"Fındık işçileri ötekileştiriliyorlar"

"Fındık işçileri ötekileştiriliyorlar"

Ordu iline Doğu ve Güneydoğudan gelecek olan fındık işçileri için valilik tarafından işçi temsilcilerinin önceden gelerek getirecekleri işçilerin açık kimliklerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığına bildirerek bural

 Ordu iline Doğu ve Güneydoğudan gelecek olan fındık işçileri için valilik tarafından işçi temsilcilerinin önceden gelerek getirecekleri işçilerin açık kimliklerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığına bildirerek buralardan alacakları çalışma belgelerine istinaden işçi getirebilecek olma kararı alınmasına ÖDP Ordu İl Başkanı Vedat Şensoy'dan tepki geldi.

Şensoy, alınan kararı Ordu Valiliğince alınan bu karar fındık toplamak üzere Ordu"ya gelecek olan tarım işçilerinin Ordu Valiliği ve ilgili kurumlardan Ordu iline giriş vizesi almak zorunluluğu demektir. Bu uygulama, Doğu ve Güneydoğudan gelen yurttaşlarımıza yapılan ikinci sınıf insan muamelesidir şeklinde yorumladı.

Şensoy, Ordu Valisi Ali KABAN Başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda her yıl fındık toplama mevsiminde ülkenin birçok ilinden fındık toplamak üzere Ordu"ya gelen tarım işçilerinin karşılaştıkları sorunları görüşmek ve çözüme kavuşturmak, geçici tarım işçilerinin Ordu"da bulundukları süre içerisinde daha iyi şartlarda barınmalarını sağlamak, çağdışı görüntülere meydan vermeden insani ihtiyaçlarını karşılamak gibi sorunlar görüşülerek Vali Yardımcısı Adem YILMAZ Başkanlığında oluşturulan alt komisyon daha önceki yıllarda yaşanan barınma, güvenlik ve zaruri ihtiyaç gibi sorunların bir daha yaşanmaması, ilimize gelen tarım işçilerinin mağdur olmamaları ve daha iyi imkanlardan faydalana bilmeleri için alınan önlemler kapsamında Ordu"ya gelecek olan fındık işçilerinin Ordu"ya gelmeden önce işçi temsilcilerinin önceden gelerek getirecekleri işçilerin açık kimliklerini ve nerede çalışacaklarını İl Tarım Müdürlüğü ve Ziraat Odası Başkanlığına bildirerek buralardan alacakları çalışma belgelerine istinaden işçi getirebilecekler, herhangi bir yerde bekleme yapmadan doğrudan daha önceden görüşüp çalışmak için anlaştıkları yere gideceklerdir. Fındık işçileri için ayrıca toplanma ve barınma alanı oluşturulmayacak.

Ordu Valiliğince alınan bu karar fındık toplamak üzere Ordu"ya gelecek olan tarım işçilerinin Ordu Valiliği ve ilgili kurumlardan Ordu iline giriş vizesi almak zorunluluğu demektir. Bu uygulama, Doğu ve Güneydoğudan gelen yurttaşlarımıza yapılan ikinci sınıf insan muamelesidir.

Bu uygulama, bu yurttaşlarımızı yok sayma, ötekileştirmektir.

Bu uygulama, işçi simsarları aracılığıyla insanları köleleştirme, yurttaşlarımızı işçi simsarları ve işçi komisyoncularına peşkeş çekmektir.

Bu uygulama, insan hakları evrensel bildirgesinde yer alan “tüm insanların barınma, çalışma ve seyahat etmek hakkı vardır” ilkesini çiğneyen uygulamadır.

Ordu ili fındık üreticilerinin hasat döneminde bu insanlara ihtiyacı vardır. 15 yılı aşkın süredir bölgemize gelen bu yurttaşlarımız ilimiz merkez sınırları içerisinde bulunan Melet Irmağı havzası ve organize sanayi bölgesinin arkasında bulunan boş alana geçici olarak yerleşmekteydi.

Özgürlük ve Dayanışma Partisi olarak Ordu Valiliğinin almış olduğu bu uygulamayı tekrar gözden geçirerek, her yıl olduğu gibi bu alan Ordu Valiliği ve Ordu Belediyesi işbirliğiyle yeniden düzenlenerek insanlık onuruna ve misafirperverliğe yakışan bir tarzla planlanıp geçici olarak su, elektrik ve tuvalet sorunu çözümlenmelidir.

Alınan mevcut karar sorunun çözümü değil, sorunun çözümünden kaçıp ilimize gelecek olan yurttaşlarımıza güvensizliğin bir göstergesidir.

Bu sorunun çözümsüzlüğünde mağdur olacak sadece fındık işçileri değil fındık üreticilerinin de mağduriyeti göz önünde bulundurulmalıdır" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.