İş verene %5'lik vergi indirimi

İş verene %5'lik vergi indirimi

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasının ardından hükümetin "İstihdam Paketi" hazırlığı içinde olduğunu söyleyerek, "Bu paketle birlikte işverenin maliyetleri düşecek ve yüzde 5'lik vergi indirimi Ekim ayınd

Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasının ardından hükümetin "İstihdam Paketi" hazırlığı içinde olduğunu söyleyerek, "Bu paketle birlikte işverenin maliyetleri düşecek ve yüzde 5'lik vergi indirimi Ekim ayında hayata geçecek" dedi.

  Bakan Şimşek, çeşitli ziyaretler ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Adana'da ATOSEV tesislerinde, işadamlarına Türkiye ekonomisinin geldiği aşamayı değerlendirdi.

   Türkiye'nin hızlı bir değişim süreci yaşadığını, ileriye dönük herhangi bir kaygıya gerek olmadığını, bugün iddia edilenlerin boşa çıktığının anlaşılacağını belirterek, "Dünyada global bir kriz yaşanmasına rağmen Türkiye'nin bunda çok fazla etkilenmemesi, ülke ekonomisinin risklere karşı ne kadar güçlü olduğunu gösteriyor" dedi. Şimşek, yabancı yatırımcının Türkiye'ye yöneldiğini, ihracatta rekor kırıldığını, enflasyonun düştüğünü, cari açığın azaldığını, ülkede güven ve istikrar ortamının oluştuğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Türkiye OECD ülkeleri arasında rekabet gücü en fazla artan ülke oldu. Bu istikrar süreci böyle devam ettiği takdirde Türkiye, 2050'de İtalya, Kanada ve Kore'yi geçecek."

  Şimşek, bugün Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin istihdam olduğunu, bunu da istihdam paketiyle çözüme kavuşturacaklarını vurgulayarak, Sosyal Güvenlik Reformu'nun yasalaşmasının ardından istihdam paketinin açıklanacağına dikkat çekti.

  Hazineden Sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "İstihdam üzerindeki idari yükleri aşağı çekeceğiz. Nedir bu yükler işte sizin bildiğiniz yükler. 9 işçi çalıştırıyorsunuz, 50'yi geçer geçmez bir takım zorunlu istihdamlar var. Diğer bazı yükümlülükler var.

 Onların bir kısmını hazine üstüne alacak, özürlüler pirimi gibi. Diğerlerini de kökünden kaldırıyoruz gereksiz. Doktora ihtiyacınız varsa hizmet alırsınız, avukata ihtiyacınız varsa hizmet alırsınız. Bu birinci ayağı. Yine istihdam üzerindeki mali yükleri azaltacağız.

  Çünkü Türkiye'de maalesef, biz geçmişte borç biriktirdiğimiz için, ve kayıt dışı çok yüksek olduğu için biz vergileri yüksek tutmuşuz, dolayısıyla istihdam üzerindeki vergiler yüksek kalmış. Bunu da indireceğiz ve 5 puanı Ekim ayından itibaren geçerli olmak üzere o düzenlemeyi de hayata geçireceğiz. İstihdam üzerindeki hem idari hem de mali yükler aşağıya çekilecek" dedi.

  İstihdam paketiyle birlikte aktif iş gücü politikaları çerçevesinde nitelik açığını da gidereceklerini dile getiren Bakan Şimşek, "Nedir nitelik açığı; şimdi bugün Adana'nın sokaklarına binlerce kişi 'Abi ben her işi yaparım yeter ki bana iş verin' der.

  Halbuki siz çıksanız iş makineleri operatörü arasanız, kaynakçı arasanız adam bulamazsınız. Zaten maaşlarından belli oluyor. Kalifiye eleman açığını gidermek için ne yapacağız? Hazine, yıllık yaklaşık 250-300 milyon YTL ayırarak İş-Kur vasıtasıyla yerel bazda, pratik 3-6 aylık kalifiye elaman yetiştirmede kullanacağız. Cep harçlığını biz vereceğiz. Sigortalarını biz ödeyeceğiz. Kurstan sonra o bir niteliğe kavuşacak kalifiye elaman olacak, siz onu çalıştıracaksınız.

  Diğer bir unsur esneklik getireceğiz. Şuanda yasalarda yarım zamanlı bir çalıma imkanı var ama işler değil biz bunu işler hale getirmek için özel sektör istihdam bürolarına imkan sağlayacağız. Onlar elemanları toplayacaklar. Sizlere geçici olarak borç verecekler. Siz sadece o büroya ödemeleri
yapacaksınız.O büro, diğer bütün işlerine bakacak. Bu bir esneklik tanıyacak.

  Yine işsizlik fonundan işsizlere kullanımı artıracağız ama onun sayesinde, eğer tabi sendikalar kabul ederse, karşılıklı bir şeyler verip bir şeyler alacağız. Biz hiç kimsenin mevcut haklarına dokunmak istemiyoruz. Sadece sisteme yeni giren, işsizlik fonundan daha rahat yararlansın ama tabi ki bunun taraflarla konuşulması lazım" ifadelerini kullandı.

   Toplantıya katılan işadamlarının sorularını da yanıtlayan Bakan Şimşek, daha sonra, Mavi Sürmeli Oteli'nde, Adana'da yerel olarak yayın yapan Adana Haber Gazetesi'nin düzenlediği 3. kuruluş yıldönümü gecesine katıldı. Gazetenin İmtiyaz Sahibi Rifat Söylemez, Bakan Şimşek'in yaşam hikayesini özetleyerek, "Anadolu'nun en ücra köşelerinden çıkmış değerli bir devlet adamı olan Sayın Mehmet Şimşek'in yaşam öyküsü, bugün birçok çocuk ve gencimiz için ders niteliği taşıyor'' dedi.

  Törene, eşi Annalise Şimşek ile birlikte katılan Bakan Şimşek ise, "Bana yılın devlet adamı ödülü verileceği söylendiğinde, ben ne yaptım ki diye düşündüm. Ama, Adana Haber Gazetesi beni çok duygulandırdı. Bu ödül benim için büyük anlam ifade ediyor" dedi.

   Şimşek, son günlerde yaşanan olaylara da değinerek, Türkiye'nin batıyla her anlamda arasını demokrasi, hukuk alanında açığı kapatacağına inandığını ve kaygıya gerek duymadığını, Türkiye'nin açık bir toplum olduğunu, son bir kaç yıldır zenginleşen, demokratikleşen Türkiye'nin, laiklik anlamında güçlendiği kanısında olduğunu, bu tür şüphelerin ve kaygıların yersiz olduğunu göreceklerini vurguladı.

  Törende dağıtılan ödüller, Adana'nın tanıtımına katlı sağlayan sanatçı, işadamı, gazeteci ve diğer meslek grubu temsilcilerine, Bakan Mehmet Şimşek tarafından verildi. Bu arada Adanaspor Kulübü Başkanı Bayram Akgül tarafından Bakan Şimşek'e 01 numaralı Adanaspor forması hediye edildi. Bakan Şimşek üzerinde ismi yazılı formayı giydi.

  Öte yandan Adana Valisi İlhan Atış, Türkiye'nin 28 yıl önce 1.5 milyon dolar kredi bile alamadığını anımsatarak, "Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'nin itibarı yükseldi. Daha önce Türkiye'ye 1.5 milyon dolar kredi verilmezken, bugün bu salonda oturanların birçoğunun serveti buna eş değerde" dedi.

   Törene AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Adana AK Parti milletvekilleri Fatoş Zopcuk Gürkan, Nejdet Ünüvar, CHP Adana Milletvekili Hulise Güvel ve çok sayıda davetli katıldı. Bakan Şimşek, saatler gece yarısını gösterirken ayrıldığı törenin ardından Adana-Ceyhan Karayolu'nda faaliyet gösteren ve büro mobilyalarında Türkiye'nin birçok yöresine hizmet götüren Bürosan'ı ziyaret ederek, yöneticileriyle görüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.