Fındığa ortak çözümler getirilmeli
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı (UFK) ve Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin Arslantürk, konseyin gelir kalemlerini artırmak için 1.2 milyon dolar tutarındaki DİFİF ücretini talep edeceklerini ve artık fındık konusunda üretici ve tüketicinin yüzünü g
Ulusal Fındık Konseyi Başkanı (UFK) ve Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Sebahattin Arslantürk, konseyin gelir kalemlerini artırmak için 1.2 milyon dolar tutarındaki DİFİF ücretini talep edeceklerini ve artık fındık konusunda üretici ve tüketicinin yüzünü güldürecek kararların alınması gerektiğini söyledi.
Ulusal Fındık Konseyi'nin 2. Olağan Genel Kurulu Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirildi. Ömer Aydın'ın divan başkanlığını yaptığı olağan kongrenin açılışında konuşan UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk, faaliyetler hakkında bilgi verdi.
Hükümet başta olmak üzere, ilgili birçok yere konsey olarak fındık konusunda kısa, orta ve uzun vadede alınması gereken önlemler hakkında rapor sunduklarını belirten Arslantürk, fındığın yıllardır siyasi bir adım olarak kullanıldığını, şuan ise ilk defa ortak adımların atıldığını kaydetti.
Gelecek süreçte de fındığın siyasi bir adım olarak kullanma ihtimalinin olduğunu dile getiren Arslantürk, "Artık bütün kesimleri kucaklayan, ortak menfaatle fındığı belli bir seviyeye taşıyacak projeler üretmeliyiz.
Fındık konusunda üretici ve tüketicinin yüzünü güldürecek ortak kararlar alınmalı. Ulusal konseyi gelir kalemlerinin artırılması da gerekli. Ulusal konseylere gelir aktarımıyla ilgili Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nda kanun çalışması var bekliyoruz. Ama biz her yıl 1.2 milyon doları bulan Destekleme Fiyat İstikrar Fonu'nun (DİFİF) konseye aktarılmasını talep edeceğiz" dedi.
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) geçmiş ödenmedeki ürünler ile birlikte deposundaki fındığın 600 bin tona ulaşacağını ve bunun mali değinin 2.5 milyar doları bulacağını kaydetti.
Siyasi otoritelerin artık ağır yükü nasıl çekecekleri, çekemeyecekleri ve çekememeleri halinde üreticilerin durumunu ne olacağı konusunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini vurgulayan Gürsoy, sektörde çözümün için iç ve dış pazara satış, tüketimin artırılmasıyla mümkün olduğunu belirtti.
Gürsoy, "Global ekonomik kiriz, fındık sektörünü de etkiledi. Fındıkta bugün yaşanan olumsuzluk yıllardır süre gelen ürün bazı destekleme modeli uygulaması, TMO'nun stok yönetiminde belirsizlik ve zafiyetinden kaynaklanmaktadır. 2009 yılında ciddi değişiklikler yapılmalıdır. Bu yıl fındık hacminin minimum 1 milyar 250 milyon doları bulacağı tahmin edilmektedir" diye konuştu.
Samsun TSO Başkanı Adnan Sakoğlu ise, fındık sektöründe ciddi sorunların yaşandığına dikkat çekti. 133 üyesi bulunan ve 60 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda UFK Araştırma ve Meslek Komitesi Başkanı Prof. Dr. Turan Karedeniz ile Konsey Üyesi Necdet Buztaş, fındıkla ilgili bilgi verdi. TMO temsilcilerinin toplantıya katılmamasına tepki gösterilen olağan kongrede, 46 bin YTL olan toplam bütçe kabul edildi. Kongrenin sonunda UFK Başkanı Sebahattin Arslantürk, Samsun TSO Başkanı Adnan Sakoğlu'na katkılarından dolayı plaket verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.