"Eşkıya..."

"Eşkıya..."

Hepimizin bildiği bir bölgesel halk kahramanı vardır. Bundan bir iki yüzyıl kadar önce ordu bölgesinde yaşamış ve efsaneleşip türkülere konu olmuş bir halk kahramanı…

Hepimizin bildiği bir bölgesel halk kahramanı vardır. Bundan bir iki yüzyıl kadar önce ordu bölgesinde yaşamış ve efsaneleşip türkülere konu olmuş bir halk kahramanı…

Kimdir bu??

Adına Hekimoğlu derler. O bölgedeki bir ağaya başkaldırıp dağlara çıkmasının ardından halk tarafından kucak açılan bir adam..

Hatta halk o kadar benimsemiştir ki adına türkü yakmıştır. Ki zaten türkü denen müzik “yapılmaz”, “yakılır”.

Öyle ya, örneğin “Ordu"nun Dereleri” türküsü… Adamın biri, Ordu"da Bülbül Deresindeki bir köprüye oturup eline bağlamasını alarak ayaklarını köprüden aşağı sarkıtıp, bir Ordu"ya bir Boztepe"ye bakarak “Ulan Şu Ordu"daki dereleri biraz da yukarı doğru akıtsak nasıl olur??” diye fanteziler kurarak bu türküyü yapmamıştır. Bir kara sevdaya tutulmuş bunun üzerine bu türküyü yakmıştır..


Gelelim Hekimoğlu"na. Ona yakılan türküde belki çoğu kişi bilmez ve fakat Korgan"da Çitlice denen bir köy vardır. Oranın muhtarı ihbar etmiştir Hekimoğlu"nu.

Çok kişinin pek bilmediği dizeler şu şekildedir.

“Çitlice muhtarı p.şttur p.zevenk,

Hekimoğlu geliyor uçkur çözerek”

(isteyenler bu versiyonu Türkiye"nin en büyük jazz şarkıcılarından biri olan Tülay German"dan Youtube"da aratarak dinleyebilirler)

Gel gelelim günümüzde işler değişti. Günümüzde de eşkıyalar var ülkenin bir kısmında. Hatta Van"daki yasal bir siyasal parti kongresinde istiklal marşı yerine kendi marşları olan “ey rakip” adlı marşı okudular.. nedir istedikleri??

Mantıksal olarak düşününce ne istediklerini bulamıyor insan. Öyle ya, bölünmek istiyor olamazlar.

Neden??

Şöyle düşünelim. Diyelim ki bölündüler. Kendi bölgelerini bizden ayırdılar. Bundan sonra İstanbul"a, İzmir"e, Antalya"ya, Karadeniz"e, Çukurova"ya vizeyle mi gelip gidecekler?? Ki zaten büyük bir kısmı bu bölgelerde mevsimlik işçi olarak çalışıp geçimlerini sağlıyor.

Türkiye"de en fazla kaçak elektrik kullanan bölge güneydoğu ve doğudur.. Yani, o tarafların elektriği kendileri tarafından finanse edilmiyor. Öğretmenleri , doktorları vs vs"leri hep zorunlu hizmet sayesinde onların ayağına gidiyor..

Yani bu tür rantlardan da faydalanmazlar..

Dolayısıyla kesinlikle bölünmek istiyor olamazlar..

Peki ne istiyorlar??

Bir muamma…

Yani, eşkıya"nın yüzyıl önceki durumu ile yüz yıl sonraki durumu çok farklıdır.. Yüz yıl önce aşk yüzünden dalara çıkan hekimoğlu ile şimdiki teroristler arasında o kadar çok fark var ki…

Özgür Ulaş
[email protected]

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.