Bayraktar: Fındık fiyatı Temmuz başında açıklanmalı

Bayraktar: Fındık fiyatı Temmuz başında açıklanmalı

Batı Karadeniz Ziraat Odaları Bölge Toplantısında fındık fiyatının Temmuz ayı başında açıklanması gerektiği belirtildi.

Batı Karadeniz Ziraat Odaları Bölge Toplantısında fındık fiyatının Temmuz ayı başında açıklanması gerektiği belirtildi.

Akyazı Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, fındık fiyatının Temmuz ayı başında açıklanması gerektiğini söyledi.


Batı Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Ziraat Odaları Başkanları, Düzce'nin Akçakoca ilçesi Ziraat Odası Toplantı Salonunda bir araya geldi. Fındığı masaya yatıran oda başkanları, fiyatın en kısa zamanda açıklanması gerektiğini dile getirdi.


Toplantıda Divan Başkanlığını yapan Sakarya'nın Akyazı ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şener Bayraktar, fındık taban fiyatının bir an önce açıklanması gerektiğini belirterek, "2008 fındık hasat sezonuna yaklaşılmış olmasına rağmen TMO fındık alımı ile ilgili her hangi bir açıklama yapmadı. TMO fındık alımı ile ilgili tavrını bir an önce netleştirmelidir.

Fındıkta piyasa fiyatlarının üretici lehine oluşturulması için geçen yıl genel seçimler öncesi gösterilen hassasiyetin gösterilerek TMO tarafından taban fiyat Temmuz ayı başlarında açıklanmalıdır. Üreticilerin hasada hazırlandığı bir dönemde TMO tarafından piyasaya fındık satışının yapılması, tüccarın üreticiden fındık talebini azaltacaktır. Bu tür satışlar acilen durdurulmalı, piyasa talebinin üreticiler tarafından karşılanması sağlanmalıdır.

13 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yağlık kararnamesi doğrultusunda 2005 ve 2006 yılı ürünü fındıkların yağlığa ayrılarak bu miktar stoklardan düşürülmelidir. Konu ile ilgili Fiskobirlik'in talebi olduğu bilinmektedir. Bu talep değerlendirilerek üretici örgütü olan Fiskobirliğe faaliyet alanı yaratılmalıdır.

Fiskobirliğin ileriki yıllarda tamamen devre dışı kalmaması konusunda üreticiler ve kurumlar üzerine düşeni yapmalıdır. Gerekirse kooperatifin tüzüğünde ve birlikler kanununda değişiklikler yapılarak özellikle denetimle ilgili oto kontrol sistemi oluşturulmalı, gerektiğinde bakanlık düzeyinde denetleme yapılmalıdır” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.