Fındığa bölgesel fiyat

Fındığa bölgesel fiyat

Fındığa verilecek fiyat üretici kesimi tarafından büyük bir merakla beklenirken Ankara'da da taban fiyatının belirlenmesine yönelik çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi.

Fındığa verilecek fiyat üretici kesimi tarafından büyük bir merakla beklenirken Ankara'da da taban fiyatının belirlenmesine yönelik çalışmalarda sona gelindiği öğrenildi.

Başkentte yapılan toplantılarda bu yıl TMO tarafından alımı gerçekleştirilecek olan fındık için bölgesel fiyat uygulanması fikrinin ağırlık kazandığı bu durumda yüzde altı eğimin olduğu Ordu, Giresun ve Trabzon yöresinde yetişen fındık için brüt 5 YTL , yüzde altı eğimden az olan diğer yörelerde yetiştirilen fındıklar için ise brüt 4 YTL fiyat verilmesinin dillendirildiği belirtiliyor.


Tarım bakanlığında yapılan son toplantıda ele alınan bu konu üzerinde yapılan konuşmalarda ise Batı yöresine mensup iktidar milletvekillerinin sert bir tavır takındıkları ve böyle farklı bir fiyatı kabul edemeyeceklerini komisyona ilettikleri de haber alındı.


İLK PLANDA 3.5 YTL VE DESTEKLEME PRİMİ
Sızan bilgilere göre hükümet tarafından uygulamaya konulması düşünülen plana göre fındık fiyatı 3.5 YTL olacak.Ayrıca yüzde altının üzerindeki meyilli arazilerdeki fındığa ise kilo başına 1 ile 1.5 YTL arasında destekleme primi verilecek.
Yine yapılan değişik bir plana göre ise fındık fiyatı brüt 5 ile 5.5 YTL arasında ilan edilecek. Üreticiye ürün bedelinin yarısı alımlar sırasında peşin olarak ödenirken, diğer yarısı ise taksitlendirilecek.


18 AĞUSTOS'TA BAKANLAR KURULUNA GELİYOR
Diğer taraftan fındık fiyatı ve alım politikasının 18 Ağustos pazartesi günü yapılacağı bildirilen Bakanlar Kurulu toplantısına getirilebileceği de bildirildi. Bu konuda başta tarım ve Köy İşleri Bakanı olmak üzere bölgenin bakanları Faruk Özak ile Hilmi Güler'in de etkili olması bekleniyor.


CANİKLİ GİRESUN'DA ÜSTÜ KAPALI KONUŞMUŞTU
Öte yandan bir süre önce Giresun'da yaptığı hizmetlerden ötürü kendisine Giresun Gazeteciler Cemiyeti tarafından plaket verilen AK Parti Grup başkan Vekili ve Giresun Milletvekili Nurettin Canikli, bu konuyu üstü kapalı olarak dile getirmiş ve “Yüzde altı eğimin olduğu yerler ile taban arazide fındık yetiştiren üreticileri aynı kefeye koymak büyük adaletsizlik ve haksızlık olur” şeklinde konuşmuştu.

 
Sızan bilgilere göre TMO tarafından alımı yapılacak olan fındıktaki kesintinin ise geçen yıla göre biraz daha fazla olacağı da ifade ediliyor.
Bilindiği gibi TMO Genel Müdürlüğü fındık fiyatının 1520 Ağustos tarihleri arasında açıklanabileceğini de daha önceden dillendirmişti.

Giresunhaberci

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum