"Fındık üreticisi çaresizliğe itiliyor"
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu, fındıkta yaşanan sorunların çözümü için oluşturulan ....
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah Aysu, fındıkta yaşanan sorunların çözümü için oluşturulan Ulusal Fındık Konseyi ile yeni oluşturulmaya çalışılan Fındık Platformunun, üreticilerin umutlarını ötelemekten başka bir şeye yaramayacağını savundu.
Aysu, KESK Ordu Şubesinde yaptığı basın toplantısında, yeni ürün fındık hasadının başlamasına rağmen, ne çiftçilerin örgütü FİSKOBİRLİK'in ne de son yıllarda hükümet tarafından alımlar için görevlendirilen TMO'nun henüz bir fiyat açıklamadığını belirtti.
Bu durumun fındık üreticilerini endişeli bir bekleyişe ittiğini, konfederasyonlarına bağlı diğer ürün bazındaki sendika başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte FINDIKSEN ile dayanışmada bulunmak için Giresun'da bir araya geldiklerini ifade eden Aysu, ''Fındıkta yaşanan sorunun çözümlenmesi için ilk yapılması gereken TMO'nun depolarındaki fındığın yağlığa ayrılmasıdır.
Daha sonra hükümetin fındık piyasasına düzenleyecek ana aktör olarak FİSKOBİRLİK'i kabul etmesidir'' dedi. Aysu, fındıkta yaşanan bolluğu, berekete çevirebilmek için kooperatiflere sahip çıkılması ve çiftçilerin örgütü olan çiftçi sendikalarının önünün yasal olarak açılması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:
''Üretiminde dünya birincisi olduğumuz fındığın ürün olarak böyle yerlerde sürünmesinde, fındık üreticilerinin çaresiz bırakılmasında ve yoksullaştırılmasında hükümetlerin yanı sıra FİSKOBİRLİK'in de yanlış yönetim, yetersiz ve eksik politikaları vardır. Bunlara son verilmesi için bundan sonra FİSKOBİRLİK bir çiftçi örgütü gibi çalışmalı, aldığı fındığı tesislerinde işleyerek iç ve dış piyasaya sürmeli, buradan sağlayacağı gelirle gücüne güç katmalıdır. Hükümet ise Fındık AŞ kurulması çabaları yerine FİSKOBİRLİK'e destek olmalıdır.
Bunun yanı sıra üretim planlaması yapılarak 1983'de çıkan üretim alanlarının sınırlandırılmasıyla ilgili kararnameye işlev kazandırmalıdır.''
Fındığın, Artvin'den İstanbul'a kadar uzanan 640 bin hektar alanda, 450 binden fazla işletmenin üretim yaptığı, üretiminden sanayisine kadar yaklaşık 8 milyon 500 bin insanın geçimini sağladığına dikkati çeken Aysu, ''Fındık, dünya üretiminin yüzde 73'ünü Türkiye'nin gerçekleştirdiği devasa bir üründür. Fındıkta yaşanan sorunların çözümü için oluşturulan Ulusal Fındık Konseyi ile fındık bölgesi milletvekillerinin oluşturmaya çalıştıkları Fındık Platformu, üreticilerin umutlarını ötelemekten başka bir şeye yaramayacaktır'' diye konuştu.
Toplantıya, FINDIKSEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar, ÇAYSEN Genel Başkanı Recep Memişoğlu, ÜZÜMSEN Genel Başkanı Adnan Çobanoğlu, TÜTÜNSEN Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, ZEYTİNSEN Genel Başkanı Saadettin Erarslan ve AYÇİÇEKSEN Genel Başkanı Nevzat Uğur katıldı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.