GESOB;  Fındık 6 YTL olsun

GESOB; Fındık 6 YTL olsun

Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Kara dün odada düzenlediği basın toplantısında 2008 ürünü fındık taban fiyatının 6 YTL olarak açıklanmasını istedi.

Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Ali Kara dün odada düzenlediği basın toplantısında 2008 ürünü fındık taban fiyatının 6 YTL olarak açıklanmasını istedi.

Kara, Türkiye'nin fındıkta dünya üretiminin yüzde 75 ini tek başına karşıladığına dikkat çekerek “Serbest Piyasa şartları oluşmadığı fındık piyasasında bahsedilen “serbest piyasa fiyatı sahipsizliğin fiyatıdır. Kg. 1YTL.den dahi fındık satılmalı düşüncesine sahip insanların tekelindeki piyasadır.Türk fındık piyasasının ülke ve Dünya ölçeğindeki bu gerçekler, dışımızda oluşturulmak istenen fiyatlara karşı devletimiz en geç Ağustos ayı içinde bir fiyat deklere etmek zorunluluğu getirmektedir. Hükümetimiz fındık konusunda ki gücünü kullanmalı ve bu gücü ülkenin genel menfaatleri dışında hiçbir kurum ve kişilerle paylaşmamalıdır. Bu ürün sadece Karadeniz'in değil Türk Milletinin milli bir ürünüdür” dedi.


2008 sezonu Türk fındığının kader yılı olacağını söyleyen Kara, "Bu yıl ürettiğimiz ürünün her şeyi ile gerçek sahibi olduğunu göstereceğiz.
Fındıkta verdiğimiz mücadeleyi siyaset olarak algılayanları gerçekleri duyma ve görme özürlerinden biran önce kurtulmalarını öneriyoruz. Fındığı bilmeyen insanlar sıkıntılarımızı anlayamaz. Fındık bölgemizin ekmeği, hürriyeti, fındık bahçeleri vatanımızdır. Verdiğimiz mücadelenin ekmek, hürriyet ve vatan mücadelesi olduğunu hala algılamayıp yok sayanlar bilmelidirler ki bizler 30 Temmuz'da 100 binler olarak sahile vuran Karadenizliler, ekmeğimizle oynanmaya devam edildiğinde dalgalanarak Ankara'ya ulaşacaktır” dedi.


Doğuda boşalan köylere vatandaşlarımızın geri dönüşü için kampanyalar başlatanlar fındıkta yaşanan olumsuz gelişmelerde devletin suskun, ilgisiz ve hareketsiz durma lüksü olmadığını da vurgulayan Ali Kara "Hala fındığı basit bir tarım ürünü olarak görmekte ısrar edenler kafalarını soktukları kumdan çıkarmalıdır. Fındık üreticisi sadece hükümetini yanında görmek istemektedir, karşısında değil.


Bizler sivil toplum kuruluşları olarak Devletten yardım değil Devletimizin yanımızda durmasını istiyoruz. 8 YTL ye kadar çıkmış olan ürün değerimiz 2,5YTL ye kadar düşürüldü burada kaybedilen sadece fiyatlar değil, emeğimiz, geçimimiz kayboldu, çocuklarımızın eğitimi geleceği kayboldu, ekonomimiz kayboldu, Karadeniz eridi, ilgisiz ve sorumsuz davranıldı, kan kaybediyoruz, umursanmıyor, çocuklarımızın evinin ihtiyacını karşılamaktan aciz duruma düşen babaların onurunu iflasla karşı karşıya kalan esnaf sanatkârın gururunu kaybettireceksiniz” dedi.


Kara, Türkiye'nin üretim ve ihracatında ki gücünün fiyatları belirlemede ki etkisi göz önüne alınarak alım fiyatlarının 6 YTL civarında Ağustos ayı içinde açıklanmasını da isteyerek; Alımlar için başka kurumları devreye sokarak zaman ve kaynak kaybına gerek yoktur. Tüm Karadeniz'e yayılmış fiziki altyapısı ve personeli ile FKB bu alımlarda görevlendirilmelidir.


Üreticiler lehine açıklanacak bir alım fiyatını umutla ve heyecanla beklemekteyiz” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.