Genel Sağlık Sigortası yürürlüğe girdi
SES Ordu Şube TG ve Hukuk Sekreteri Şahsenem YAŞAR Ekim ayında yürürlüğe giren SSGSS ile ilgili; "Onca karşı çıkmamıza rağmen AKP Hükümeti tarafından çıkartılan SSGSS Yasası ve bu kapsamda düzenlenen Sağlık Uygulama Tebliği 1 Ekimde yürürlüğe girdi" dedi
SES Ordu Şube TG ve Hukuk Sekreteri Şahsenem YAŞAR Ekim ayında yürürlüğe giren SSGSS ile ilgili; "Onca karşı çıkmamıza rağmen AKP Hükümeti tarafından çıkartılan SSGSS Yasası ve bu kapsamda düzenlenen Sağlık Uygulama Tebliği 1 Ekim"de yürürlüğe girdi" dedi.
Şahsenem YAŞAR SSGSS yasasının yürürlüğe girmesiyle ilgili SES binasındaki yaptığı basın açıklamasında;
Onca karşı çıkmamıza rağmen AKP Hükümeti tarafından çıkartılan SSGSS Yasası ve bu kapsamda düzenlenen Sağlık Uygulama Tebliği 1 Ekim"de yürürlüğe girdi.
Ülkemizdeki vatandaşlar her dönemden daha fazla kamusal sosyal güvenlik ve sağlık hakkına ihtiyaç duyarken; AKP Hükümeti, güvenli gelecek, sağlık hakkı, iş, aş, yerine herkese sadaka vaat ediyor.
SSGSS ile;
- Emeklilik yaşı yükseltildi, prim gün sayısı arttırıldı,
- Aylık bağlama oranları ve güncelleme katsayısı azaltıldı,
- Sağlık hizmetleri için prim, katılım payı, fark ücreti getirildi,
AKP Hükümetinin bayram hediyesi gibi 1 Ekim"de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliğinde yer alan katılım payları, sevk zinciri, reçete kısıtlamaları, yeni ilave ücretler, tetkik tekrarı için süre sınırlaması gibi uygulamaya başlanmasıyla somut olarak ortaya çıkan düzenlemeler sağlık hizmetinden yararlanacak olan bütün yurttaşları yakından ilgilendiriyor.
İlk dikkat çekici değişiklik ise ekte sunduğumuz tabloda görüldüğü üzere poliklinik muayene katılım paylarında yapıldı. Daha önceki yıllarda muayene ücreti ödemeyen SSK"lı aktif çalışanlar, yeşil kartlılar ve emeklileri ile aile bireyleri bundan sonra ücret ödemek zorundalar. Sırada kamu çalışanları var.
Böylece Tebliğde yer alan düzenlemeler ile vatandaşlara yıllık toplamı milyarlarca YTL"yi bulan ek bir mali yük getirildi. Daha ilk günden katılım paylarının kapsamının genişletilip miktarının arttırılması önümüzdeki dönemde ne kadar büyük bir tehditle karşı karşıya olduğumuzu açık olarak göstermektedir.
1 Ekim"de başlayan uygulama hastaların büyük tepkisine neden oluyor. Muayene ücretlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tahsilatı eczaneler kanalıyla yapılıyor. Eczaneye ilacını almak için gelen hastadan muayene ücretini de almak durumunda olan eczacılar, bu uygulamaya karşı çıkıyor ancak hastalara durumu anlatmakta güçlük çekiyor.
Türkiyenin ihtiyacı: Herkese sağlık, güvenli gelecek
SSGSS Yasasına göre emeklilik hakkını kazanamayanların, emekli maaşları düşenlerin, ölüm aylığı düşürülen dul eşlerin, yıpranma payları verilmeyenlerin, GSS"na müstehak olmadığı için sağlık hizmeti alamayanların, primini ödeyemediği için hastane kapısından çevrilen yoksulun, primin yanı sıra katkı payı ve fark ücreti ödemek zorunda bırakılanların, kısacası sağlık ve sosyal güvenlik hakkından mağdur olan tüm vatandaşların yanında olacağız.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak bütün emekçileri, bir kez daha sağlık ve sosyal güvenlik hakkı için yürüttüğümüz mücadeleye katılmaya davet ediyoruz;
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Sağlık Uygulama Tebliğinde emekçiler aleyhine yapılan bütün düzenlemeler derhal geri çekilmelidir.
Biz mümkün olan, ihtiyacımız olan; herkese kamusal sağlık ve sosyal güvenlik hakkı istiyoruz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.