"Fındık için bize hep yalan söylemişler"

"Fındık için bize hep yalan söylemişler"

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkan Yardımcısı Onur Şahin, Avrupa ülkelerinde fındık üretiminin arttığı ve Türkiye'nin 20-30 yıl sonra liderliği kaybedeceği söylemlerinin boş iddialar olduğunu söyledi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkan Yardımcısı Onur Şahin, Avrupa ülkelerinde fındık üretiminin arttığı ve Türkiye'nin 20-30 yıl sonra liderliği kaybedeceği söylemlerinin boş iddialar olduğunu söyledi.

  Onur Şahin yaptığı açıklamada, "Fındıkta Dikim Sistemleri Projesi" kapsamında gittikleri İspanya ve Fransa'yı gördükten sonra fındıkta birçok gerçeğin daha iyi farkına vardıklarını belirtti.

 Türk fındık üreticisine bu zamana kadar Avrupalı üreticilerle ilgili verilen bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu ifade Şahin, "Tabiri caizse üretici bu zamana kadar aldatılmıştır" dedi.


Yaptıkları incelemelerden sonra fındığın yine geleceğinin Türkiye'de olduğunu gördüklerini dile getiren Şahin, "Bize daha önce İspanya'da birim alandan 250-300 kilogram fındık alınıyor deniyordu. 'Çok üretiyorlar, onlarla rekabet etme şansımız yok' nasihatleri veriliyordu. Evet orada bu miktarlarda fındık üretilen yerler var. Ancak İspanya'da 200 bin hektar arazide 100 kilogramı geçmiyor. Bu alan İspanya'da büyük bir oranı temsil ediyor. Biz oradaki incelemelerimizden sonra fındığın geleceğinin yine
Türkiye'de olduğunu gördük" diye konuştu.

"LİDERLİK YİNE BİZİM"
Gelecek 20-30 yıl Türkiye'nin fındık üretimindeki dünya liderliğini kaybedeceği iddialarının doğru olmadığını savunan Şahin, şunları söyledi:
"İspanya'da üretim alanları giderek azalıyor. Orada çok büyük sıcaklık artışları var.

  'Önümüzdeki 20-30 yılda Türkiye fındık üretimindeki dünyadaki liderliğini kaybedecek' diyenlerin hepsi yalan söylüyor. Biz yaptığımız incelemelerde Türkiye'nin bu gücü elinde tutabileceğini gördük. Orada tüm verim arttırıcı çalışmaları yapmalarına rağmen, iklimsel değişikliğin önüne geçemedikleri için verim düşüklüğü yaşıyorlar. Bu nedenle biz Avrupa'da fındık üreten ülkeleri gezerken çok rahatladık. Çünkü fındık
üretiminde bizim çok basit avantajlarımız var. Avrupalı sulama yapabilmek için parayla dahi su bulamıyor. Biz hiç maliyetsiz sadece dal budama ve bahçeleme işlemleriyle çok kısa sürede Avrupa'yı yakalayabiliriz."
İçinde bulundukları şartların olumsuzluğunu gören Avrupalı fındık firmalarının fındığı daha ucuza mal edebilmek için Şili ve Kafkaslar'da fındık üretimini teşvik ettiğini de vurgulayan Şahin, "Şu an Şili ve Kafkaslar'da fındık üretiliyor.

  Türkiye'nin dışındaki bu coğrafyada Avrupalı büyük fındık alıcısı firmalar, yeni fındık bahçelerini tesis ettiriyorlar. Yani Azerbaycanlı ya da Gürcistanlı fındık üreticileri kendi istekleriyle üretim yapmıyor, tamamen yönlendiriliyorlar" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum