPEX de plastik mini kahve pişiricilerinin temel tasarımı itibariyle elektrik şoku riski taşıdığını belirterek satış yasağı talimatı, tüketicilerden geri çekme ve ürün toplatma duyurusu yapmıştır. Bu gelişmeler üzerine derhal harekete geçilerek 10 büyük il müdürlüğünce bu ürünlerden marka farkı gözetmeksizin toplanan numuneler, Bakanlığımızın ilgili kuruluşu TSE tarafından test ve deneylerle tabi tutulmuş ve standartlara uygunsuzluk saptanmıştır.

Bu deneyler sonucunda 'kaynama suyuna doğrudan elektrik akımını geçiren' plastik mini kahve pişiricilerinin, elektrik şoku gibi tehlikeli ve can kaybına yol açabilecek düzeyde riskler taşıdığı belirlenmiştir.

Bu çerçevede, 'Can güvenliği ve insan sağlığından ödün verilmeyeceği gerçeğinden hareket edilerek 4703 sayılı ürünlere ilişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun'un 11. maddesi uyarınca, Bakanlığımızca söz konusu plastik mini kahve pişiricilerinin Türkiye çapında, marka farkı gözetmeksizin piyasaya arzının yasaklanması, 81 sanayi ve ticaret müdürlüğü tarafından piyasadan toplatılması, toplanan ürünlerin bertaraf edilmesi kararlaştırılmıştır" dedi.

Çağlayan, vatandaşların can ve mal güvenliği için üretici, satıcı ve sağlayıcılar tarafından plastik mini kahve pişiricilerinin piyasaya arz edilmemesi, tüketicilerin de can kaybına yol açacak düzeyde risk taşıyan bu ürünlerin satın almamaları, daha önce aldıkları ürünleri kullanmamaları gerektiğine dikkat çekerek, "Bu karar, genellikle ucuz fiyatla satılan ve kaçak üretimle gerçekleştirilen plastik ürünleri kapsamaktadır. Elektrik akımını kaynama suyuna vermeyen, su ile elektrod arasında yalıtım bulunan ve kettle olarak tabir edilen su ısıtıcıları yasak kapsamında bulunmamaktadır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.