Birol Ertan TARİH NEDİR ?

Birol Ertan TARİH NEDİR ?

Geçmişini bilmeyen toplumların geleceği olamayacağını biliriz. Bu nedenle, geçmişinden ders alan bir ülke ve toplum olmak durumundayız.

TARİH NEDİR ?

Yrd. Doç. Dr. Birol Ertan


Tarihin ne olduğu ve tarihin ne ile açıklanması gerektiği üzerine sayısız teori ve düşünce olduğunu biliyoruz. Bu konuda sosyalist ideolojinin kurucu babası Karl Marx"ın ünlü “history is driven by class struggle” ( "tarih, sınıf savaşımlarının ürünüdür" diye çevirmek gerekir) sözünü unutmamak gerekir.

Geçmişini bilmeyen toplumların geleceği olamayacağını biliriz. Bu nedenle, geçmişinden ders alan bir ülke ve toplum olmak durumundayız. Tersi durumda, emperyalizme yem olmak için fazla bir nedenimiz kalmaz.

Geçmişte yaşanan olaylara bakınca, Türkiye ve Türkler üzerinde oynanan emperyalist oyunlarda Marx"ın söz ettiği biçimde "sınıf savaşımlarını” değil, emperyalist işbirliklerini görmek olanağı vardır. Emperyalist işbirlikleri deyince, emperyalist ülkelerin Türkiye ve Türkler konusunda yaptıkları işbirliklerini kast ettiğimiz gibi, emperyalistlerle işbirliği yapanların genelde aynı bildik simalar olduklarını da anlatmak istiyoruz.

Kurtuluş Savaşı"nda Türkiye"nin paylaşılması konusunda Yunanistan, İngilizler ve Fransızların yaptıkları işbirliğini unuttuk mu ? Girit olayını hatırladığımızda, Yunanistan, İngilizler, Fransızlar ve Rusların işbirliğini, adayı Yunanistan"ın ilhak etmesi konusunda emperyalist güçlerin nasıl işbirliği içine girdiklerini hatırlıyor muyuz ?

Kıbrıs sorununa bakış açımız da tarihle bağlantılı olmalı. Osmanlı İmparatorluğu"ndan Kıbrıs adasını ayak oyunları ile nüfusuna geçiren İngilizler, ne oldu da adayı Rumlara peşkeş çektiler ?

Kıbrıs sorununda İngilizler ve Yunanistan ile Rusların nasıl işbirliği içinde olduğunu görmüyor muyuz ? Rumların her platformlarındaki savunucularının Ruslar, İngilizler, AB ülkeleri ve Fransa olduğunu görmezden gelebilir miyiz ?

Pekine oluyor da Türkler söz konusu olunca tarih, sınıf savaşımlarının ürünü olmuyor da emperyalist işbirliğine dönüşüyor ?

İçimizdeki işbirlikçilerin, hem AB, hem Rum, hem Rus ve hem de İngiliz hayranı olmaları tesadüf müdür ?

Kıbrıs sorunu konusunda müzakere masasında söz ve karar sahibi olması gereken KKTC"deki yeni Hükümet, tarihe bu bilinçle yaklaşmak durumundadır. Karşımızda yalnızca Rumlar değil, Yunanistan, İngilizler başta olmak üzere AB ülkeleri, Ruslar ve emperyalist güçler olduğunu bilerek masaya oturan bir Hükümet, Kıbrıs Türklerinin yüksek çıkarlarını savunabilir.

Terör örgütü PKK"dan ele geçirilen 26 adet kaleşnikof silahının Rus gizli servisinin üzerine kayıtlı olması, KKTC"de yaşayan İngiliz bir çifte karşı Rumların açtığı Orams davasında İngilizlerin ATAD"a başvurması ve ATAD"ın da KKTC"yi Rum toprağı gibi göstermesi karşısında AB"ye güvenmenin bedelinin ne olduğu, AB ve çözüm sloganları ile Kıbrıs Türklerinin gözünü boyayanların AB fonlarından nasıl beslendiklerinin ortaya çıkması gibi gelişmeler; başka türlü açıklanabilir mi ?

Sosyalist düşünür Karl Marx, tarih sınıf savaşlarının ürünüdür dese de bizler biliyoruz ki, tarih, emperyalist oyunların ve emperyalist işbirliklerinin ürününden başka bir şey değildir.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum