Enerji-Sen Genel Başkanı Ordu'da
Memur-Sen Konfederasyonu Toplu Görüşme Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir Sen Genel Başkanı H.Bayram Tonbul Orduya geldi.
Memur-Sen Konfederasyonu Toplu Görüşme Mevzuat Sekreteri ve Enerji Bir Sen Genel Başkanı H.Bayram Tonbul Ordu"ya geldi.
Tonbul Ordu'ya Ordu'ya gelişinde yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Ordu ilimize yapmış olduğumuz ziyarette üyelerimizin sorunları dinlemek, örgütlenme faaliyetinde bulunmak ve yeni gelişmeler hakkında üyelerimizi bilgilendirmek maksadıyla yapılmıştır.
Dünyayı ve ülkemizi sarmalına alan Finansal kriz nedeniyle hükümetimizin yapmış olduğu bir dizi tedbirler için sivil toplum örgütleriyle yapılan Ekonomik sosyal konsey toplantısına Konfederasyonumuz Genel Başkan Ahmet GÜNDOĞDU başkanlığında katılmış ve krizden çıkış için kendi önerilerini 35 maddede sunmuştur.İstihdamın ve tüketimin artırılması için yapmış olduğu önerilerden bazıları, Gelir vergisi oranın 5 puan indirilmesi,kamu çalışanlarına asgari ücret tutarında iki ikramiye verilmesi,maden ve enerji sektörünün önündeki bürokratik engeller ortadan kaldırılmalı,emeklilik yaşının yeniden düzenlenmesi,tarım ürünleri desteklenmeli vb.
Bundan ayrı olarak memur sen konfederasyonumuz demokrasimize sahip çıkmış ortak akıl hareketine öncülük yapmıştır,yine dünya sorunlarına duyarlı olarak ülkenin her yerinde Gazze olaylarına karşı mitingler düzenlemiş,yardım faaliyetlerine öncülük etmiş ve etmeye de devam edecektir.
Ayrıca konfederasyonumuz üyelerini l5.000 liralık ferdi kaza sigortası yaptırmak için çakışmaları son noktaya gelmiştir.
Değerli basın mensupları Enerji hizmet kolumuzda özelleştirmeler son hızla devam etmekte, Tekel ve Tedaşta özelleştirme üye kayıplarımıza sebep olduğu gibi.Çalışanların moralini bozmakta ve performansını etkilemektedir.Biz özelleştirmenin çözüm olmadığını Kitlerin özerk hale gelmesi gerektiğini,siyaseti elini çekmesi ve karlılık esasına dayalı bir yapıya kavuşturulması gerektiği.Atamalardan tutun, girdi ve çıktı fiyatlarını tamamının merkezi hükümet tarafından belirlenen bir ülkede Kitler özel firmalarla rekabet etme şansı yoktur.
Elektrik üretimi konusunda yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ,bürokrasinin azaltılması gerekmektedir.Nükleer enerjide kaliteli ve ucuz enerji üretim yollarının aranması gerekirse ihalenin tekrar gözden geçirilmesi ve etrafımızdaki tüm komşuların faydalandığı bu enerji den faydalanmamız ve sanayicimize ve halkımız ucuz ve güvenli enerji sunmalıyız.
Fosil yakıt kaynaklarımız tekraren gözden geçirilmeli ve bunlardan da azami yararlanılmalı. Yine hem likit yağ ihtiyacını karşılamak hem de atıl arazilerin değerlendirilmesi için biyo enerjiye destek sağlanmalıdır.
Enerji,sanayi ve Maden çalışanlarımızın ek ödemeden kaynaklanan sorunlarının giderilmesi için gerek Maliye bakanlığı ve gerekse YPK birleşenlerini oluşturan Devlet Personel Başkanlığı,DPT ve Hazine Müsteşarlığı nezdinde girişimlerde bulunulmuş.İnşaallah YPK dan kaynaklanan sorunlar giderilecektir.
Yine Kitlerdeki bir sayılı cetvele tabi personel ve tüm genel idari hizmetler sınıfına tabi personelin sıkıntıları giderilmesi için faaliyetlerimiz devam etmektedir.
Tüm bunlar yapılırken 4688 sayılı yasada bitakım değişiklikler için bakanlıkça çalışmalar devam etmesine rağmen Memur Sen olarak memurlara Toplu sözleşmeli ve grevli sendikal hakkın veilmesi için konfederasyonumuzca talepte bulunulmuş ve direncimiz devam edecektir. Bu doğrultuda Konfederasyonumuzca hazırlanan anayasa değişikli çalışmaları Bakanlığa sunulmuş, sunulan metin ekte sunulmuştur.
ANAYASADA YAPILMASI GEREKEN DEĞİŞİKLİK
Anayasanın 53. maddesinin 1. fıkrasında değişiklik yapılması gerekmektedir.
İşçiler ve işverenler, karşılıklı olarak ekonomik ve sosyal durumlarını ve çalışma şartlarını düzenlemek amacıyla toplu iş sözleşmesi yapma hakkına sahiptirler.
Bu maddede yapılacak değişiklikle işçiler ibaresinin çalışanlar olarak değiştirilmesi, maddede yer alan Ek Fıkra: 4121 - 23.07.1995"nın kaldırılmasını talep ediyoruz.
Yine Anayasanın 54. maddesinin 1. fıkrasında yer alan Toplu iş sözleşmesinin yapılması sırasında, uyuşmazlık çıkması halinde işçiler grev hakkına sahiptirler. Bu hakkın kullanılmasının ve işverenin lokavta başvurmasının usul ve şartları ile kapsam ve istisnaları kanunla düzenlenir.
Hükmündeki işçiler ibaresinin çalışanlar olarak değiştirilmesini talep ediyoruz.
657 SAYILI KANUN"UN 146. MADDESİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu"nun 146. maddesinin ikinci fıkrasında aşağıdaki şekilde değiştirilmesi teklif edilmiştir:
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 146. maddesinin 2. fıkrasında Bu Kanunla ibaresinden sonra gelmek üzere ve ülkemizin usulüne göre onaylayarak yürürlüğe koyduğu uluslar arası sözleşmelerle ibaresinin eklenerek fıkranın aşağıdaki şekilde değiştirilmesi teklif olunur:
Memurlara kanun, tüzük ve yönetmeliklerin ve amirlerin tayin ettiği görevler karşılığında bu Kanunla ve ülkemizin usulüne göre onaylayarak yürürlüğe koyduğu uluslar arası sözleşmelerle sağlanan haklar dışında ücret ödenemez, hiçbir yarar sağlanamaz. (Gençlik ve Spor hizmetleri uygulamasında fiilen görevlendirilecekler hariç.)
GEREKÇE
5170 sayılı Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi Hakkında Kanunla uluslararası sözleşmelerin sağladığı toplu sözleşme ve sendikal haklar Anayasal güvence altına alınmıştır.
07.05.2004 tarihinde kabul edilen (ve 22.05.2004 tarih ve 25469 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanarak yürürlüğe giren) Anayasa değişikliğiyle Anayasamız"ın 90.maddesinin son fıkrası yeniden düzenlenmiştir.
Bu düzenlemeyle Anayasamız"ın 90/son maddesi şu hali almıştır:
Usulüne göre yürürlüğe konulmuş Milletlerarası andlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası andlaşma hükümleri esas alınır.
Yapılan düzenlemeler Avrupa Birliği süreci içerisinde dünyada sosyal ve ekonomik hakların, temel hak ve hürriyetlerin gelişimine ayak uydurmak ve mevzuattaki kadük hükümlerin düzenlenmesi, evrensel çalışma standardına ulaşmak için yapılması gereken değişiklikler için atılan önemli bir adımdır. Nitekim anayasa değişikliği gerekçesi bu amacı açıkça vurgulamıştır.
Anayasadaki bu değişikliğe rağmen kamu görevlileri adına yetkili sendikanın imzaladığı sözleşmeye istinaden yapılan sosyal yardımlar özellikle Sayıştay tarafından kişi borcu çıkarılmaktadır. Gerekçe olarak da uluslar arası sözleşmelerde düzenleme olmasına rağmen iç hukukta 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146. maddesinde bir değişikliğin yapılmamış olması gösterilmektedir. Bu durum da uluslararası sözleşmelerle Kanun maddesi, dolayısıyla Anayasanın 90. maddesinin çelişmesine neden olmaktadır.
Anayasadaki değişikliğin yasalara uyarlanmamış olmasından dolayı uygulamada sıkıntı yaşanmaktadır. Bu nedenle anılan yasal düzenlemenin yapılması zorunluluğu doğmuştur."
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.