Egemenlik Meşalesi 88. Yılında

Egemenlik Meşalesi 88. Yılında

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Ulusal Egemenlik Haftası'nın başlaması dolayısıyla TBMM'deki Egemenlik Meşalesi'ni yaktı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı etkinlikleri bugün Meclis'te başladı. TBMM Kabatepe Parkı'nda bulunan Egemenlik Meşalesi'nde düzenlenen törene TBMM Başkanı Toptan, TBMM Başkanvekilleri Nevzat Pakdil ve Güldal Mumcu, AK Parti Grup Başkanvekili Sadullah Ergin ve bazı milletvekilleri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende bir konuşma yapan TBMM Başkanı Toptan, 88 yıl önceki Türkiye ve Türkiye'nin Ankara'sı bir taraftan sıkıntılarla, düşmanla boğuşurken, bir büyük imparatorluğun külleri üzerinden yeniden hayat bulmaya çalışırken öbür taraftan kurtuluş yolunun millet egemenliğine dayalı yolla ancak mümkün olabileceği inancıyla Atatürk önderliğinde Büyük Millet Meclisi'nin toplandığını hatırlattı.

O yılların şartlarının iyi anlaşılması gerektiğini ifade eden Toptan, "O yılları masal gibi, roman gibi algılarsak Türkiye Cumhuriyeti'nin, genç devletimizin kuruluşundaki zorlukları unutursak geleceği inşa etmekte ciddi zorluklarla karşılaşırız.

 23 Nisan 1920 şartlarında Ankara'da toplanan Meclis, daha ilk toplantılarını yaparken Polatlı'dan top sesleri geliyordu. O şartlar altında o günün kahramanları, o büyük vatanseverliği göstermek suretiyle genç Türkiye'nin temellerini attılar. Onları rahmetle, minnetle anıyoruz" şeklinde konuştu.

Böylesine anlamlı bir bayramın Atatürk tarafından çocuklara hediye edilmesinin önemine işaret eden Toptan, dünyada çocuklarına bayram hediye eden tek ülkenin Türkiye olmasıyla da övündüklerini vurguladı.

Hafta boyunun bugünden başlayarak dolu dolu geçeceğini dile getiren Toptan, ağırlıklı olarak bir taraftan milli egemenliği, halk iradesini yeniden vurgulamaya çalışırken, öbür taraftan bu yüksek duyguyu çocuklarla paylaşmaya çalışacaklarını söyledi.

Toptan, böylesine önemli bir haftanın birinci halkasının, bütün heyecanları ifade eden meşalenin yakılması olduğunu kaydetti.

TBMM Başkanı Toptan, konuşmasının ardından elindeki uzaktan kumanda ile Egemenlik Meşalesi'ni yaktı. Toptan ve törene katılan milletvekilleri, bir süre yanan Egemenlik Meşalesi'ni izlediler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.