Fındıkta aflatoksin eğitimi

Fındıkta aflatoksin eğitimi

Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nde fındıkta aflatoksinin oluşumunun önlenmesine yönelik seminer düzenlendi....

 Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nde fındıkta aflatoksinin oluşumunun önlenmesine yönelik seminer düzenlendi.


   Yapılan toplantıda yapılan konuşmalarda:

Fındık İlimiz ve Ülkemiz açısından vazgeçilmez bir üründür. Dünya fındık tarımında Ülkemiz; dikim alanı, üretim miktarı, ihraç edilen miktar ve kalitesi bakımından birinci sıradadır. 2007 yılında Ülkemiz 233.000 ton fındık ihraç etmiş ve bunun karşılığında da yaklaşık 1,5 Milyar Dolar gelir sağlanmıştır. İlimizin ihracattaki payı ise %19,6 dır.


Hem İl hem de Ülke ekonomisine bu kadar katkısı olan ve İlimizde yaklaşık 100.000 çiftçi ailesinin geçim kaynağını oluşturan fındıkta ihracatın aflatoksin nedeniyle etkilenmesi hiç istenmeyen bir durumdur.


Ordu İl Tarım Müdürlüğü olarak konuya hassas bir şekilde yaklaşılmaktadır. Fındık tarımında hasat, harman ve muhafaza aşamalarında aflatoksin oluşumunun önlenebilmesi amacıyla üreticilerimize yönelik yoğun eğitim ve yayım faaliyetlerimiz önceki yıllarda olduğu gibi 2008 yılı içerisinde de devam etmiştir.

Bu kapsamda ilk olarak 18.06.2008 tarihinde İlçe Müdürlüklerimizde görevli yayım personeli ile İlimizde Sözleşmeli olarak görev yapmakta olan personele yönelik kapsamlı bir hizmet içi eğitim programı düzenlenerek aflatoksin konusunda eğiticilerin eğitimi gerçekleştirilmiştir. Bu eğitim programında hazırlanan "2008 aflatoksin yayım programı" ve hedeflerimiz katılan personele aktarılmıştır.
Ordu İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerimiz ve Sözleşmeli Personelimiz tarafından; fındık hasadı öncesi ve sonrasını kapsayan 3 aylık dönemde "Fındıkta Aflatoksin Oluşumunun Önlenmesi" konusunda toplam 455 eğitim gerçekleştirilmiş olup, bu eğitimlere 16.163 üreticimiz katılmıştır.

Düzenlenen bu eğitimlerde; aflatoksinin bulaşma yolları, alınabilecek tedbirler, yapılan yanlış uygulamalar, depolama koşulları ve aflatoksinin insan sağlığına etkileri üreticilerimize aktarılmıştır. Bu eğitimlere katılan üreticilerimize konu ile ilgili çiftçi mektupları, el broşürleri ve lifletler dağıtılmıştır.


İl Tarım Müdürlüğümüzün yapmış olduğu eğitim çalışmaları neticesinde 2005-2007 yılları arasında il genelinde resmi amaçlı olarak alınan ve aflatoksin analizine tabi tutulan numunelerde toplam 42.808 analiz sonucundan, aflatoksin B1 değerlerlerinin ortalama % 91 ' inin, toplam aflatoksin değerlerinin ise ortalama % 89,6 'sının tespit edilebilir düzeyin altında olduğu görülmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.