Fındıkta yanık tespit çalışması sürüyor

Fındıkta yanık tespit çalışması sürüyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından 2008 ürünü fındık rekoltesini tespit etmek amacıyla kurulan komisyon çalışmaları sürüyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından 2008 ürünü fındık rekoltesini tespit etmek amacıyla kurulan komisyon çalışmaları sürüyor.


2. standart bölgede çalışmalar tamamlanırken, bazı bölgelerde yanıkların oluştuğu ve gelecek günler için risk oluşturduğu açıklandı.


İl Tarım Müdürlükleri, ziraat odaları, ticaret borsaları, fındık araştırma enstitüsü, öğretim görevlileri ve fındıkla ilgili diğer kuruluşların katılımıyla oluşturulan komisyon 2. standart bölgedeki çalışmalarını tamamladı.

Komisyon başkanlığınca yürütülen tespit çalışmalarında yoğun olarak fındık üretimi yapılan Düzce merkez, Kaynaşlı, Gümüşova, Gölyaka, Çilimli ve Akçakoca, Sakarya'nın Karasu, Kocaali, Akyazı ve Hendek, Bartın merkez, Zonguldak'ın Alaplı ve Ereğli, Samsun'un Çarşamba, Terme ve
Salıpazarı'ndaki çalışmalar tamamlanırken, uzmanlar aşırı sıcaklardan dolayı ürün kayıplarının olduğunu ve sonraki aşamada da sıcakların yanık tehdidi oluşturduğunu kaydetti.

ALAPLI'DA YANIK
Komisyon başkanı Ordu Üniversitesi (ODÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Karadeniz, özellikle Zonguldak'ın Alaplı bölgesinde fındıkların sıcaklardan büyük oranda etkilendiğini söyledi. Bundan sonraki süreçte de sıcaklardan dolayı fındıkta kurumanın risk olarak devam ettiğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, "Akçakoca'da yanma riski taşıyan bölgeler arasında.

Bu gölgede uzun süredir yağış almıyor. Bu nedenle aşırı sıcaklardan kaynaklanan büyük rekolte düşüşleri yaşanabilir" diye konuştu.
Ordu, Giresun ve Trabzon'un tüm ilçeleri ile Rize ve Artvin illerinin Ardeşen, Fındıklı, Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde rekolte tespit çalışmalarına başladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Karadeniz, 1. standart bölgede yanma riskinin az olduğunu kaydetti. 3-4 Temmuz tarihlerinde rekolte tespit çalışmalarının tamamlanacağını, şu an için net rakamların oluşmadığını hatırlatan Prof. Dr. Karadeniz, 6 Temmuz tarihinde düzenlenecek basın toplantısında net rakamların verileceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum