Bakan'dan sözleşmeli personel açıklaması

Bakan'dan sözleşmeli personel açıklaması

Sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek. Ayrıca sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek

Sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek. Ayrıca sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek.

Sözleşmeli personele 'doğum' ve 'askerlik' kolaylığı sağlayan kararname Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Yeni düzenlemeye göre sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek, sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek.

Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 3 saat 15 dakika süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı Milli Eğitim Akademisi kurulmasını öngören yasa tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzalanarak, TBMM'ye sevk edildi. Hükümet Sözcüsü Çiçek, akademinin Elmadağ Hasanoğlan'da daha evvel temelinin atıldığını ancak inşaatının yarım bırakıldığını belirterek, inşaatın AK Parti hükümeti döneminde tamamlandığını, şu anda eğitim-öğretim yapılabilecek konuma geldiğini kaydetti.

Yasayı en kısa sürede yasalaştırmayı hedeflediklerini belirten Çiçek, "Böylece Elmadağ'a bağlı Hasanoğlan beldesi eskiden de enstitünün de bulunduğu, eğitim-öğretime katkısı bulunmuş bir merkezde faaliyette bulunmuştur. Akademinin kurulmasıyla birlikte öğretmenlerimiz başta olmak üzere eğitim yönetimi ve denetimi alanlarında görev alacak ve halen çalışmakta olan personele gelişmeler ışığında, meslek içi eğitimleri dahil, eğitim faaliyetlerine akademi çerçevesinde devam edilmiş olacaktır. Böylece Milli Eğitim Bakanlığı da önemli bir yüksek öğretim kurumuna kavuşmuş olacaktır" diye konuştu.

Sözleşmeli personele iki kolaylık

Bakanlar Kurulu'nda 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'da değişiklik yapılmasını öngören kararname de imzaya açıldı. Yeni düzenlemeye göre sözleşmeli kadın personele 16 hafta ücretli doğum izni verilecek. Ayrıca sözleşmeli erkek personel askerlik dönüşü yeniden işe alınabilecek. Düzenleme ile Adalet Bakanlığı başta olmak üzere bazı bakanlıkların sözleşmeli personel alabilmesinin öne de açılıyor. Çiçek, sözkonusu düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"Sözleşmeli kadın personele doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta ücretli doğum izni verilebilecek. Sözleşmeli personelin askerlik dönüşü yeniden işe alınabilmesine imkan getirilmektedir. En az 1 yıl görev yapmış olmak şartıyla karşılıklı görev yeri değişikli yapılabilmesine imkan sağlanmaktadır. Eş durumu veya sağlık nedenlerine dayalı olarak belli şartlar dahilinde kurum içi görev yeri değişikliği yapılabilecektir. Eşi şehit olan personele bir defaya mahsus olmak üzere kurum içi görev yeri değişikliği yapılabilmesine imkan getirilmektedir. Bazı unvanlar için yapılacak alımlarda kurumlara ayrıca sınav yapma hakkı tanınmaktadır. Özellikle bu Adalet Bakanlığı için önem arz ediyor. Ceza ve Tevkif Evleri'nde ciddi ölçüde personel açığı var. İnfaz memuru ve zabıt katibi olarak isimlendirdiğimiz personeli 657 sayılı kanuna göre alıyorduk. Ancak bu alanda çok fazla kadro verme imkanı olmadığı için birçok kurumlarımızda en başta da Adalet Bakanlığı ve yargı teşkilatında ciddi açıklar vardı. Böylece sözleşmeli personel çalıştırma imkanı getirilmiş olmakta, hizmetlerin daha etkin ve verimli yapılabilmesine de imkan sağlanmaktadır."

Yaz saati 29 Mart'ta başlıyor

Bakanlar Kurulu, yaz saati uygulamasının yerel seçimlerin yapılacağı 29 Mart'ta başlamasına da karar verdi. Kurulda imzaya açılan kararla ilgili bilgi veren Çiçek, "Yerel seçimlerin yapılacağı günü de hesaba katarak, YSK'nın da bilgisi dahilinde yaz saati uygulaması 29 Mart günü başlamış olacak. Seçimlerin yapıldığı gün yaz saati uygulaması başlayacak. Gün ışığından daha fazla yararlanma ve elektrik tasarrufu nedeniyle bu kararname yılda iki kez yayınlanırdı. Dolayısıyla yaz saati uygulaması 29 Mart sabahı başlanacak" dedi.

Açıklamaların sonunda gazetecilerin sorularını cevaplayan Çiçek, bir gazetecinin Kurul'un son bir aydır toplanmadığını, bugünkü toplantının ise 3 saat gecikmeyle başladığını hatırlatarak, "Seçime 27 gün kaldığı göz önüne alındığında parti çalışmaları hükümet çalışmalarının önüne mi geçti?" diye sorması üzerine şunları söyledi:

"Önemli olan bu toplantıların yapılmasıdır. Saat 11.00'de toplanması ne Anayasa, ne yasa emridir. Bunu biz kendimiz kararlaştırıyoruz. Kaldı ki bu konularda şekilci düşünmek son derece yanlıştır. Devletin işleyişi bakımından her türlü kararlar Bakanlar Kurulu'nda alınmıyor. Teknolojik imkanları hesaba kattığınızda bu kararlar her zaman alınmaktadır. Seçim Türkiye'de ilk defa yapılmıyor. Bütün seçim dönemlerinde devletin faaliyetleri yürür. Bundan bir maksat aramak ne doğrudur, ne de böyle düşünmek çok gerçekçidir. Benim görev yaptığım eski hükümet dönemlerinde Bakanlar Kurulu toplantıları akşam 07.00'de yapılırdı. Şimdi o zamanda gece karanlığında niye toplantı yapıyorsunuz diye sormanız gerekirdi, gündüzün aydınlığı dururken."

"Bakanlıkların ve kurumların ihtiyaçlarını daha süratli karşılama imkanı var"

Sözleşmeli personelle ilgili düzenlemenin hangi bakanlıkları kapsadığı yönündeki bir soru üzerine ise Çiçek, "Adalet Bakanlığı ve bu kapsama giren bakanlıkları kapsıyor. Sağlık Bakanlığı, Tarım Bakanlığı gibi ihtiyaç duyulan yerlerde sözleşmeli personel çalıştırılabilecek. Zaten Milli Eğitim'de var. Bir kısım bakanlıkta var. Adalet Bakanlığı'nda ilk kez oluyor. Hem zabıt katibi hem infaz memuru olarak görev yapanların hepsinin 657 sayılı kanuna göre açıktan ataması yapılıyordu. Verilen kadrolar yeterli
olmadığı için sözleşmeli çalıştırmak o hizmetlerin görülebilmesi bakımından daha etkin, daha verimli olacak. Bir de kadro sıkıntısı olmayacağı için ilave imkan getirilmiş olacak. Bakanlıkların ve kurumların ihtiyaçlarını daha süratli karşılama imkanı var. Yapılacak alımlarda kurumlarda ayrıca sınav yapılarak, sözleşmeli de olsa 657'ye tabi personel hangi usulle alınıyorsa burada da benzer usulle ve sınavla alım yapılacaktır" dedi.

Hükümet Sözcüsü Çiçek, Başbakanlık önünde yaşanan silahlı eylemin toplantıda gündeme gelip gelmediği yönündeki bir soru üzerine, "Asayiş ve güvenlikle ilgili bir konudur. Asayiş olayıdır. Bakanlar Kurulu'nda bu tip olayların konuşulması pek usulden de değildir. Dolayısıyla bu konuları konuşmadık" şeklinde konuştu.

Çiçek, Yargıtay Başkanı'nın açıklamalarını nasıl değerlendirdiği sorusuna da, "Ben Bakanlar Kurulu'ndayken o açıklamayı dinlemedim. Dinlemediğim bir konuda bir açıklama yapma imkanım yok. Bir açıklama gerekiyorsa sayın Adalet Bakanı bunu yapar" karşılığını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.