Kadın istidhamının desteklenmesi konuşuldu

Kadın istidhamının desteklenmesi konuşuldu

İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Bahadır, Türkiye’de 24 milyon 300 bin olan işgücünün 6 milyon 650 bininin kadınlardan oluştuğunu belirterek AB ülkeleri standartlarına kavuşmak için kadın istihdam...

İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Bahadır, Türkiye"de 24 milyon 300 bin olan işgücünün 6 milyon 650 bininin kadınlardan oluştuğunu belirterek AB ülkeleri standartlarına kavuşmak için kadın istihdam oranının ikiye katlanması gerektiğini söyledi.


Avrupa Birliği (AB) Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi (İKG) Operasyonel Programı Bilgilendirme ve Eğitim Toplantısı, Trabzon"un Akçaabat ilçesine bağlı Söğütlü beldesindeki Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi konferans salonunda yapıldı.

Toplantıya, Trabzon Vali Yardımcısı Mahmut Halal, İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Bahadır, Avrupa Sosyal Fonu ve IPA Birimi Temsilcisi Antonio Marquez Camacho, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı uzmanları ile Trabzon, Rize, Ordu, Giresun, Artvin ve Gümüşhane illerinden ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.


Toplantının açılışında konuşan İŞKUR Trabzon İl Müdürü Mustafa Bahadır, AB"nin 2007-2013 yılları arasında aday ülkelere sağlayacağı bütün mali yardımların Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı adı altında toplandığını ve bu kapsamda insan kaynaklarının geliştirilmesi bileşenine 2007 yılı için yaklaşık 30 milyon Euro tutarında fon ayrıldığını söyledi.


İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Projesi"nin Türkiye"deki 43 ilde uygulanmasına karar verildiğini anlatan Bahadır, yürütülecek hibe programlarından olan kayıtlı istihdamın teşviki, kadın istihdamının teşviki ve hayat boyu öğrenmenin teşviki ile ilgili çeşitli bilgiler verdi.

“TÜRKİYE AB STANDARTLARINA ULAŞMAK İÇİN KADIN İSTİHDAMINI İKİYE KATLAMALI”

Türkiye"nin genç ve dinamik bir nüfus yapısına sahip olmasına rağmen bu insan kaynağını iyi değerlendiremediğini vurgulayan Bahadır, TÜİK tarafından Kasım ayında açıklanan veriler üzerinden yaptığı konuşmasını şöyle sürdürdü:


“TÜİK"in Kasım ayı verileri incelendiğinde işgücüne katılım oranı yüzde 48, istihdam oranı yüzde 45, işsizlik oranı ise yüzde 12 düzeyindedir. Bu oranların düşük olmasının nedenlerinden birisi kadınların işgücüne katılım oranının erkeklere göre çok düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Ülkemizde 24 milyon 300 bin olan işgücünün sadece 6 milyon 650 bini kadınlardan oluşmaktadır. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 72,4 olmasına karşılık, kadınlarda bu oran yüzde 26,2"de kalmaktadır. İstihdam oranlarına bakıldığında ise erkeklerde bu oran yüzde 64,8 iken kadınlarda yüzde 23 civarındadır. Oysa AB 2000 yılı Lizbon Zirvesi"nde 2010 yılı için istihdam oranları erkeklerde yüzde 70, kadınlarda ise yüzde 60 olarak belirlenmiştir.

Türkiye, AB ülkeleri içinde kadın istihdam oranının en düşük olduğu ülke olup 2010 hedefine ulaşabilmek için bir yıl içinde 36,9 puanlık gelişme kaydetmek zorundadır. Yani Türkiye"nin, AB standartlarına ulaşılabilmesi için kadın istihdamını ikiye katlaması gerekmektedir.”


Türkiye İş Kurumu tarafından son yıllarda başta kadınlar olmak üzere insan kaynaklarının geliştirilmesine yönelik bir takım iç mevzuat düzeltmeleri yapılmış, gerek ulusal gerekse uluslararası projelerle kadınların istihdam edilebilirliklerinin artırılmasına yönelik aktif işgücü programlarının uygulandığını kaydeden Mustafa Bahadır, bu kapsamda önemli bir kaynak olan IPA fonlarının etkin ve verimli kullanılmasının ve hazırlanacak projelerin bölgenin gelişmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

TÜRKİYE'DEKİ 43 İLİN GSMH"SI ORAN OLARAK ÜLKE GSMH"SININ YÜZDE 75"İNİN ALTINDA

Avrupa Komisyonu İstihdam ve Sosyal İşler Genel Müdürlüğü Avrupa Sosyal Fonu ve IPA Birimi Temsilcisi Antonio Marquez Camacho ise katılım öncesi mali yardım araçlarıyla ilgili bilgi verdi.


Projenin GSMH"sı Türkiye"nin GSMH"sının yüzde 75"inden az olan illerde uygulanacağını belirten Camacho, bu oran dikkate alındığında Türkiye"deki 81 ilden 43"ünün bu kapsama girdiğini söyledi.


Toplantının ikinci kısmında ise Kayıtlı İstihdamın teşvik Edilmesi, Hayat Boyu Öğrenim ve Kadın İstihdamının Teşvik Edilmesi hibe programlarıyla ilgili uzmanlar tarafından katılımcılara bilgi verildi ve bu alanlarda nasıl proje hazırlanacağı anlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.