Dereyolu'nu Erdoğan açacakmış

Dereyolu'nu Erdoğan açacakmış

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 135 yıllık geçimişi olan tarihi 'Dereyolu'nun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağını söyledi.

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 135 yıllık geçimişi olan tarihi 'Dereyolu'nun açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapacağını söyledi.

 Bakan Eroğlu, getiğimiz günlerde açılışı yapılacak olan 18 Tesisin Toplu Açılış Töreni'nde Ordu'nun tarihi Dereyolu'nu da açılışa dahil ettiklerini ancak Ordu'daki yolun bizzat Başbakan Erdoğan tarafından açılması uygun görüldüğü için iptal edildiğini söyledi.

18 Tesis yerine geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan 17 tesisin açılış töreninde konuşan Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, "18 adet tesisi hizmete almayı planlamıştık ve tüm hazırlıklar ona göre yapılmıştı. Ordu"yu Mesudiye"ye bağlayacak olan "Ordu Baraj ve HES"lerine Ulaşım Yolları Projesi" de bu tesislerden biriydi. Ancak Ordu Milletvekillerimiz, Sayın Başbakanımızı Ordu"da görmek istediler. Dolayısıyla 18 yerine 17 adet tesisin açılışı yapıldı. Söz konusu projenin açılışını önümüzde günlerde Sayın Başbakanımızın da teşrifleriyle Ordu"da gerçekleştirmek arzusundayız” şeklinde konuştu.

DSİ Genel Müdürlüğü' nce inşaatı tamamlanan 17 Tesisin Toplu Açılış Töreni, 16 Aralık 2007 tarihinde İzmir"in Ödemiş ilçesinde gerçekleştirilmiş, törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Milli Savunma Bakanı Mehmet Vecdi Gönül, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Eski TBMM Başkanı Manisa Milletvekili Bülent Arınç, İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Manisa Valisi Refik Aslan Öztürk, Milletvekilleri, Belediye Başkanları, DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, diğer yetkililer, vatandaşlar ve basın mensupları katılmıştı. 18 Tesisin Toplu Açılışı olarak hazırlıkları yapılan törende “Ordu Baraj ve HES"lerine Ulaşım Yolları Projesi” çıkartılarak tesis sayısı 17"ye düşürülmüş, söz konusu projenin açılış töreni ileriki bir tarihte Ordu"da yapılacağı duyurulmuştu.

DEREYOLU'NUN TARİHİ

Dereyolu'nun hikayesi 1873'te Sultan Abdülaziz döneminde başladı. Proje, o yıllarda maliyeti nedeniyle askıya alındı. Mühendis Çıngıryan Efendi, 1885-1890 yılları arasında projeyi tekrar gündeme getirdi. Ancak bu çalışma da sadece bir ön incelemeden öteye gidemedi. Dereyolu Projesi, 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi tarafından yeniden ele alınsa da, araya giren Trablusgarp, Balkan ve 1. Dünya Savaşı ile Kurtuluş Savaşı nedeniyle uzun bir süre unutuldu.

Cumhuriyet'in ilanından sonra, memleketin imarı için çalışmalar başlayınca Dereyolu tekrar hükümet programlarına girdi ve 1926-1928 yıllarında yeniden projelendirildi. Zamanın Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt, 1929'un Aralık ayında projenin temelini attı. Çalışmalar, 1933 yılından itibaren ülkedeki siyasi karışıklıklar sebebiyle durduruldu. İhtilaller, muhtıralar derken, bir ara 1970'li yıllarda yeniden gündeme sokuldu. Bu kez de Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile SSCB arasında cereyan eden soğuk savaş döneminde Dereyolu, 'bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlayabilir.' gerekçesiyle gündemden düşürülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.