BİLİRKİŞİ FATSADA İNCELEME YAPTI

BİLİRKİŞİ FATSADA İNCELEME YAPTI

Fatsa’da siyanürle altın işletmeciliği yapan Altıntepe Madenciliğinin ÇED taahhütlerine uymadığı, ÇED alanı dışında da çalışma yaptığı gerekçesiyle açılan davanın bilirkişi incelemesi halkın da katılımıyla yapıldı.

BİLİRKİŞİ FATSADA İNCELEME YAPTI

Fatsa’da Altıntepe Madencilik tarafından işletilen siyanürle altın ayrıştırma çalışması için alınan ÇED süresinin dolmasına karşın işletmeye devam edilmesi üzerine açılan dava Ordu İdare Mahkemesi tarafından reddedilmişti. Davacıların Danıştaya yaptıkları itiraz sonucu Danıştay 6. Dairesi, Ordu İdare Mahkemesinin kararını bozarak “Bilirkişi İncelemesi” yapılmasına karar verdi.

Mahkemenin atadığı bilirkişi heyeti bugün maden sahasında incelemelerde bulundu. “Bilirkişi heyeti” incelemesine Fatsa Doğa ve Çevre Derneği, Ordu Çevre Derneği, parti temsilcileri ve davacı köylüler de hazır bulundu. Madenci şirketin sahasında yapılan keşfe, halk alınmak istenmedi, itirazlar sonucunda yöre halkı ve dernek üyeleri içeri alındı.

“TOPRAĞA, SUYA BÜYÜK ZARAR VERDİ”

Fatas'da siyanürlü altın araması yapan şirkete karşı mücadele eden yaşam savunucuları

Bilirkişi keşfiyle madenin toprağa, suya verdiği zararın ortaya çıkacağını belirten Fatsa Doğa ve Çevre Derneği Başkanı Zeki Odabaş, “2013 yılındaki ilk ÇED raporuna yapılan itirazımız reddedilmişti. Madenci şirket toprağa, suya zarar vermeyeceğini taahhüt etmişti. Ama öyle olmadı, aksine doğaya büyük zarar verildi. Şimdi bu durumun tespiti için bilirkişi keşif incelemesi yapılacak. İddiamız kanıtlanacak” dedi.

Yapılan inceleme ile bilirkişilerin usulsüzlüğü göreceğini belirten Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül “Yıllardır madene karşı mücadele ediyoruz. Şirketin çalışma süresinin bittiğini bakanlığa yazdığımız yazıya gelen yanıtta belgeledik. Ancak şirket usulsüz çalışmasını sürdürüyor, bu usulsüzlük bugün görülecek” dedi.

Madenci şirketten şikayetçi olan Yukarıtepe Mahallesi’nden Cevat Atar ise “Şirket arazime müdahale ediyor. Yol genişletme adıyla bahçemi ezip zarar veriyorlar. Siyanürlü su veriyorlar, beni bıktırmak istiyorlar ama boşuna, toprağıma sahip çıkacağım” dedi.

“İddialarımızı bilimsel verilerle kanıtladık” diyen Dernek Yönetim Kurulu Üyesi Alaaddin Yılmazer “Burada iddialarımız resmi kayıtlara geçecek. Sellerle yaşanan sıkıntıları gördük. Her ne olursa olsun bu topraklardan vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Avukat Nur Nihal Gündüz de, “Keşif için geldik. Şirket çalışmaya devam ettiği için ÇED dışı çalışma yaptığından itirazımız oldu. İlk dönemden bugüne kadar alanda değişiklik oldu. İtirazımız sonrası mahkeme bilirkişi heyeti atadı. Bugün iddialarımız yerinde görülecek. İddialarımız belgelendiğinde şirket buradan gidecek” dedi.

Heyet yaptığı incelemede tarafların görüşlerini alıp alanda yaptıkları incelemeyi raporlaştırıp mahkemeye sunacak ve mahkeme de buna göre karar verecek.

ŞİRKET ÇED RAPORUNA UYMADI

Bilirkişi incelemesi istenmesinin gerekçelerinden bazıları şöyle: “Şirket hem alan hem de çıkarılacak cevher hakkındaki ÇED raporunda yazan taahhütlerine uymamıştır. Kendi belgelerinde bunlar ortadadır. ÇED belgesinde 3.4 milyon ton cevher işleme izni olmasına rağmen kendi raporlarında 4.4 milyon ton cevher işledikleri yer almaktadır. Bunu MAPEG de tespit etmiş durumda. Buna rağmen şirket çalışmaya devam edebilmektedir. Ayrıca Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Aydın’ın maden sahasının çevresinde derelerde ve topraklarda yaptığı araştırma sonrasında suda ve toprakta siyanürün etkisiyle ağır metallerin normalin çok üzerinde olduğu görülmüştür.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.