"Doğu Karadeniz yatırımla kalkınır"

"Doğu Karadeniz yatırımla kalkınır"

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kısa vadeli yerine sürekli uygulanacak teşviklerin bölgeye yatırımların gelmesinin önünü açağını söyledi.

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kısa vadeli yerine sürekli uygulanacak teşviklerin bölgeye yatırımların gelmesinin önünü açağını söyledi.


Çakırmelikoğlu, yaptığı açıklamada, Doğu Karadeniz Bölgesi ekonomisinin yeterince yatırımın olmayışı nedeniyle gelişemediğine dikkat çekti. Bölgede yatırım yetersizliği nedeniyle 2000 ila 2007 yılları arasında yarım milyon insanın büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldığını vurgulayan Çakırmelikoğlu, göçlerin her yıl artarak sürdüğünü dile getirdi.


Doğu Karadeniz Bölge illerini kapsayan bir kalkınma projesinin, bölgenin ekonomik olarak gelişimine önemli katkılar sağlayabileceğini kaydeden Çakırmelikoğlu, "Bir yörenin ekonomik anlamda güçlenmesinde başta üretimin büyük önemi vardır. Bu nedenledir ki, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Gümüşhane ve Artvin illerini içine alan üretime dönük bir kalkınma yapılanmasına acilen ihtiyaç duyulmaktadır. İl, ilçe ve köy bazında büyük, orta ve küçük ölçekli yapılabilecek üretim tesislerinin tespiti ekonominin gelişmesinde fitili ateşleyen etken olacaktır.

Bölgemizin stratejik öneme sahip yeraltı ve yerüstü kaynakları da bilinmektedir. Fakat bir çok kaynak aktifleştirilemediği gibi geleneksel yöntemler ile yapılan üretimler ise beklenen verimi ortaya koyamamaktadır. Bu bakımdan başta Doğu Karadeniz Bölgesi'nin kaynak envanteri çıkartılmalıdır. Potansiyellerin fayda maliyet denklemi yeterli düzeyde tespit edilerek, bölgesel teşvik sisteminin omurgası oluşturulmalıdır. Böylelikle modern üretim tesislerinin temelleri atılmalıdır" dedi.


Çakırmelikoğlu, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kısa vadeli yerine sürekli uygulanacak teşviklerin bölgeye yatırımların gelmesinin önünü açağını savunarak, şunları vurguladı:


" 2004 yılında çıkarılan 5084 sayılı Teşvik Yasası, arzulanan katkıyı bölgeye sağlayamamıştır. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin makus talihinin değişebilmesinde kaynak envanteri ve sürekli teşvik sisteminin uygulamaya girmesi sonucunda yatırımcıların önü açılacaktır. Başta doğa turizmi, fındık, çay ve yeraltı kaynaklarına dönük uygulamaların alt zemini oluşacaktır"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.