Borsa'da timsah gözyaşları!

Borsa'da timsah gözyaşları!

Kuzu OT Kurt ET'le beslenir... Ordu Ticaret Borsasında Nejdet Gürsoy'la Onur Şahin'in birlikte olduğu daha sonra Ömer Aydın'ın da trio'ya katılmasıyla oluşan "fındık yakarma cephesi" yine "inciler" döktü...

Ordukent'in Notu:

Ordu Ticaret Borsasında Nejdet Gürsoy'la Onur Şahin'in birlikte olduğu daha sonra Ömer Aydın'ın da Trio'ya katılmasıyla oluşan "fındık yakarma cephesi" yine "inciler" döktü.
Dünyanın hiç bir yerinde tüccar ile üreticinin, kapitalistlerle proleterlerin, ezenlerle ezilenlerin, din ve milliyet dışında ortak noktaları hemen hemen hiç yoktur.
Ordu'da sessiz ve sitemsiz bir kent görünümümün oluşması nedeniyle meydanı boş bulan "ekabir takımı" halkın üzerinden yine halkın parasını çar çur ettirmeye devam ediyor.
Daha düne kadar, Fiskobirliğin yanında hükümete karşı cehpe alanlar, Fiskobirlik'i batırmaya neden olan Yaşar Pamuk ve ekibini  teşvik ve tahrik ettikten sonra, şimdi sırayı Fiskobirlik benzeri kamu kuruluşu olan TMO'ya çevirdiler.
Toprak Mahsülleri Ofisi'nden halkın parasının çar çur edilmesini talep edenler yine halktan yana gözükmeye devam ederek prim toplamaya çalışıyorlar.
ORDUKENT GAZETESİ olarak soruyoruz; Türkiye'nin önemli fındık ihracaatcısı olan Nejdet Gürsoy'un da ortağı bulunduğu firmalar fındık spekülasyonuda denilen ALİVRE de aktör olarak bulunuyorlar mı ?

Daha düne kadar Ordu Ziraat Odası'nda fındık mitingleri düzenleyerek Alivreci ve  spekülatörleri "fındık ışkasıyla" kovalayan (!) Onur Şahin, bu gün aynı Nejdet Gürsoy'la ve Ömer Aydın'la ortak söylem ve çıkar etrafında birleşiyorsa üreticinin bunların yanında ki yerini de merak ediyoruz...
Örneğin; Nejdet Gürsoy Avrupada ki alıcılara karşı hangi "fındık göndermeme eyleminde başı çekmiş ve fiyatların yüksek oluşmasına etki edecek" bir politika izlemiştir de, şimdi "üreticiden yanayız " politikası" yapıyor.

 Zaten "Kazansakta kaybetsekte ödemek zorunda olduğumuz kısıtlı vergilerimizi" bu ve benzeri şahısların yanlış ve yanlı davranışları nedeni ile çarçur edilmeside zorumuza gidiyor.

Konu uzun ve çetrefilli, ama biz kısaca kurtlar ve kuzuların aynı sofrada aynı yiyeceği yiyemeyeceğini iddia ediyoruz... 

Hala ORDU, GİRESUN FINDIĞINA YÜZ DE 100 TEŞVİK VERİLMELİ, FINDIK FİYATI DA 2.50 YTL OLMALI diyemeyen bu Şahıslar, olsa olsa en fazla bizi kandırdıklarını sanarak, kendilerini kandırırlar.
                                                                                Nevzat Akata
                                                                               Ordukent Y.K Başkanı


Ordu Ticaret Borsası"nda borsa başkanı Nejdet Gürsoy başkanlığında TMO"nun fındık satışa çıkarması ve 2008 ürünü rekoltesi ile ilgili muhtarların, ziraat odası üyelerinin, ulusal fındık konseyi başkan yardımcısı Onur Şahin Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Aydın ve borsa üyelerinin de katıldığı bir toplantı düzenlendi.

                        
Gürsoy "2008 rekoltesinin yüksek olduğunu ve TMO"nun 2008 fındığı üzerindeki uygulamış olduğu stratejiden dolayı bizde oluşan bazı endişelerimizi dile getirmek için ve fındık sezonuna 1,5 ay kala hazırlamış olduğumuz raporu hükümete göndermek amacıyla toplandık” dedi.


Gürsoy “ serbest fındık piyasasından serbest piyasa koşullarının özellikle üretici ve satıcı ayağının direnç noktası oluşturulmadığı için fındıkta her zaman fındıkta bir destek arayıcı kuruluşun olmasına ihtiyaç duyulmuştur. Biliyorsunuz ki bu misyonu daha önceden Fiskobirlik üstlenmişti ama son iki senedir bu vazifeyi Toprak Mahsülleri Ofisi üstlenmişti ve de bu vakte kadar da fındıkları ihaleye çıkartana kadar da haklı ve isabetli alımlar yapmıştı ve fındığa da faydası olmuştu.


Fındık 3,4 YTL ye düştü neden düştü TMO dedi ki ben elimdeki bütün fındığımı satıyorum dedi. Hatta en büyük hatası TMO"nun 2005 fındığını 3 YTL gibi bir fiyata satıp buradaki serbest piyasayı alt üst etti. Bu gün TMO nun ihracatlarına bakıldığını neyi görüyoruz ağırlıklı olarak 2005 malına talep var. Niçin 2005 malına talep var 2007 fındığına talep yok; 2005 fındığına 3 YTL, 2007 fındığına 4 YTL dersen kendi içinde rekabet yaratırsan tabi ki 4 YTL lik fındığa talep olmaz. Böyle hatalar yapıldığı zamanda fındığın düşmesi kaçınılmaz. Eğer bu senede böyle hatalar yapılacaksa bu fındık piyasası daha fazla mağdur olur” dedi.


Şu anda fındığın 3,4 YTL ye düşmesini TMO nun yaptığı hatalara bağlayan Borsa Başkanı Gürsoy: “Bugün 2008 fındığı ile ilgili şu anda piyasanın o kadar büyük endişeleri var ki bu endişelerin 4,3 YTL gibi 2007 alımına başlanan ürünün aradan 9 ay gibi bir süre geçtikten sonra bu fiyatların 3,4 YTL gibi bir fiyata düşmesi ister istemez bölgemizin esnafını ve fındık üreticisin haklı olarak endişeye sevk etmiştir.


Nedir bu endişe; 3,4 YTL olan fındığın 2008 yılında dalda gözüken fındığın da bol olması nedeniyle, acaba bu fındık fiyatı 3 YTL nin altına mı düşecek endişesi oluşmakta. Eğer 2008 fındığının bu şartlar altında tekrar tedbir alınmazsa ki zannediyorum ki rekolte açıklamasıyla ilgili 10 yada 15 gün içerisinde resmi rekolte tahmini de açıklanacaktır.


Tabi bu sezon içerisinde özellikle TMO"nun geçen sene ki gibi devrede olup olmayacağı merak konusu. Gözüken şudur eğer hava şartları böyle giderse bol bir rekolte gözüküyor, bu bol rekoltenin içinde çok belirsizlik var ve 2008 fındığıyla ilgili hükümetin en az 1,5 ay önceden politikasını belirlemesinde çok yarar vardır. Aksi takdirde bu tablolar karşısında fındık sahipsiz kalırsa bu fiyatların daha da dramatik olarak düşeceği tahmin edilmektedir.


Bu düşüş hem esnafımızı hem fındık işiyle uğraşan tüccarımızı gerçekten sıkıntıya sokacaktır. Böyle bir tablonun oluşmaması için biz gerçekleri gösteren raporlar hazırlayarak bu raporları yetkili makamlara vermeliyiz.
Bu gün baktığımız zaman fındık fiyatlarının serbest bırakılması görüşlerinin olduğu ve hatta fındık ürürünün değil fındık üreticisinin desteklenmesi gerektiğine dair verilen raporlar var.

Ancak rekoltenin bol olduğu böyle bir dönemde kesinlikle fındığa sahip çıkılması gerekir. Çünkü böyle hazırlıksız ve fındığa 1,5 ay gibi kısa bir süre kalmasına değişik olan bir uygulamanın fındık fiyatlarında olumsuz etki edeceği bir gerçektir.


Şartlar ne olursa olsun 2008 fındığı için fiyatın düşmemesi için bir destek gerekiyor” dedi.


Gürsoy"un konuşmasının ardından salondaki katılımcılara söz verilmesiyle konuşma yapan Fatsa Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koç; Fındığı yoğun bakımdaki bir hastaya benzeterek fındığın profesörlerinin nasıl bir ilaçla fındığın iyileştirilmesi gerektiğini bulmalıyız.

                               
Gün geldi dalda muazzam bir fındık var. Benim yoğun bakımdaki fındığa çözümüm derhal bütün sivil toplum örgütleri dahil bölge milletvekilleri ve iki tane bakanımız bunlar sayesinde derhal TMO"nun almış olduğu satış kararlarının durdurulması lazım. Durdurulduktan sonra devlet 2005,2006,2007 fındığını yağlık yapmaya karar vermeliler. Ve üreticilere de çıkan yağdan sen şu kadar alacaksın diye bir karar almalılar” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum