Baykal: Ekonomi Kaygı Verici

Baykal: Ekonomi Kaygı Verici

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonominin kaygı verici bir tablo sergilediğini söyledi.

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, ekonominin kaygı verici bir tablo sergilediğini belirterek, "Bu, dünyadaki fiyatla, enflasyonla, dolarla ilgili değildir. AKP iktidarının kafasını yanlış yollara sokup, halkın dertleriyle ilgilenmemesiyle ilgilidir" dedi.

Baykal, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, iktidarın ekonomi uygulamalarını eleştirdi. Ekonominin kaygı verici bir tablo sergilediğini söyleyen Baykal, bu durumu dünyadaki gelişmelerle izah etmenin mümkün olmadığını kaydetti. Baykal, "Elbette dünyada da bir sıkıntı yaşanıyor. Oradan kaynaklanan nedenler var ama Türkiye'nin durumu, dünyadaki gelişmelerden farklı olarak ve onların etkilerinin çok ötesinde olumsuz işaretler vermeye başlamıştır" dedi.

Muhalefet işsizliğe vurgu yaptı

Uluslararası derecelendirme kuruluşlarının, uzun süreden sonra Türkiye'ye uyarı işareti vermeye başladığını belirten Baykal, büyümenin 2004 yılından bu yana ciddi şekilde düşüş trendine girdiğini kaydetti.

Baykal her türlü makyajlama çabalarına rağmen işsizliğin de sürekli arttığını söyledi. Baykal, artık enflasyonu indirme politikasının tıkandığını ve enflasyonun yükselme eğilimine girdiğini belirterek, dar gelirli toplum kesimlerinin ve mutfaktaki enflasyonun ilan edilenin çok üzerinde olduğunu savundu.

Cari açık ile dış ticaret açığının da olağanüstü bir hızla büyüdüğünü kaydeden Baykal, "Türkiye, AK Parti döneminde dış dünyaya ekonomisini teslim etmiş ülke haline gelmiştir. Ekonomi üzerinde Türkiye'nin kontrolü fiilen kalkmıştır" diye konuştu.

AKPdöneminde yurt dışına olağanüstü oranlarda kaynak transferi yapıldığını ve bu dönemdeki kaynak transferinin 185 milyar doların üzerinde olduğunu da belirten Baykal, 2002 yılında 375 milyon dolar olan kar transferinin ise bugün 1 milyar 825 milyon dolara ulaştığını söyledi.

"Altın yumurtlayan tavuğu kesiyorlar"

Kar transferlerinin daha da artacağını ancak para girişinin yavaş yavaş duracağını belirten Baykal, "KİT'leri satmak kolay. Sattığınız için ilk yılda önemli kaynak ama bunlar 1 günlük, 1 yıllık olaylardır. Zaman içinde altın yumurtlayan tavuğu kesmiş olursunuz. Artık yumurta bulamaz hale gelirsiniz. Türkiye maalesef, bugün bu noktaya doğru gelmiştir" şeklinde konuştu.

"Nedeni tarım politikası"

AK Parti iktidara geldiğinde cari açığın 1.5 milyar dolar olduğunu, bugün ise 38 milyar dolara çıktığını kaydeden Baykal, dış ticaret açığının da 15 milyar dolardan 65 milyar dolara çıktığını söyledi.

Tarım sektöründe de büyük sıkıntılar yaşandığını vurgulayan Baykal, 2005-2007 yılları arasında buğdayda yüzde 14, mısırda yüzde 7.2, mercimekte yüzde 12.4, nohutta yüzde 8.4, şeker pancarında yüzde 14.1, tütünde yüzde 18.5 üretim azalması olduğunu belirterek, bunun nedeninin AK Parti'nin kötü tarım politikası olduğunu kaydetti. Artan buğday fiyatlarına da değinen Baykal, TMO'nun piyasayı düzenleme yetkisinin elinden alındığını ve devreden çıkarıldığını söyledi.

Hükümetin, uzmanların buğday fiyatlarının artacağı yönündeki uyarılarını dikkate almadığını belirten Baykal, buğday fiyatlarının 2 katına çıktığını ama hala gerekli tedbirlerin alınmadığını söyledi. Baykal, "Bugün geldiğimiz noktada pirinç, fasulye, nohut, bulgur, aldı başını gitti, patladı.

 Dünyadaki fiyatla ilgili değildir. Enflasyonla ilgili değildir. Dolarla ilgili değildir. AK Parti iktidarının kafasını yanlış yollara sokup, halkın dertleriyle ilgilenmemesiyle ilgilidir" diye konuştu.

"Tarımı ihmal ediyorlar"

Dünyada tarımın önemi giderek artarken, iktidarın tarımı ihmal ettiğini belirten Baykal, "Tarım, bugünde, yarında, gelecekte de en büyük önemi taşımaya devam edecektir" dedi.

Tarım Bakanı Mehdi Eker'in "3 gün pirinç almayın fiyatlar düşer" dediğini; bir başka bakanın da "Mersin'de bir gemiyi bekletiyorum. Yarın gerekirse içeriye sokarım, fiyatları indiririm" dediğini kaydeden Baykal, "Eğer ortada bir fiyat artışını haklı kılacak bir durum yoksa, ürün varsa, bunu yapabiliyorsanız niye yapmıyorsunuz?

Bu milleti, şimdi bir kaşık pilavı bulamaz hale niye getiriyorsunuz?" ifadelerini kullandı. Baykal, mazot ve gübredeki fiyat artışlarına da işaret ederek, "Mazotu, gübreyi patlattınız, çiftçinin boynunu büktünüz" dedi.


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.