FKB:Fındığı kurtarmak için giriyoruz
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar 27 Ekim'de başlatacakları fındık alım kampanyasına girmelerinin asıl gerekçesinin halen serbest piyasada 2.5 YTL den işlem gören fındığın değerinin daha da aşağılara düşmemek için olduğunu söyledi.
Fiskobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar 27 Ekim'de başlatacakları fındık alım kampanyasına girmelerinin asıl gerekçesinin halen serbest piyasada 2.5 YTL den işlem gören fındığın değerinin daha da aşağılara düşmemek için olduğunu söyledi.
Bayraktar yoğunluğa göre ilk aylarda üreticilerimizin eşit faydalanabilsin düşüncesiyle belirli miktarda alım yapabileceklerini belirterek Bu sadece ilk aylar için bir husus olabilir.
Bütün ortaklarımızın ürününü almaya talibiz'' dedi.
Bayraktar, kendilerine alımlar için kaynağın nereden bulunduğunun sorulduğunu vurgulayarak, ''Bizim TMO ve hükümet ile ilişkilerimiz devam ediyor. FİSKOBİRLİK büyük bir kurumdur. Meselelerin çözümü konusunda sadece devlete endeksli bir şekilde çözüm olmayacağını 10 aylık süreç içinde öğrendim.
Burada söylemek istediğim 'TMO ile diyaloglar iyi gitmiyor, olumlu sonuçlar almadık' demek değildir. Ama sonuç itibarıyla ciddi değerleri ifade eden bir sektörün içinde bulunan bir birliğin üreticisi, temsilcisiyiz. Meseleyi sadece tek taraflı yola endeksli yola sokarsak FİSKOBİRLİK'in yapısına, potansiyeline ve üreticinin haklarını savunma noktasındaki yaklaşımına aykırı davranmış oluruz'' diye konuştu.
Bayraktar, alımlarla ilgili politikalarını geliştirirken TMO'ya hiç fındık veremeyeceklerini dikkate aldıklarını belirterek, şunları kaydetti:
''Fındığın parasını verebilecek bir politika geliştirmeyi hedefleyecek şekilde hareket ettik. Biz 'aldığımız fındığın parasını vereceğiz' yaklaşımından ayrılmamak kaydıyla yola çıktık.
Mağdur olan üreticinin derdine bir nebze de olsa merhem olabilmek ve aynı zamanda FİSKOBİRLİK'in hakkını, hukukunu korumak için yola çıktık. Bu anlamda üreticinin gelecek yıllarda birliği güvensiz duruma düşürmemek için böyle bir alım politikasına karar verdik. Bu politikaların eksileri ve artıları değerlendirilecektir.
Amacımız TMO'ya fındık vermeyen, ancak paraya ihtiyacı olan ve TMO'ya fındık verme miktarı kısıtlı olup ta daha fazla ürün üreten üreticinin serbest piyasada fındığını 2,50 YTL'ye satmasını önlemektir. FİSKOBİRLİK ile üretici arasında tekrar güven tesisini temin eden ilişki sağlamaktır. Alımlarda piyasanın sadece tüccara kalmaması anlamında bir sonuç aldığımızı hep beraber göreceğiz. Temel yaklaşımımız budur.''
Bayraktar, birliğin 2006 ürünü alımlarından dolayı üreticiye olan borcun ne zaman ödeneceği konusunda ise şöyle dedi.
''Göreve geldiğimizde birliğin üreticiye 105 milyon YTL borcu vardı. Şuanda üreticiye 65 milyon YTL borcumuz kaldı. Herhangi bir gayrimenkul satmadan ve her hangi bir borçlanmaya gitmeden birliğin yeni yönetimi, yaklaşık 40 milyon YTL bir ödeme yapmıştır.
TMO'nun alımları bizim için bir alternatiftir. Kaynak nereden bulundu noktasındaki sorulara çok net bir cevap vermenin hassasiyeti içinde olmayacağız. Bu meseleler ticari ilişkilerdir, bazı ilişkiler ticari sır olarak kalmak zorundadır.
Biz parasını verebileceğimiz ürünü alacağız. Tahminen bize gelecek ürün 4050 bin ton arasındadır. Bu 20 ile 100 bin ton da olabilir. Bizim bir sınırlamamız yok, hepsini almaya hazırız.''
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.