Fındık kurduyla mücadele başladı

Fındık kurduyla mücadele başladı

Fındığın en önemli zararlısı olan fındık kurduyla mücadele zamanının geldiğini söyleyen yetkililer fındık kurduyla mücadele konusunda yapılabilecekleri açıkladılar.

Fındığın en önemli zararlısı olan fındık kurduyla mücadele zamanının geldiğini söyleyen yetkililer fındık kurduyla mücadele konusunda yapılabilecekleri açıkladılar.
Yapılan açıklamada fındık kurduna karşı ilaçlı mücadeleye, bahçedeki erkenci çeşitlerin yarıdan fazlası mercimek iriliğine gelince başlanır.
Fındık kurdu mücadelesine başlamadan önce, her 2-3 günde bir güneş doğmadan sabahın erken saatlerinde fındık kurdu sayımı yapılmalı, 10 ocakta 2"den fazla fındık kurdu bulunursa ilaçlama yapılmalı, aksi taktirde ilaçlama yapılmamalıdır.


İl Tarım Müdürlüğünce yapılan tespitlere göre İlimizde fındık kurdu mücadele zamanı;


-Sahil kesimde (0-250 m. rakım) : 07 MAYIS - 13 MAYIS 2008 tarihleri arasında,

-Orta kesimde (250-500 m. rakım) : 14 MAYIS - 20 MAYIS 2008 tarihleri arasında,

-Yüksek kesimde(500 m. üzeri rakım) : 21 MAYIS - 27 MAYIS 2008 tarihleri arasında, tespit edilmiştir.


Her yıl mücadele yapıldığı halde fındık kurdunun yoğunluğunda önemli bir düşüş görülmemektedir. Bunun en önemli sebebi, kimyasal mücadelede kullanılan toz ilaçlardır. Yapılan tespitlere göre toz ilaçların, fındık kurdu mücadelesinde başarı oranı sıvı formülasyonlu ilaçlara göre düşük olup, toz ilaçla yapılan fındık kurdu mücadelesi istenilen sonucu vermemektedir.

Ayrıca sıvı formülasyonlu ilaçlar, fındık kurduna karşı toz ilaçlardan çok daha etkili olduğu gibi, fındık kurdunun yanı sıra fındık bahçelerinde önemli zararlar yapan; yaprak bitleri, fındık yeşil kokarcası (pis kokulu böcek), fındık teke böceği (uçkurutan) ve virgül kabuklu biti zararlılarını da kontrol altına almaktadır. Buna karşın toz ilaçlar ise, sadece fındık kurduna karşı bile istenilen başarıyı sağlayamamaktadırlar.

Mücadelede toz ilaç kullanımıyla, çevre kirlenerek doğal denge bozulmakta, boşa emek, boşa zaman ve boşa para harcanmakta ve fındık kurdu mücadelesinden de istenen netice alınamamaktadır.


İl Mahalli Çevre Kurulunun 17. 04. 2007 tarih ve 04 sayılı kararı gereğince;


İlimizde 01.01.2008 tarihinden itibaren, toz formülasyonlu ilaçların alım-satım ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır.

İl Mahalli Çevre Kurulu kararına muhalif hareket ederek toz ilaç kullananlar hakkında, 2872 sayılı Çevre Kanunu Hükümlerince gerekli yasal işlem yapılacaktır. Bu nedenle üreticilerimizin kesinlikle toz ilaç kullanmamaları gerekmektedir.

Ayrıca arıcılarımızın Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden bulundukları yöredeki mücadele programları hakkında bilgi alarak, mevcut imkânlar ölçüsünde arı kovanlarını ilaçlama yapılacak alanlardan en az 6 km. uzaklaştırmaları gerekmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum