FAE'ye sahip çıkmaylıyız
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık konusunda temel ve stratejik araştırmalar yapan Fındık Araştırma Enstitüsü'ne (FAE) sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Araştırma ve Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Turan Karadeniz, fındık konusunda temel ve stratejik araştırmalar yapan Fındık Araştırma Enstitüsü'ne (FAE) sahip çıkılması gerektiğini belirtti.
Prof. Dr. Turan Karadeniz, gen kaynaklarını toplamak, muhafaza etmek, üretici ve diğer kuruluşlara hizmet sunmak amacıyla 1936 yılında Atatürk tarafından Giresun'da kurulan FAE'in arazisinin içinden geçecek yol projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
FAE'nin kuruluşundan bu güne kadar yürüttüğü onlarca çalışma ile fındık tarımına yön vermiş birçok projeye imza attığını ifade eden Prof. Dr. Turan Karadeniz, "Enstitü bu yönüyle sadece ülkemizde değil, dünyada fındık konusunda, konu bazlı tek araştırma enstitüsü durumundadır. Fındık Araştırma Enstitüsü'nden yabancı literatürlerde övgüyle bahsedilmektedir" diye konuştu.
FAE sayesinde uzun araştırmalar sonucu diğer fındık üreticisi ülkelerde bulunmayan 414 adet fındık genotipi bulunduğunu, bu sayede gelecek yıllarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılara yeni çeşit açılımlarına imkan verilebileceğini belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz şöyle konuştu: "1960'lı yıllardan günümüze kadar fındıkla ilgili yürütülen birçok çalışma sonucunda toplanan fındık tipleri genetik kaynak olarak Enstitü arazisi içerisinde muhafaza edilmektedir.
Kuruluşundan günümüze kadar yapılan çalışmalardan elde edilen gen kaynaklarının önemli bir kısmı inşa edilmesi planlanan yol güzergahında bulunmaktadır. Bu yol güzergahında I. standart ve II. standart fındık bölgelerinden, üstün özelliklere sahip olduğu bilinen ve uzun araştırmalar sonucu seleksiyon çalışmalarıyla toplanan 414 adet farklı fındık genotipi bulunmaktadır.
Bu genetik materyaller halen fındık üreticisi diğer ülkelerde mevcut değildir. Bu materyaller aynı zamanda henüz ortaya çıkmamış fakat gelecek yıllarda görülmesi muhtemel hastalık ve zararlılara dayanıklı, küresel ısınmaya bağlı olarak iklim istekleri farklı olan uygun yeni çeşitlerin geliştirilmesi gibi birçok yeni açılımlara imkan verecek değerli kaynaklarıdır."
Fındık Araştırma Enstitüsü"nün genetik materyaller parsellerinden geçirilecek yol projesi enstitünün en önemli görevlerinden biri olan ıslah çalışmalarına büyük darbe vuracağını dile getiren Prof. Dr. Turan Karadeniz sözlerini şöyle tamamladı:"Yol projesinin iptal edilmesi, Samsun-Trabzon bölünmüş yolunun güneyinde kalan eski sahil yolunun şehir merkezinin güneyinden geçecek bir çevre yolunun şimdiden projelendirilmesi oldukça yararlı olacağına inanıyoruz."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.