Fındık Üreticilerine bit uyarısı

Fındık Üreticilerine bit uyarısı

Ordu Tarım İl Müdürlüğü, fındık üreticilerini 'kabuklu bit' konusunda uyardı.

Ordu Tarım İl Müdürlüğü, fındık üreticilerini 'kabuklu bit' konusunda uyardı.
Tarım İl Müdürü Sadi Sadıkoğlu, Ordunun önemli bir kesiminin fındıkla geçimini sağladığına dikkat çekerek, zararlı konusunda gerekli tedbirleri almaları gerektiğini söyledi.

Sadıkoğlu yaptığı açıklamada, "İlimiz fındık üreticisinin ana geçim kaynağı olan fındığın, önemli zararlılarından olan 'Fındık Virgül Kabuklu Biti'yle mücadele zamanı gelmiştir. Bu zararlı, fındık bitkisinin dal, gövde ve sürgünü üzerinde virgül veya midye biçiminde susam gibi dala yapışarak, bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Bulaşma fazla olursa beslenme sonucu bitki zayıflayıp, kurumakta ve dolayısıyla fındık verimi düşmektedir. İlimizde özellikle orta ve yüksek kesimlerdeki fındık bahçelerinde bu zararlıya karşı ŞUBAT-MART aylarında tomurcuklar patlamadan önce havanın rüzgarsız, yağışsız ve geceleri don tehlikesinin olmadığı bir zamanda ilaçlı mücadele yapılmalıdır" dedi.

Sadıkoğlu, "Tomurcuklar zarar göreceğinden, ilaçlama mutlaka tomurcuklar patlamadan yapılmalıdır. İlaçlama; 20 lt su alan boş bir kaba, yarısına kadar su konulur. Sonra Madeni yağ 650 g/l + DNOC 15 g/l etkili madde ihtiva eden ilaçtan 1 litre konulup iyice karıştırılarak eritilir. Bunun üzerine su konularak kab doldurulur ve tekrar karıştırılır. Hazırlanan ilaçlı su, ilaçlama aletinin deposuna dökülür ve bununla beraber normal büyüklükte 10 adet fındık ocağının her tarafı, dallarda kuru yer kalmayacak şekilde ilaçlanır. İlaçlama sırasında hiçbir şey yenilip içilmemeli, ilaç vücuda bulaştırılmamalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.