Gürsoy "en çok güç en çok para değil"

Gürsoy "en çok güç en çok para değil"

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, tarımsal üretimde tüm gücü elinde bulundurmanın o işten en çok para kazanılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Ordu Ticaret Borsası Başkanı Nejdet Gürsoy, tarımsal üretimde tüm gücü elinde bulundurmanın o işten en çok para kazanılacağı anlamına gelmediğini söyledi.

  Nejdet Gürsoy, fındıkta Türkiye'nin üretimde en büyük güce sahip olduğunu, ancak bu işten en iyi para kazanan ülke olmadığını belirtti.

  Dünya şartlarında tarımsal üretimlerde büyük gücü elinde bulundurmanın yanı sıra, son üründe de söz sahibi olunması gerektiğini ifade eden Gürsoy, Türkiye'de sanayicinin ticaret ortamında çok fazla haksız rekabetle karşılaştığını kaydetti.

  Sanayicinin büyük yatırımlar yaparak son üründe söz sahibi olması aşamasında Avrupa'daki gibi gerekli rekabet ortamının oluşturulmadığını dile getiren Gürsoy, "Bugün 51 tane fındık entegre tesisi varsa, 500 tane de bodrum ve merdiven altı işletmesi var. İstanbul'da merdiven altındaki tesislerde 150 dolara Bulgar, 200 dolara göçmeni çalıştırıyorlar. Burada gerçekten vergisini ödeyen sanayici haksız rekabetle karşılaşmış oluyor. Avrupa'da bunun tek bir örneği yok. Rekabet koşullarında fındık bir yerde 9 YTL iken, diğer tarafta 15 YTL'ye satılıyor.

   Bunun açılımına baktığımızda 9 YTL'ye satılan fındığın yenmemesi lazım. Sanayicinin ve üreten kesimin yükü günden güne ağırlaştığı sürece, hele de bu insanlar Anadolu'da ise sanayicilerin bırakın büyümeyi mevcut tesislerini korumaları bile büyük başarıdır. Hiç kimse kendini kandırmasın" dedi.
Fındıktan büyük paraların kazanılabileceği çikolata sektörünün de iç piyasa tüketim alışkanlıklarının yeni geliştiğini vurgulayan Gürsoy, "Türkiye'de çikolata tüketimine halk yeni yeni alışıyor. Besin değerlerine göre Avrupalı, öğünde bir çikolata yiyerek bunu geliştirm

  iş. Dolayısıyla Avrupa ülkelerine baktığımız zaman büyük bir çikolata üretimi var. Türkiye'de ise insanlar çikolata tüketimine yeni başlıyor" diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.