"Gıda krizinde kozları iyi kullanmalıyız"

"Gıda krizinde kozları iyi kullanmalıyız"

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yaşanan küresel gıda krizinde Türkiye'nin elindeki kozlarını iyi kullanması gerektiğini söyledi.

   Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, yaşanan küresel gıda krizinde Türkiye'nin elindeki kozlarını iyi kullanması gerektiğini söyledi.

   TZD Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Giresun Şubesi'nin 10. Olağan Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin elinde önemli tarım ürünleri bulunduğunu ancak bunları yeterince değerlendiremediğine dikkat çekti. Dünyada her ülkenin üretimde lider olduğu ürünlerdeki liderliğini sürdürmek için bazı tedbirler aldığına dikkat çeken Yetkin, Türkiye'nin de bu tür çalışma içerisinde girmesinin gelecek açısından önem arz ettiğini söyledi.

              
 

   Türkiye'de çiftçinin yeterince desteklenmediğini, bu durumun da Türkiye'nin dünya pazarındaki rekabet gücünü olumsuz etkilediğini savunan Yetkin, "Tarım ürünlerinde gıda anarşisi ve terörü yaşanıyor. Bu ne anlama geliyor? Çiftçinin zarar ettiği, tüketicinin de pahalı yediği bir düzen. Böyle bir düzen olabilir mi? Üreten kazanmıyor, tüketen de pahalı yiyor. Böyle bir çarpıklık olabilir. Dünyada tarımını desteklemeyen ve üretimini kendi yönüne çevirmeyen tek bir ülke bulamazsınız.

   Bugün AB'nin, çiftçimizi korumuyoruz masalları yalan. AB ülkeleri çiftçisini destekliyor. Dünyada kendi çiftçisini desteklemeyen bir tane ülke bulamazsınız. Dünyada yaşanan şu anki krizden dolayı herkes gardını alıyor, herkes tedbirini alıyor. Herkes kendi geleceği ve bağımsızlığını düşünmek zorunda. Bu nedenle de çiftçisini destekliyorlar" dedi.

  Dünyada yaşanan gıda krizinde Türkiye'nin elindeki kozlarını iyi kullanması gerektiğini vurgulayan Yetkin, şöyle konuştu:
"Dünyada son dönemlerde küresel gıda krizi yaşanıyor. Bu bakımdan ülkeler tedbirlerini alıyor. Gelecekte herkes dünyada kendi kozlarıyla yerini alacak. Bizde kendi yerimizi alacağız. Uygulanan ekonomik model ne olursa olsun, stratejik ürünlerde arz-talep dengesini sağlamak durumundasınız. Türkiye stratejik ürünlerde kendi kendiliğine yeterliliğini yeniden gözden geçirmelidir."
    Tarıma ayrılan kaynakların da artırılması gerektiğini işaret eden Yetkin, Türkiye'de tarım ürünlerinin üretim maliyetinin yüksek olduğunu belirterek, "Bugün tarıma ayrılan kaynak yeterli değil. Böyle bir şey olmaz. Türk tarımı bu kaynaklarla dünyada rekabet edemez. Edemiyor da. Zaten Türk tarımının temel sorunu bu. Maliyetimiz yüksek, rekabet güçümüz zayıf. Bundan yıkılıyoruz" dedi.
  

   Güney Doğu Anadolu Bölgesi'nde yaşanan kuraklığın endişe verici duruma geldiğini söyleyen Yetkin, bölgenin afet kapsamına alınması ve kuraklığın en ufak zayiatta atlatılması için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi.
Genel kurulda TZD Giresun Şube Başkanlığı'na Salih Özer yeniden seçildi. Salih Özer başkanlığında oluşan TZD Giresun Şube Yönetim Kurulu'nda şu isimler yer aldı:
"Osman Yavuz, Cengiz Ayaz, Murat Koç ve Aziz Tekbaş".

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.