EMEK: Halkın geleceği yok ediliyor

EMEK: Halkın geleceği yok ediliyor

EMEK "Partisi Ordu İl Şube Başkanı Coşkun Özbucak SSGSS yasası ile halkın geleceği ve sağlık hakkı yok ediliyor" dedi. Özbucak yaptığı yazılı açıklamanın devamında...

  EMEK "Partisi Ordu İl Şube Başkanı Coşkun Özbucak SSGSS yasası ile halkın geleceği ve sağlık hakkı yok ediliyor" dedi.
 Özbucak yaptığı yazılı açıklamanın devamında:

Ülkemizde kimi zaman Sünni-Alevi, kimi zaman Türk-Kürt, kimi zaman laik-anti laik, çoğunlukla da türban konuları yapay olarak gündem yapıldı ve halkın gerçek sorunlarının üzeri örtülmeye çalışıldı. Gizlenmeye çalışılan bugünkü önemli sorun SSGSS yasasıdır.

Bu yasa ile halkın geleceği ve sağlık hakkı yok ediliyor. Bu kayıpları şu şekilde özetleyebiliriz:
1- Bu yasayla emeklilik olanaksızlaşmıştır. 9000 işgününü tamamlama olanağı yok.
2-Katılım paylarını, Temel Teminat Paketi dışında kalan hizmetlerin bedelini, yatarak tedavide yatak ve hizmet ücretleri ile ileri tetkik ücretlerini ödeyemeyen veya GSS prim borcu olan yurttaşlar, sağlık hizmetlerinden yararlanamayacaktır.
3- 15 ile 45 yaş arasındakiler diş sağlığı hizmeti alamayacaklar.
4-Geçici iş göremezlik derecesi yüzde 25"ten az olacak şekilde iş kazası geçiren ve bu hallerinin 3 yıl içinde değişmeyeceği belirlenen sigortalılara geçici iş göremezlik ödeneğinin peşin ödenmesi uygulaması kaldırılıyor.
5- İş kazası veya meslek hastalığı sonucu iş göremezlik derecesi yüzde 25 ve üstünde olan işçilere bağlanacak sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırın altında tespiti mümkün hale geliyor.
6-Başka birinin sürekli bakımına muhtaç sigortalıya ödenecek tam iş göremezlik ödeneği sınırlanıyor, aylık bağlama oranı düştüğünden ve GSS primi kesileceğinden emekli aylıkları azalıyor.
7- En az 5 yıldan beri sigortalı olan ve her yıl için en az 180 gün prim ödeyen sigortalıya bağlanan malullük aylığı için koşul, en az 10 yıldan beri sigortalı olmak ve en az 1800 gün prim ödemiş olmak şeklinde değiştiriliyor, malullük aylığı bağlanma oranı da yüzde 60"dan yüzde 50"ye düşüyor.
8-Ölüm aylığı bağlanması için 5 yıldan beri sigortalı olmak ve 900 gün prim ödemiş olmak koşulu yerine 1800 gün prim ödemiş olmak koşulu getiriliyor.
9- Sigortalının 18 yaşını, ortaöğrenimde ise 20 yaşını, yükseköğrenimde ise 25 yaşını doldurmamış erkek çocukları, sigortalı olarak çalışıyor olsa dahi kendilerine iş kazası ve meslek hastalığı ölüm geliri veya ölüm aylığı bağlanabilmekte iken yeni düzenleme ile sigortalı çalışmaya başlayan erkek çocuk, sigortalı annesi veya babasından dolayı hak sahibi sayılmayacak, iş kazası veya meslek hastalığı ölüm geliri veya ölüm aylığı alamayacak.
10- 360 gün prim ödemeden ölen sigortalıların hak sahiplerine cenaze masrafı ödenmeyecek, ölüm aylıklarının oranı düşecek, ölen sigortalının kız çocuklarına yapılan evlenme (çeyiz) yardımı 24 aylık maaş tutarından 12 aylık maaş tutarına düşecek.
11- Ölen sigortalının çalışan dul eşine ödenen dul aylığı yüzde 75"ten, yüzde 50"ye düşecek.
12- Malul olarak çalışmaya başlayanlara yaşlılık aylığı bağlanması için gereken prim gün sayıları artıyor. Engelli sigortalılara yaşlılık aylığı bağlanma şartları zorlaştırılıyor. Yurtdışı hizmetlerini borçlanarak emekli olanlar sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışamayacaklar.
13- Çocuklar 18 yaşını dolduruncaya kadar sağlık sigortasından yararlanacaklar. Sigortalının 18 yaşını, ortaöğretimde ise 20, yükseköğretimde ise 25 yaşını doldurmamış ve malul çocukları evli olmamak koşuluyla bakmakla yükümlü olunanlar sayılacak, bu yaşları doldurduğunda ise kız veya erkek çocuklar sigortalıdan kaynaklı sağlık yardımından yararlanamayacaklar.
14- İşsiz kalan sigortalının daha önce 6 ay daha devam eden sağlık yardımı hakkı SSGSS ile işten çıkarıldığı gün sona erecek.
15- Yıpranma payı bazı işler için kalkıyor. İki ayrı kurumdan emekli olanların aylıklarından düşük olanının yarısı kesiliyor, Bağ-Kur"lulardan yüzde10 GSS primi kesiliyor.
16-Emekli olduktan sonra çalışmaya başlayan işçinin emekli aylığı kesilecek.
Görülüyor ki; SSGSS, özel sağlık ve emeklilik sigortası şirketlerinin çıkarına gerçekleşiyor. Bu yasadan zarar görecek olanlar AKP"ye oy verenler de dahil tüm emekçilerdir. İşçiler ve emekçiler örgütlü ve birlikte, etkili eylemlerle karşı durmadıkça da bu saldırı engellenemeyecek denildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.