FAE Ordu Valiliğine başvurdu

FAE Ordu Valiliğine başvurdu

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, FAE arazisinin ortasından geçirilmek istenen yolla ilgili tartışmalar sürerken bu kurumla ilgili olarak ortaya bomba gibi bir iddia attı...

Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, FAE arazisinin ortasından geçirilmek istenen yolla ilgili tartışmalar sürerken bu kurumla ilgili olarak ortaya bir iddia attı.

Akbaşlı, FAE yetkililerinin kurumun Ordu'ya taşınmasına yönelik olarak Ordu Valiliği ile ilgili yazışmalar yaptığını öne sürdü. Akbaşlı;” Bakanlığın Ordu'ya taşınma görüşüne uygun olarak FAE'nün belirtilen yerde konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı ile ilgili uygunluk teatisi için FAE ile adı geçen valilik arasında yazışmalar yapıldığı bilinmektedir” dedi.
Akbaşlı, Fındık Araştırma Estitüsü'nde (FAE) bulunan materyallerin acil olarak taşınması gerektiğini söyledi.


Akbaşlı, bir restoranda düzenlediği basın toplantısında, FAE'nin 140 dekar alanda materyal çalışmaları yaparak, 40 yıldır devam eden çalışmalar sonucu bu alanda 414 adet farklı fındık genotipi ve 4 adet Corylus colurna (ağaç fındığı) gen alanları oluşturduğunu belirtti. FAE'nin yürüttüğü materyal çalışmalarının yok olmakla karşı karşıya bulunduğunu savunan Akbaşlı, "Bu materyallerin kökleri, yaşları, alanda bulunan taban suyu ve diğer nedenlerin etkileriyle, fındıkta uygun kök özelliklerini kaybetmişler, bu nedenle de köklerin, dip sürgünü çıkarma ve popülasyon faaliyet kabiliyetleri de oldukça azalmıştır.

 Bırakın bu alanda gen kaynağı üretmeyi, normal fındık bahçesi olarak da kullanılması dahi olası değildir. Bu menfi görüşler bize ait olmayıp, devletin resmi belgeleri arasında bulunmaktadır" dedi. Özer Akbaşlı, basın toplantısında Enstitü bahçesi içinden çekilen fotoğrafları da göstererek “ Mademki buradaki gen bahçesi ve materyaller korunması gerekiyor o zaman bu bahçeden kesilenler de neyin nesi? Ayrıca buraya çekilen istinat duvarı da neyin nesi ? “diye ilgililere sordu.


Fındık Araştırma Estitüsü'nde (FAE) bulunan materyallerin acil olarak taşınması gerektiğini dile getiren Akbaşlı, "Yaptığız araştırmalarda, eğer bu materyallerin şu anda var olan dip sürgünleri alınıp, uygun bir yere, acilen taşınmaz ise kök çürüklüğü nedeni ile gelecek yıllarda dip sürgünü vermeyecek ve kırk yıldır umut bağladığımız bu bitkilerin varlığı kendiliğinden yok olacaktır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.