"İyi usta olsakda fabrikayla başedemeyiz"

"İyi usta olsakda fabrikayla başedemeyiz"

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın, tarımda rekabet edilebilmesi için mutlaka endüstriyel üretime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın, tarımda rekabet edilebilmesi için mutlaka endüstriyel üretime geçilmesi gerektiğini söyledi.

Ömer Aydın yaptığı açıklamada, endüstriyel üretimin önemini ilginç örneklerlerle gösterdi. Çok iyi bir usta olunsa dahi fabrikalarla baş edilemeyeceğini belirten Aydın, "Günde bir ayakkabı yapabiliriz.

  Biraz daha yetenekliysek 2 ayakkabı yapılabilir. Ancak ayakkabı fabrikasıyla rekabet etmemiz mümkün değildir.

Yani mutlaka endüstriyel üretime geçmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye'de iş gücünün ucuz olmasına rağmen halen endüstriyel tarım yapan Avrupa'ya göre maliyetlerin yüksek olduğunu belirten Aydın, Türkiye'de üretimin ucuz olmasının nedeninin ucuz iş gücü olduğunu kaydetti.

   Avrupa'da iş gücünün saatlik ücretlendirilirken, Türkiye'de yevmiye hesabı yapıldığına dikkat çeken Aydın, "Buna rağmen maliyetimiz hala yüksek. Bu nedenle endüstriyel üretim yapan Avrupa ile rekabet etmemiz mümkün değil. Şu an Avrupa ile üretim alanların büyüklüğüyle rekabet edebiliriz.

Birim alanda mevcut şartlarda rekabet etmemiz mümkün değildir. Türkiye'deki arazilerin yüzde 80 oranında endüstriyel üretime uygun olduğunu düşünüyorum. Rekabet gücünün artırılması için bunun çok iyi değerlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.
   

Türkiye'deki endüstriyel üretime geçilmesi için bazı girişimlerin başladığını da hatırlatan Aydın, "ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden öğretim görevlileri ve ziraat odalarından yetkililer konuyu yerinde görmek için yakın zamanda İsyanya'ya gitti. Endüstriyel üretim tekniklerini yerinde görecekler.

  Oradaki kazanımlarını çiftçilerimizle paylaşacaklar. Rekabet ancak endüstriyel üretimle mümkündür" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.