Güner'den "kum çekme" önergesi

Güner'den "kum çekme" önergesi

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner Fatsa ilçesi halk plajından Fatsa Belediyesi ekiplerince kum çekildiğine dair haberlerin çıktığını ve bu haberler nedeniyle ...

CHP Ordu Milletvekili Rahmi Güner Fatsa ilçesi halk plajından Fatsa Belediyesi ekiplerince kum çekildiğine dair haberlerin çıktığını ve bu haberler nedeniyle oluşturduğunu söylediği soru önergesini meclise verdi.

Vekil Güner'in vermiş olduğu soru öenergesi şöyle:

Son günlerde çeşitli basın yayın organlarında Ordu İli, Fatsa İlçesi Evkaf Mahallesinde bulunan Fatsa Halk Plajından Belediye ekiplerinin Kum çektiklerine ilişkin haberler yer almaktadır. Gerek bölge insanının gerekse turistlerin yaz sezonunda kamp yaptıkları ve denize girdikleri bu plajda; 3621 sayılı Kıyı Kanununa, 2634 Sayılı Turizmi teşvik Kanununa, 2872 Sayılı Çevre Koruma Kanununa ve Kum Çakıl Ve Benzeri Maddelerin Alınması, İşletilmesi ve Kontrolü Yönetmeliğine rağmen; kum çekmek suretiyle doğal yapının bozulmaya devam edildiği anlaşılmaktadır. Buna ilişkin olarak;


1. Fatsa Halk Plajından Kum çekme işlemi hangi tarihte başlamıştır? Kum çekme işini yapan Fatsa Belediyesi"nin Kaymakamlık yada Valilik nezdinde bir izin talebi var mıdır?


2. Şayet var ise bu talep yukarda bahsettiğim yasal mevzuat çerçevesinde nasıl yanıtlanmıştır?


3. 3621 sayılı Kıyı Kanunun 6. maddesinin son fıkrasında “Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez.” Yine Kum Çakıl Ve Benzeri Maddelerin Alınması, İşletilmesi ve Kontrolü Yönetmeliği"nin; Kum, çakıl alımıyla ilgili sınırlamalar ve yasakları tanımlayan 5. maddesinin ç ve d benlerinde “Denizlerde kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasındaki bölge ve deniz sahil şeritlerinde, Kıyı çizgisinden deniz istikametine doğru 20 metreden daha az derin denizlerde” ifadeleri ile kesin bir yasaklama söz konusu iken, Kum çekme işine uzun bir süre devam eden Fatsa Belediyesi yetkililerine yönelik her hangi bir yasal işlem yapılmış mıdır? Şayet yapılmadı ise Bakanlık olarak ne gibi bir önlem almayı düşünüyorsunuz?


4. Adı geçen Plajdan Çekilen kum nerelerde kullanılmıştır? Buradan çekilen kum ticari amaçla üçüncü tekil şahıslara satılmış veya belediyece yandaş kişilerin kullanımına tahsis edilmiş midir?


5. Fatsa İlçe Kaymakamı ilçenin Mülkü İdare amiri olarak bu tahribatı ortadan kaldırmaya dönük resmi bir girişimde bulunmuş mudur? Sorumlar hakkında yasal işlem tesis etmiş midir?


6. Tatil sezonun açılacağı önümüzdeki günlerde Fatsa Halk Plajının eski haline dönüştürülerek yerli ve yabancı turistlerin geçmişte olduğu gibi burada tatillerini yapmalarını sağlayacak bir çalışma için Bakanlıklara Başbakanlık tarafından bir talimat verilmesi düşünülmekte midir?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.