Fındıkta Ziraat Odası ve UFK ayrışması

Fındıkta Ziraat Odası ve UFK ayrışması

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, üretici temsilcileri olarak Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) görüşlerine katılmadıklarını söyledi.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Necat Avcı, üretici temsilcileri olarak Ulusal Fındık Konseyi'nin (UFK) görüşlerine katılmadıklarını söyledi.

UFK'nin fındıkta devlet desteğinin olmaması yönündeki raporlarına üretici temsilcileri olarak şiddetle karşı olduklarını belirten Necat Avcı, devletin fındıkta kesinlikle destekleyici bir taraf olması gerektiğini kaydetti. Fındık üreticisinin kısa vadede belirsizliğinin sürdüğünü dile getiren Avcı, tüm maliyet hesaplarının belirlenmesine rağmen taban fiyatın açıklanmasında geç kalındığını vurguladı.

Üreticiler için önemli ve en öncelikli konunun devlet desteğinin verilmesi olduğunu belirten Avcı, "Bu konuda yapılan görüşmeler sonrasında devlet destek vereceğini açıklamıştır. Fındıkta devlet desteği olmadan fındık fiyatının oluşması mümkün değildir. Üretici temsilcileri olarak ikinci önceliğimiz nasıl alınacağı ve bununla ilgili alt yapı çalışmalarının yapılıp yapılmadığıdır. Şu an devlet alacağı fındığın kriterlerini belirleme noktasında çalışmalarını sürdürüyor" dedi.


Yapılan çalışmalar aşamasında gerek üretici temcilcilerinin, gerekse UFK'nın öngörülerinin alındığını hatırlatan Avcı, UFK'nın görüşlerine katılmalarının mümkün olmadığını kaydetti. Avcı,"Biz ziraat odaları ve üretici temsilcileri olarak UFK'nın vermiş olduğu raporlara kesinlikle katılmıyoruz. Çünkü onlar devlet desteğinin olmaması yönünde görüş bildirdiler. Biz ise devlet olmadan fındık piyasasının şekillenemeyeceğini kanaatine vardık. Dolayısıyla devletin güvence vermesi şattır ve bu konuda güvence verilmiştir" diye konuştu.


Fındık fiyatının geçmiş yılların altına düşmesi halinde sıkıntı olacağını savunan Avcı, "Yapılan teknik araştırmalar sonucunda arz fazlası bir sezon yaşayacağız. Ancak girdi maliyetlerinin önemli ölçüde artması, ekonomideki değişimler nedeniyle fındık fiyatı geçmiş yılların altına düşerse bölge için sıkıntılar ortaya çıkar" şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.