Eker'den Özkan'a yanıt geldi

Eker'den Özkan'a yanıt geldi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın Tarım ve Köyişleri Bakana verdiği yazılı soru önergesi cevaplandı.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Giresun Milletvekili Murat Özkan"ın Tarım ve Köyişleri Bakana verdiği yazılı soru önergesi cevaplandı.

 
“Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğünün 2006 yılının Kasım ayında iki yıl fındık satmayacağız açıklamasına rağmen, 2008 yılı fındık piyasası oluşmadan fındık satılması hangi amaca hizmet etmektedir?


Fındık üretimini desteklemek yerine fiyatların düşmesine sebep olan bu tutumunuz FİSKOBİRLİK ve üreticiyi zor durumda bırakmayacak mıdır?” sorularını cevaplayan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, “2008–2009 kampanya dönemine daha 3 aydan fazla bir zaman varken piyasada ürün arzında daralma oluşmuştur. Arzdaki bu daralma fındık ve fındık mamulü ihracatımıza yansımış, her ne kadar tutar olarak ihracatta bir önceki sezona göre artış olsa da, miktar bazında düşüş görülmeye başlamıştır. Ortaya çıkan bu durum, TMO"nun piyasada kabul görecek fiyatlarla fındık satışına başlaması zarureti doğmuştur. Bu nedenle, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan ihalelerde ortaya çıkan fiyatların piyasa tarafından kabul görecek fiyatlar olduğunu düşünülerek, TMO fındık stokları 27 Mayıs 2008 tarihinden itibaren satışa açılmıştır. TMO alımlarının 17 Mart 2008 tarihine kadar sürdürülmüş olması ve randevu verilen tüm üretici ürünlerinin satın alınmış olması dikkate alınırsa üreticilerin ve Fiskobirliğin, satış fiyatlarımız ve uygulamalarımızdan olumsuz etkilenmeyeceği öngörülmektedir” dedi.


Açıklamayı tatmin edici bulmayan Milletvekili Özkan, “Sorularımız karşısında aldığımız cevap fındık piyasasını oluşturmak açısından uygulanan politikaların ne kadar yetersiz olduğunun açık bir ifadesidir. Şöyle ki; Sayın Bakan öngörüsünün aksine Toprak Mahsulleri Ofisinin yapmış olduğu fındık satış ihalelerine herhangi bir talep gelmemiştir. Buda piyasanın ürün arzından dolayı daraldığını ve ürün ihtiyacının olmadığının bir göstergesidir. TMO"nun 17 Mart 2008 Tarihine kadar fındık almış olması ve daha sonra piyasaya düşük fiyattan fındık arzetmesi, ithalatçı ülkelerin işine gelmiş ve fındık fiyatları düşmüştür


Hükümetin, fındığı ve fındık politikalarını bilen tecrübeli kurumlarla, yani FİSKOBİRLİK"in öncülüğünde bir fındık politikası düzenlemesinin önemi bu cevapla birkez daha anlaşılmıştır. Yanlışlıkta ısrar etmenin anlamı yoktur. Bakanlık behemehal FİSKOBİRLİK ile 2008-2009 sezonu ile ilgili politikaları belirlemeli ve halkımıza duyurmalıdır.


Fındığın yarın ne olacağı yönündeki endişeler ortadan kalkmalı ve altın değerindeki ürün heba edilmemelidir. Üreticinin eline geçen seneki fiyatın üzerinde, enflasyon farkını da içeren bir fiyat verilmelidir” ifadelerine yer verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum