Giresun'un katı atık sorunu

Giresun'un katı atık sorunu

Giresun'un en önemli çevre sorunlarının başında, düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesisinin bulunmayışından kaynaklanan katı atık sorununun geldiği bildirildi.

Giresun'un en önemli çevre sorunlarının başında, düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesisinin bulunmayışından kaynaklanan katı atık sorununun geldiği bildirildi.

Giresun Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından katı atık sorunlarına yönelik hazırlanan raporda, Giresun ve ilçelerinde katı atık sorununun, vahşi depolama yönetimiyle, yerleşim alanları dışındaki sahalara ve özellikle dereler ile deniz kenarlarına gelişigüzel dökülmek suretiyle ortadan kaldırmaya çalışıldığına dikkat çekildi.

Raporda, Giresun'da katı atık bertaraf hizmetlerinin yetersiz olduğu, mevcut düzensiz katı atık depolama alanlarının da çevre ve insan sağlığı için potansiyel tehlike oluşturduğu kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: “Deponi (çöplerin açık olarak toplandığı ve depolandığı alanlar) alanlarının yetersizliği ve düzensizliğinin yanı sıra alınan önlemlerin yeterli olmayışı, bu atıkların kuşlar ve diğer hayvanlar tarafından etrafa yayılmasına ve bir kısmının da dalgalarla denize taşınmasına ve çevre kirliliğine çanak tutmaktadır.

Bu durum hastalık yapıcı virüslerin yayılmasına ve çevre kirliliğine yol açmaktadır. Ayrıca organik maddelerin çürümesi sonucu özellikle yaz aylarında açığa çıkan hidrojen sülfür ve metan gazları kokuya sebep olabilmektedir. Tekniğe uygun olarak hazırlanmayan deponi alanlarından oluşan sızıntı suları yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını ve toprağı kirleterek kullanılmaz hale getirebilmektedir.

Ayrıca katı atıkların bir türü olan, hastane ve kliniklerden toplanan ve çevreye olan etkileri son derece olumsuz olan tıbbi atıklar da maalesef belediyelerce aynı depolama alanlarına düzensizce hiçbir işleme tabi tutulmadan dökülmektedir.”

Katı atık sorunun çözülmeyişi sebebiyle geçen her gün bu sorunun daha da büyüdüğü ve çevreye olan olumsuz etkilerinin daha da arttığına işaret edilen raporda, acilen düzenli katı atık depolama ve bertaraf tesisinin yapılması gerektiği vurgulandı.

Raporda, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından alternatif düzenli depolama alanlarını içeren ayrıntılı bir teknik raporun hazırlandığı belirtilerek şunlar kaydedildi: “Giresun'un coğrafik yapısını oluşturan topografik engeller, dik yamaçlar, engebeli araziler, yeraltı ve yerüstü su kaynaklarının düzenli katı atık depolama alanları için yer bulunmasında büyük sıkıntılara neden olmaktadır.

Denize yakın dik dağlar ve vadiler, sahilde ince şeritlere sıkışmış yerleşim alanları ve yerleşim olmayan bölgelerdeki yaygın ormanlar çöp depolama için gerekli sahaları bulmayı zorlaştırmaktadır. Çevre ve Orman Bakanlığı'nın, müdürlüğümüzden istediği ve ilimizdeki alternatif düzenli depolama alanlarını içeren ayrıntılı teknik rapor müdürlüğümüz tarafından hazırlanmıştır.

İlimiz doğu kısım, batı kısım ve iç kısım olarak üç bölüme ayrılarak incelenmiş olup her kısımdaki alternatif katı atık düzenli depolama alanları belirlenerek bakanlığımıza gönderilmiştir. İlimizde yerleşimin dağınıklığı, yeraltı ve yerüstü sularının yoğunluğu ve topografik engellerden dolayı potansiyel alternatif depolama alanı olabilecek en önemli sahaların başında terkedilmiş ya da ileride terk edilmesi planlanan taş ocakları ve ariyet ocakları gelmektedir. Bu nedenle hazırlanan raporda öneri olarak sunulan 10 alanın 6"sı bu mahiyettedir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.