Ergenekon iddianemesi açıklandı

Ergenekon iddianemesi açıklandı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin bugün, merakla beklenen “Ergenekon” iddianamesi hakkında açıklamalarda bulundu.

Yaklaşık 13 ay önce, 12 Haziran 2007"de Ümrani"ye de ele geçirilen el bombalarıyla başlayan, son tutuklamalarla genişleyip bir darbe soruşturmasına dönüşen Ergenekon"un merakla beklenen iddianamesi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin tarafından açıklandı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Aykut Cengiz Engin'in açıklaması:

"Ümraniye'de ele geçirilen el bombaları sebebiyle başlatılan ve operasyonlarla genişletilen sorgulamaların önemli bir bölümü tamamlandı. Soruşturmayı yürüten 3 savcı tarafından iddianame düzenlenmiş olup incelenip onaylandıktan sonra UYAP Sistemi'nden otomatik olarak 14:08:2008 tarihinden itibaren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahklemesi'nde görülecektir.

Soruturmayı yürüten 3 Cumhuriyet Savcısı tarafından iddianame düzenlenmiş olup, yetkili ssavcı tarafından onaylandıktan sonra İstanbul 13 numaralı Ağır Ceza Mahkemesi'ne iletilmiştir.

Şüphelilerle ilgili olarak soruşturma halen devam etmektedir. Bu soruşturmayla ilgiili olarak basın ve yayın organlarında ve kamuoyunda eleşktirilen hususlardan biri iddianamenin 1 yılı aşkın sürede hazırlanmış olmasıdır.

 Soruşturmanın çok kapsamlı olması, şüphelilelirn fazlalığı yüzbinlerce sayfa belge ve dokümanın incelenmesi ve tashihi, yazışma yapılan kuruluşlardan cevap beklenmesi , soruşturmaya esas teşkil eden tüm belge ve delillerin toplanmış olması ve 441 klasör ekleri olan 2551 sayfadan oluşan iddanamenin yazılması bugüne kadar uzamıştır.

Açıklamanın amacı davanın açıldığının resmi olarak duyurulmasadır. İddianame içeriğinin ayrıntılı öğrenilmesi ilgili mahkemenin kabulüyle mümkün olabilecektir.

1 Temmuz'da yapılan opersayonun dışında kalan 48'i tutuklu 38'i tutuksuz şüpheli hakkında silahlı terör örgütü kurmak ve yönetmek, üye olmak, cebir ve şiddet kullanarak hükümete karşı halkı silahlı isyana tahrik, darbe girişimi Danıştay saldırısına ve Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırıya azmettirmek, devletin gizli verilerini elde etmek, halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik vb suçlardan kamu davası alındığı, ifadesi alınan 36 kişi hakkında kovuşturmaya gerek olmadığı anlaşılmıştır.

Geçen yıl bir dergide darbe günlükleri adı altında yayınlanan iddialarla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından herhangi bir soruşturma yapılmamıştır.

Geçen yıl bir dergide darbe günlükleri olarak yayınlanan iddialardır. İddianamenin tamamlanan bölümünde yok. Bu iddialarla darbe günlükleri adı altındaki iddialarla i,lgili bir soruşturma yapılmamıştır. Bu soruşturmanın başladığı tarihten itibaren yazılı ve görsel basında soruşturmaya ilişkin ve gizli olan belgelerin yayınlanması suretiyle, gizliliğin ihlal edilerek birçok yorum yapılıyor.

 Kamuoyunu bildirmek elbette basının görevi ancak yayın ve yorumların büyük bir bölümünün gerçek dışı olduğunu ifade etmek istiyorum. Kamuoyu yanlış. Soruşturma ve yargılamayla ilgili basın mensuplarımızın gereken hassasiyeti sürdürmesini rica ediyoruz.


Cebir ve şiddet kullanarak TC hükümetini ortadan kaldırmak, hükümete karşı silahlı isyana tahrik, patlayıcı madde bulundurmak, bu suçlara azmettirmek, Danıştay saldırısına azmettirmek, halkı düşmanlığa tahrik ve bezeri suçlardan kamu davasının açılşdığı var. 36 kişi hakkında da kamu hakkında kavuşturmaya gerek olmadığı yer almıştır.

İddianamede ifade edilen bir husus da terör örgütü değildir. Terör örgütü klasik bölücü ya da idolojik terör örgütü değildir. Terörle Mücadele Kanunu'nun birinci maddesinde terör örgütü yer almıştır. Burada devlet otoritesini yıkıma uğratmak devletin iç ve dış güvenliğini bozmak amacıyla kişi veya kişilerin yaptığı eylemler de terör suçu olarak kabul edilmiştir.


Başsavcı Engin'in iddianameyi sunacağı görevli mahkeme 15 günlük yasal süre sonunda ret ya da onay şeklinde karar verecek.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.